Data publicare: 16 februarie 2012
Muzeul Judeţean de Etnografie şi al Regimentului de Graniţă din Caransebeş s-a înfiinţat în anul 1963 la iniţiativa inimoşilor iubitori de istorie: prof. Bujor Jumanca, prof. Iulian Lungu şi col(r) Liviu Groza.
Pentru început activitatea muzeului s-a desfăşurat în cadrul Casei de Cultură din Caransebeş, condusă la acea vreme de prof. Octavian (Nacă) Popescu, manifestându-se prin cercetări arheologice în siturile neolitice de la Ohaba Mâtnic şi Ruginosu.
În anul 1963 este descoperită o diploma militar la Tibiscum, eveniment ce atrage atenţia academicianului Constantin Daicoviciu, care impulsionează activitatea muzeală de la Caransebeş prin organizarea instituţiei în Muzeu de Etnografie şi istorie locală, care în anul 1965 devine de sine stătătoare prin numirea primului director în persoana profesorului Walter Farcaş.
Din această perioadă datează începuturile cercetărilor arheologice sistematice de la Tibiscum.
Din iniţiativa directorului muzeului dr. Petru Bona şi cu sprijinul deosebit acordat de către prof. dr. Trandafir Cocârlă, primul secretar general al Judeţului Caraş – Severin este înfiinţată Rezervaţia Arheologică de la Tibiscum, aflată în satul Jupa, pe o suprafaţă de 17 Ha, unde sunt protejate monumentele aparţinătoare municipiului roman şi castrului militar.
Tot datorită demersurilor făcute de către conducerea muzeului şi sprijinite de conducerea judeţului Caraş – Severin, în anul 1980 este deschisă prima expoziţie arheologică în Muzeul Rezervaţiei Arheologice de la Tibiscum şi tot în acest an Muzeul din Caransebeş primeşte spre administrare clădirea comandamentului Regimentului de Graniţă Nr. 13 Româno – Bănaţean, unde se va stabili după anul 1989 şi unde astăzi îşi desfăşoara activitatea.