header

Obștea evreilor din Caransebeș

Data publicare: 19 ianuarie 2022

Obștea  evreilor din Caransebeș

Comunitatea evreiască din  Caransebeș este una mai  puţin numeroasă (45 de membri la ora actuală) dar activă, din punct de vedere social şi cultural. Primii evrei din Caransebeș sunt atestați documentar în anul 1819 când în localitate trăiau 50 de persoane. Cu timpul numărul s-a mărit constant ajungând în anul 1870 la 70 de persoane. În perioada interbelică comunitatea cu 500 de membrii prosperă, este respectată, reușind să dețină monopolul bancar și al comerțului. La inițiativa și cu sprijinul comunității între anii 1893-1894 s-a construit Sinagoga ,, Beit El.”( cultul mozaic).

Templu coral din Caransebeș este singurul din România construit în stil neogotic și  are o suprafaţă de 191 metri pătrați. În 2004 Sinagoga a fost trecută în lista Monumentelor Istorice ale județului Caraș-Sevein. Cu sprijinul Federației Comunităților Evreiești din România ( Cultul Mozaic), Comunitatea Evreilor din Lugoj și Primăria Municipiului Caransebeș în 2015 au început lucrările de reabilitare a fațadei. În anul 2018 Sinagoga a fost deschisă pentru săvârșirea serviciului religios dar și publicului  spre vizitare.

      Ca elemente distincte sun cele două turnuri ascuțite cu Steaua lui David în vârf. La parter este sala de rugăciuni cu aproximativ 300 locuri, sanctuarul compus estradă, (platformă) din dulapul unde este păstrată Tora, pupitrul pentru citit Sulurile Sfinte, pupitrul cantorului și locurile pentru rabini și superiori. Decorațiunile, picturile, mobilierul sunt într-o stare bună de conservare. La etaj se află orga construită de Atal și fiul la Arad în anul 1896.

  Bolta Sinagogii este zugrăvită în albastru și este presărată cu steluțe galbene. În tradiția iudaică căsătoriile se săvârșeau sub cerul liber, iar bolta imita cerul. Cu timpul Templu Coral s-a tranformat în Tmplu Culturii la Caransebeș, datorită acustici foarte bune aici au avut loc concerte de muzică clasică sunsținute de artiști renumiți ai operei din Timișoara, București, Viena Toulouse și Ștuttgart, lansări de carte și simpozioane.