Data publicare: 20 martie 2023
Cămașă bărbătească din colecția Muzeului Județean de Etnografie și al Regimentului de Graniță Caransebeș.
Cămaşa bărbătească tradițională este specifică portului popular românesc. Confecţionată din pânză de cânepă, cânepă cu bumbac, in şi bumbac, lână ţigaie, este cusută cu râuri la gât, la gură, la poale şi la marginea mânecii. Se brodează cu lână şi lânică, mătase nerăsucită şi ibrişin, beteală, fir de argint şi aur, bumbac. Culorile sunt roşu, violet, galben, portocaliu, verde, negru, mai rar albastru, alb, brun.
Cele mai vechi cămăşi bărbăteşti sunt cele din pânză de in sau de cânepă, brodate cu lână şi mătase, iar punctul de broderie cel mai întrebuinţat este pe două feţe. În Banat, cămăşile bărbaţilor sunt împodobite la piept şi gât cu şabace.
Cămășile tradiționale bărbătești din zona Banatului erau țesute în război sau cusute la gulere și manșete cu acul în cruci. Pânza întrebuințată era țesută în casă din cânepă, în sau bumbac. Cămășile albe erau ornamentate cu ajururi, broderii, fileuri și dantele făcute cu acul sau cu croșeta.
Cămășile tradiționale bărbătești care erau colorate, erau cusute cu puncte sau cruci. Dintre culorile folosite, precizăm faptul că predomina roșul și negrul. Peste cămașă, bărbatul purta un brâu lat de piele, „brăciri” sau bete confecționate din lână de diferite culori și lățimi.
Bibliografie:
Arta ţărănească la români, Oprescu Gheorghe, Cultura Naţională, Bucureşti, 1922.
Artă românească din Banat, Brancovici Lucreţia, 1932