Data publicare: 28 octombrie 2020
Pandemia obligă organizatorii evenimentului internațional Noaptea Muzeelor să se reinventeze, astfel că acțiunile se vor muta online. Caransebeșul participă datorită grupului de elevi de la Liceul Tehnologic Dacia, coordonați de profesoara Liliana Danciu.
Interactivitatea este foarte importantă pentru procesul de învăţare. O iniţiativă culturală de succes îşi deschide porţile pentru elevii care au idei interesante. Cea de a 16-a ediţie a Nopţii Muzeelor, care va avea loc pe 14 noiembrie, se reinventează pe finalul anului 2020 prin noi activări muzeale, instalaţii de artă, producţii video dedicate, proiecte culturale organizate în muzee sau spaţii alternative, cât şi în mediul virtual, arată un comunicat al organizatorilor.
Potrivit unui comunicat al organizatorilor, Reţeaua Naţională a Muzeelor lansează o provocare celor mai tineri consumatori culturali şi activează în premieră, sub umbrela Nopţii Muzeelor, apelul de proiecte digitale pentru elevi intitulat „Animaţii, Puzzle, Investigaţii – Vino şi joacă-te cu colecţiile la muzeu!”. Iniţiativa este menită să incite creativitatea elevilor şi să faciliteze interacţiunea între şcoli şi spaţiile muzeale din ţară, apelul de proiecte încurajând tinerii să exploreze într-un mod creativ şi imaginativ obiectele şi resursele culturale din colecţiile muzeelor din comunităţile lor şi să se înscrie în Noaptea Muzeelor 2020 cu propuneri originale.
Reţeaua Naţională a Muzeelor a lansat o provocare celor mai tineri consumatori culturali şi activează în premieră, sub umbrela Nopţii Muzeelor, apelul de proiecte digitale pentru elevi intitulat „Animaţii, Puzzle, Investigaţii – Vino şi joacă-te cu colecţiile la muzeu!”. La iniţiativa menită să incite creativitatea elevilor s-a înscris și Liceul Tehnologic Dacia din municipiul Caransebeș, cu un proiect în colaborare cu Muzeul Județean de Etnografie și al Regimentului de Graniță.
„Am fost admiși în acest apel de proiecte deosebit de interesant, datorită proiectului nostru Caleidoscop Istoric Bănățean în 10 minute, la care participă 10 elevi din clasa a X a, a liceului nostru. Proiectul nostru, cu sprijinul echipei de arheologi și cercetători ai Muzeului Caransebeș vrem să promovăm istoria bogată a Banatului de Munte. Fiecare elev va interpreta un rol de tipul Eu sunt…, am trăit…, peisajul din jurul meu…, lumea… etc., într-un filmuleț care să nu depășească 1 minut. Vom încerca să reconstituim vizual epoca respectivă: costume, recuzită, locație etc.. Cele 10 filmulețe vor fi asamblate într-un colaj video de 10 minute, cum este indicat în titlul proiectului”, ne-a declarat profesoara Liliana Danciu.
S-au selectat 4 proiecte realizate si propuse pentru finantare de catre scoli si 3 proiecte realizate si propuse pentru finantare de catre licee, printre care Liceul tehnoloc Dacia din Caransebeș.
Fiecare proiect castigator va fi finantat cu suma de 3.000 lei, la care se adauga contributia in resurse, logistica si asistenta de specialitate din partea muzeelor implicate. In cazuri speciale, finantarea poate creste pana la 3.500-4.000 lei pentru un proiect.
Contractul de finantare se semneaza cu scoala sau liceul selectat, iar banii se pot oferi inclusiv membrilor echipei, sub forma de premiere si conform legii.
Propunere proiect in cadrul evenimentului Noaptea Muzeelor 2020 pentru Liceul Dacia
