header

Oameni de seamă ai Banatului, la Uzdin

Data publicare: 24 aprilie 2023

Specialiști ai instituției de cultură, au participat sâmbătă 22 aprilie la Simpozionul „Oameni de seamă ai Banatului”, ediția a XXVIII a, care s-a desfășurat în Banatul Istoric, la Uzdin sub directa coordonare a scriitorului Vasile Barbu, președintele societății literate Tibiscus, Uzdin.

În deschiderea acțiunii au ținut să aducă cuvântul de salut Gheorghe Rancu din Șopotul Vechi, cetățean de onoare al localității Uzdin, Vasile Barbu, care a pregătit un premiu pentru istoricul Adrian Cioroianu, pentru întreaga ca activitate. Din motive obiective prof. dr. Adrian Cioroianu nu a putut onora invitația, însă Vasile Barbu a promis că-i va transmite prin poștă Premiul dr. Gligor Popi și titlul de membru de onoare al Societății Literare Tibiscus, domnului Adrian Cioroianu. De asemenea a fost acordat Premiul Satului Bănățean „Gheorghe Lifa” domnilor Ioan Traia, Gheorghe Lungu și Vasile Lința.

Simpozionul Oameni de seamă ai Banatului a continuat cu prezentarea unei monografii care întregește toate edițiile simpozionului din ultimii peste 25 de ani, după care s-a lucrat pe trei secțiuni, în cadrul cărora peste 40 de participanți au prezentat comunicări despre personalități ale Banatului, cât și despre obiceiuri și tradiții din Banat.

Din partea Muzeului Județean de Etnografie și al regimentului de Graniță din Caransebeș au fost prezentate trei comunicări: „Banatul Medieval în viziunea istoricului dr. Dumitru Țeicu” – autor dr. Dacian Rancu, managerul instituției, „Viața și activitatea scriitorului George Suru”- comunicare prezentată de către Natalia Boncia și „Philipp Jakob Müller, personalitate emblematică pentru istoria urbană a orașului Caransebeș”, comunicare prezentată de către Nicoleta Matei.