Data publicare: 29 aprilie 2021
Colecțiile Muzeului Județean de Etnografie și al Regimentului de Graniță se îmbogățesc în fiecare an cu achizițiile pe care etnografii le identifică în teritoriu dar și prin donațiile făcute de anumite persoane.
Fundația Familia Stepanescu din Rusca Teregova a donat muzeului acest chimir care face parte din ansamblul costumului popular tradițional bărbătesc.
Tradiția este ceea ce strămoșii noștri ne-au lăsat moștenire. Cromatica chimirului îl pune în valoare. Chimirul face parte din ansamblul costumului popular bărbătesc, este din piele de bovină și într-o stare de conservare foarte bună și are aproximativ 100 de ani.
Importanța chimirului este pusă în valoare și de ornamentica lui, talentul și dragostea pentru frumos a țăranului care s-a manifestat de-a lungul timpului în simplitatea liniilor cioplite în piatră, în crestături, în armonia culorilor de pe costumele populare dar și pe ceramica populară fără a avea studii de specialitate, țăranul a respectat cu sfințenie regulile ornamentici care sunt cromatica, alternanța, opoziția și repetiția, ceea ce a dus la crearea unor costume populare, elemente de costum popular, țesături, până la arhitectura populară cu totul și cu totul deosebită. Brodat, acesta este singurul chimir din pilele și într-o stare foarte bună pe care îl are în patrimoniul său Muzeul din Caransebeș. Este făcut de cojocarii din perioada respectivă de la Rusca Teregova.