header

Dor de Eminescu

Data publicare: 12 ianuarie 2024

Muzeul Județean de Etnografie și al Regimentului de Graniță din Caransebeș organizează acțiunea cu titlul „Dor de Eminescu”, în cadrul Zilei Culturii Naționale, la 174 de ani de la nașterea lui Mihai Eminescu, timp în care nimic nu pare să egaleze forța și magia poemelor sale.

Eminescu rămâne scriitorul care a oferit literaturii române o nouă identitate și care, prin opera sa, continuă să ne reamintească cine suntem ca oameni și popor. Marcăm evenimentul luni, 15 ianuarie 2024, de la ora 13.00, când, în sala festivă, va avea loc o acțiune care se desfășoară pe două secțiuni. În prima secțiune despre Mihai Eminescu, va vorbi omul de cultură Gheorghe Jurma, prozator, poet, critic și istoric literar, care și-a dedicat ani din viață studiindu-l pe Mihai Eminescu. Despre orașul Caransebeș, văzut ca un important centru cultural al Banatului va vorbi istoricul Constantin Brătescu, scriitor, care, de asemenea și-a dedicat întreaga sa viață pentru a studia istoria acestor locuri.

În a doua secțiune publicul prezent, va avea parte de un moment artistic, oferit de către elevii Clubului Copiilor Caransebeș, coordonați de profesoarele Elisaveta Ienea Erimescu și Marița Stan Erimescu.

Încercăm prin acest eveniment să le oferim tinerilor ce vor fi prezenți în sală posibilitatea să-l descopere pe poet în toate ipostazele: poezie, proză, publicistică, artă. Aceste manifestări au ca scop atragerea lor către frumos, dezvoltarea simțului de a citi o carte bună, interesantă și utilă. Fiecare îl iubește în felul său pe Mihai Eminescu, fiind extrem de multe considerente. Unele dintre acestea sunt cele literare, măiestria cu care Eminescu a așezat cuvintele în idei literar exprimate fiind unică”, precizează managerul interimar al Muzeului Județean de Etnografie și al Regimentului de Graniță din Caransebeș, Diana Țîrdea.