1. Denumirea proiectului: CALEIDOSCOP ISTORIC BĂNĂȚEAN ÎN 10 MINUTE
2. Muzeul unde se desfășoară: MUZEUL JUDEȚEAN DE ETNOGRAFIE ȘI AL REGIMENTULUI DE GRANIȚĂ CARANSEBEȘ
3. Școala care propune proiectul: LICEUL TEHNOLOGIC „DACIA” CARANSEBEȘ
4. Numele profesorului coordonator: Dr. DANCIU LILIANA
5. Numele elevilor participanți:
– Cristina Ionică
– Constantin Beatrice
– Gospodin Florentina
– Maciovan Elena
– Bălu Monica
– Cuzma Beniamin
– Puiu Antonio
– Blidaru Andreea
– Vrăjitor Maria
– Sfestac Patricia
5. Descrierea proiectului.
Istoria spațiului geo-cultural cunoscut astăzi sub denumirea de Banatul Montan este extrem de bogată, dovadă stând siturile arheologice de la Jupa, Balta Sărată, centrul Caransebeșului, Zăgujeni și din apropierea Aninei. Dintre acestea, sub coordonarea prof.dr. Sorin Petrescu au fost scoase la lumină oseminte umane vechi de 40.000 de ani ale unui Homo Sapiens numit generic Ion. Sub coordonarea dr. Ardeț Adrian, la Balta Sărată (cartier al Caransebeșului) au fost descoperite așezări datate din Epoca medievală timpurie, Hallstatt, Epoca Bronzului și neolitic („Câmpul lui Andrei”). De asemenea, se regăsește Situl arheologic Caransebeș, cu așezări din Epoca bronzului și Neolitic, Situl arheologic „Mehala” cu necropolă din sec XIV, Villa Rustica din epoca romană, castrul roman de la Tibiscum, castrul de piatră, tot din epoca romană, sec. II-III d. Hr., situate la Jupa (așezare limitrofă Caransebeșului) să aducă la suprafață (un templu galo-roman), iar la Zăgujeni (localitate aflată la aproximativ 15 km de Caransebeș), să fie descoperite artefacte din epoca neolitică și eneolitică, epoca bronzului, Hallstatt, epoca daco-romană. În centrul municipiului Caransebeș au ieșit la iveală zidurile unei cetăți de sec. XIV-XV și ale unei biserici medievale tip romanic, din sec XIII-XIV, cercetate de dr. Adrian Ardeț și echipa de arheologi ai MUZEULUI JUDEȚEAN DE ETNOGRAFIE ȘI AL REGIMENTULUI DE GRANIȚĂ CARANSEBEȘ.
Muzeul deține o bogată colecție de străvechi costume populare bănățene și de obiecte din spațiul casnic al unei gospodării tradiționale. Orașul are o serioasă tradiție militară, evidentă în însăși denumirea muzeului, fost sediu al Regimentului de Graniță Româno-Bănățean, înființat din ordinul Mariei Tereza a Austriei. Din Caransebeș este Traian Doda (1822-1895), militar de carieră și politician versat, care și-a donat averea și a luptat pentru înființarea Școlii de Fete (cu predare în lima română, în condițiile ocupației austro-ungare). Din Caransebeș este generalul Ioan Dragalina (1860-1916), eroul Primului Război Mondial, care a trecut munții pentru a lupta pentru împlinirea Marii Uniri.
În proiectul nostru, cu sprijinul echipei de arheologi și cercetători ai MUZEULUI JUDEȚEAN DE ETNOGRAFIE ȘI AL REGIMENTULUI DE GRANIȚĂ CARANSEBEȘ, vrem să promovăm această istorie bogată a Banatului de Munte, începând cu acel anonim Ion, trecând prin vârstele perioadei preistorice până la epoca medievală și perioada modernă (secolele XIX și XX), totodată trecând în revistă portul popular și tradițiile, alături de personalitatea unor mari personalități locale. Fiecare elev va interpreta un rol de tipul „Eu sunt…, am trăit…, peisajul din jurul meu…, lumea… etc.”, într-un filmuleț care să nu depășească 1 min. Vom încerca să reconstituim vizual epoca respectivă: costume, recuzită, locație etc. Cele 10 filmulețe vor fi asamblate într-un colaj video de 10 minute, cum este indicat în titlul proiectului.
Pentru că s-a câștigat proiectul cu o finanțare de 2500 de lei, singurul din Caraș-Severin, materialul video, ca și rezultat al proiectului caransebeșean va fi susţinut de către Reţeaua Naţională a Muzeelor din România, în cadrul evenimentului Noaptea Muzeelor.
Iniţiat în urmă cu 16 ani de Ministerul Culturii şi Comunicării din Franţa, patronat de Consiliul Europei, de UNESCO şi de Consiliul Internaţional al Muzeelor, Noaptea Muzeelor este organizată anual pe plan european, iar în România de către Reţeaua Naţională de Muzeelor (RNMR), fiind un eveniment cultural aşteptat de public de fiecare dată cu mare interes. Evenimentul este finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional.