Data publicare: 16 februarie 2015
Prezentul raport de activitate a fost elaborat pentru evaluarea managementului de către Consiliul Judeţean Caraş – Severin, denumit în continuare autoritatea, pentru Muzeul Judeţean de Etnografie şi al Regimentului de Graniţă Caransebeş aflat în subordinea sa, în conformitate cu prevederile Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 198/2008 privind managementul instituţiilor publice de cultură, cu modificările şi completările ulterioare, denumită în continuare ordonanţă de urgenţă, precum şi cu cele ale Regulamentului de evaluare.
Analiza şi notarea raportului de activitate şi a interviului se fac în baza următoarelor criterii de evaluare:
În conformitate cu prevederile contractului de management, datele şi informaţiile din prezentul raport sunt aferente perioadei: de la 01.01.2012 la 31.12.2012, reprezentând a doua evaluare.
Activitatea Muzeului Judeţean de Etnografie şi al Regimentului de Graniţă Caransebeş în cursul anului 2012 s-a desfăşurat pe coordonatele stabilite de Legea muzeelor şi colecţiilor publice nr. 311/2003, modificată şi completată de Legea nr.12/2006 şi pe baza obiectivelor şi a indicatorilor de performanţă pe anul 2012.
Structura raportului de activitate
Partea I.
a)··························· Evoluţia instituţiei în raport cu mediul în care îşi desfăşoară activitatea şi în raport cu sistemul instituţional existent:
a.1. Colaborarea cu instituţiile/organizaţiile culturale care se adresează aceleiaşi comunităţi -tipul/forma de colaborare, după caz, proiectele desfăşurate împreună cu acestea;
a.1.1. Muzeul Banatului Timişoara (MBT)
a.1.2. Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei – Cluj Napoca (MNIT)
a.1.3. Muzeul de Istorie,Etnografie şi Artă Plastică – Lugoj (MIEAPL)
a.1.4. Teatrul Naţional Mihai Eminescu – Timişoara (TNMET)
a.1.5. Teatrul de Vest – Reşiţa (TVR)
a.1.6. Universitatea de Vest Timişoara (UVT)
a.1.7. Muzeul Graniceresc Năsăud (MGN)
a.1.8. Primăria comunei Orlat (PCO).
a. 1.9. Casa de Cultură „George Suru” Caransebeş (CCC)
a.1.10. Episcopia Ortodoxă a Caransebeşului (EOC)
a.1.11. Direcţia Judeţeană a Arhivelor Naţionale Caraş-Severin (DJANCJ)
a.1.12. Centrul Judeţean pentru Conservarea si Promovarea Culturii Tradiţionale Caraş-Severin (CJCPCTCJ)
a.1.13. Asociaţia Naţională de Turism Rural Ecologic şi Cultural (ANTREC)
a.1.14. Camera Agricolă Caraş – Severin (CACS)
a.1.15. Liceul Teoretic Traian Doda – Caransebeş
a.1.16. Liceul C.D.Loga – Caransebeş
a.1.17. Grup Şcolar Forestier – Caransebeş
a.1.18. Grup Şcolar Auto- Caransebeş
a.1.19. Grup Şcolar Industrial Construcţii de Maşini – Caransebeş
a.1.20. Liceul Bănăţean Oţelu Roşu
a.2. Participare în calitate de partener (coorganizator, coiniţiator, invitat, participant etc.) la programe/proiecte europene/internaţionale.
a.2.1. Programul GRAMPUS: „Heritage and Training Limited”
Proiect:
Graduate European Archaeology Skills Eschange – 2012 (Absolvent European de Arheologie Schimb Abilitati – 2012).
Proiect: Erasmus adaptat pentru participarea studenţilor şi cadrelor didactice din Marea Britanie la cercetările arheologice de la Zăvoi
Programul de învăţare continuă 2007-2013. Programul de învăţare continuă (LLP) este un program de finanţare europeană care sprijină educaţia şi formarea profesională în Europa. LLP oferă finanţare pentru toate etapele învăţării de-a lungul vieţii; pentru activităţile de la şcoală, la colegiu, la universitate, la locul de muncă şi în comunitate. LLP este alcătuită din mai multe programe diferite, oferind o varietate de oportunităţi: Erasmus – sprijină mobilitatea studenţilor şi a personalului ES întreaga Europă, atât pentru angajare în muncă şi în scopuri de studiu.
Cunoaşterea reciprocaă a studenţilor şi participarea la săpăturile din România. Cunoaşterea potenţialului turistic al României de către studenţii englezi.
a.2.2. Programul: IPA de Cooperare Transfrontalieră România – Republica Serbia pentru perioada 2012 – 2013.
Proiect:
„Research, Preservation and Presentation of the Banat· Heritage: Current State and Long Term Strategy”,Vârşet 2011 – 2012, ( Cercetare, Conservare şi Prezentarea Patrimoniului din Banat: Starea actuală şi strategie pe termen lung „).
Acest proiect a reunit muzeele din Banatul istoric în vederea conlucrării şi organizării de expoziţii şi punerea în valoare a patrimoniului existent.
Colaborarea muzeelor din spaţiul Bănăţean (Muzeul Banatului Montan Reşiţa, Muzeul Banatului Timişoara şi Muzeul Judeţean de Etnografie şi al Regimentului de Graniţă Caransebeş din România şi Muzeul Vârşeţ, Muzeul Panciova, Muzeul Biserica Albă, Muzeul Kikinda, Muzeul Zrenjanin, Muzeul Naţional Beograd şi Institutul de Arheologie Beograd di Serbia) în cunoaşterea mai bună a trecutului pe aceste locuri.
Punerea în valoare a monumentelor existente în Banat.
a.3. Acţiuni de publicitare a proiectelor proprii ale instituţiei;
Activităţile culturale ale MJERG Caransebeş sunt promovate prin diverse mijloace (afişe, pliante, fluturaşi, comunicate de presă, articole în presa locală şi centrală, zilua muzeelor etc., reportaje radiu şi TV, afişarea evenimentelor pe internet; circulare şi afişe trimise la Inspectoratul Şcolar al Judeţului Caraş – Severin şi la toate şcolile din municipiul Caransebeş şi din jurul Caransebeşului).
a.3.1. Afişe: 260
a.3.2. Comunicate de presă: 16
a.3.3. Articole în presa locală şi, după caz, în presa centrală: 47
a.3.4. Reportaje radio: 19
a.3.5. Reportaje TV: TVR 1, 2, Bucureşti, Banat TV şi TVR Timişoara: 8
a.3.6. Afişare pe pagina de internet a MJERG Caransebeş – www.muzeul-caransebes.ro
a.3.7. Afişarea evenimentelor în reţeaua muzeală prin CIMEC
a.3.8. Apariţii pe internet: 98 – inclusiv toate apariţiile din presa scrisă care sunt postate şi pe site-urile ziarelor respective
a.3.9. Circulare şi afişe trimise la Inspectoratul Şcolar al Judeţului Caraş – Severin şi la toate şcolile din municipiul Caransebeş.
a.4. Acţiuni întreprinse pentru îmbunătăţirea promovării/activităţi PR/strategii media;
a.4.1. Programe pedagogice şi de educaţie muzeală
a.4.1.1. „Noaptea muzeelor”. În anul 2012, pe data de 19 mai Muzeul Judeţean de Etnografie şi al Regimentului de Graniţă Caransebeş s-a înscris în programul cultural european „Noaptea muzeelor” prin manifestări dedicate publicului: vizitarea gratuită a muzeului, inclusiv a TEZAUR-ului cu un program prelungit şi în cursul nopţii. Programul a fost divers, tema propusă a fost legată de un obiect de patrimoniu care are o poveste. În acest sens în colecţiile muzeului din Caransebeş a fost prezentată o sabie cruciată de secolul al XI-lea.
Deschiderea programului
Prezentarea Spadei Cruciate
Nobilul UBUL, castelan al Cetăţii Caransebeşului participă alături de alţi 2000 de cavaleri trimişi de regele Bela al III-lea (1172 – 1196) să se alăture împăratului Frederic Barbarossa care împreună cu regele Franţei Filip al II-lea şi cel al Angliei Richard I Inimă de Leu, conduce a III-a cruciadă (1189 – 1192).
Deschiderea complexului arheologic roman în aer liber de la Tibiscum
Porta Principalis de Sinistra
Crosul „CAVALERILOR” pe traseul: Centrul cartierului Jupa – Rezervaţia arheologică
Spectacol de teatru pentru copii.
Teatrului de Vest din Reşiţa
Prezintă: LUMEA MEDIEVALĂ A POVEŞTILOR
Deschiderea expoziţiilor:
1.····· „Granita Banateana in imagini”
2.····· „Meşteşuguri tradiţionale din Banat”
3.····· „Arta religioasă şi laică în Caraş – Severin”
4.····· „Statuia Împărătesei Sissi”
5.····· „Casa din Lemn” a pădurarului de la Marga
Dansuri tradiţionale din Banat
Participă ansamblurile folclorice din: Armeniş, Bolvaşniţa, Bocşa şi Vermeş.
Spectacol de Teatru
Teatrul Naţional „Mihai Eminescu” din Timişoara
Prezintă piesa: VREAU SĂ FIU PROST
Vizionarea Finalei Ligii Campionilor
BAYERN MUNCHEN vs CHELSEA LONDON
Expoziţie de artă plastică contemporană Ion Sălişteanu
vernisarea expoziţiei Arta religioasă şi laică în Caraş – Severin, Deschiderea complexului arheologic roman în aer liber de la Tibiscum şi organiyarea Târgului Meşterilor populari.
Crearea unei atmosfere atrăgătoare prin iluminarea a curţii interioare a muzeului în cursul nopţii (14-15 mai) şi prezentarea de către Teatrul de Vest din Reşiţa a piesei „Mica Sirenă” iar în Avla Musei Caransebesiensis a avut loc spectacolul organizat de Teatrul Naţional „Mihai Eminescu” din Timişoara.
Toate acestea au determinat ca 2300 de vizitatori să participe la
programul oferit de muzeu. În cadrul acestui program de anvergură prilejuit de Ziua Internaţională a Muzeelor (18 mai) participă anual peste 2.000 de muzee cu profile diverse, de rang naţional din întreaga Europă.
a.4.1.2. „Muzeul Viu”. Program de educaţie muzeală, interactivă şi interdisciplinară, dedicat preşcolarilor, ciclului gimnazial şi liceal. Acest program de educaţie muzeală doreşte să stimuleze inovaţia la nivelul educaţiei permanente, să angajeze o audienţă majoră în acest program, să realizeze „un potenţial” şi „o alternativă” educaţională care să schimbe vieţile tinerilor, chiar să dezvolte comunitatea.
Obiectivul principal al acestui proiect este ca muzeul să ofere prin acest program educaţional, celor care doresc mai mult, o plajă mai largă de activităţi. Muzeul va putea astfel să valorifice colecţiile sale într-un sens mult mai larg, iar şcolile vor avea prin acest program un support educaţional pentru înţelegerea mai bună a unor teme propuse în curricula naţională şcolară, pe diversele paliere ale materiilor studiate în şcoli.
Vizita activă tematică se desfăşoară într-una din sălile de expoziţie ale Muzeului de Etnografie şi al Regimentului de Graniţă Caransebeş şi propune o abordare interdisciplinară şi interactivă a temei alese, utilizând principiile pedagogiei active.
În cadrul workshop-urilor se vor pune în practică diverse modalităţi tehnico-practice de a folosi noţiunile legate de patrimoniul muzeal într-un cadru interdisciplinar (vezi – colaj, desen, tempera, acuarelă, modelaj – pentru cei mici).
Temele propuse, structurate în cicluri de 4-5 lecţii, au fost alese în funcţie de diversele
discipline de învăţământ, dar şi de lucrările din patrimoniul muzeului. Aceste teme sunt valabile pentru toate ciclurile şcolare, abordarea fiind diferenţiată în funcţie de vârsta şi pregătirea.
Temele vizitelor active:
2.”De la Roma la Tibiscum” Din istoria unui oraş antic..
3.”Ceasul şi timpul”.
a.4.2. Activităţi de promovare
a.4.2.1. Conferinţe de presă
Conferinţele de presă au fost organizate pentru a oferi informaţii suplimentare privind activităţile ştiinţifice şi culturale organizate de muzeu sau găzduite de acesta:
-16 ianuarie 2012 – conferinţă de presă privind organizarea Zilei naţionale a Culturii şi Zilei Unirii
-28 februarie 2012 – conferinţă de presă privind organizarea Târgului de Mărţişor şi Simpozionului Naţional „In memoriam Constantini Daicoviciu”
-15 mai 2012 – conferinţă de presă privind organizarea Nopţii Muzeelor.
-19 iunie 2012 – conferinţă de presă privind organizarea spectacolului susţinut de Maia Morgenstern
-18 septembrie 2012 – conferinţă de presăî privind rezultatele cercetărilor arheologice de la Caransebeş „Balta Sărată”, Tibiscum – Jupa şi Zăvoi.
-11 octombrie 2011 – conferinţă de presă privind organizarea „Târgului Mare” de la Caransebeş, în colaborare cu Camera Agricolă Caraş – Severin.
a.4.2.2. Comunicate de presă
În cursul anului 2012 au fost redactate 7 comunicate de presă distribuite mijloacelor specifice de informare (16 ianuarie, 28 februarie, 15 mai, 19 iunie, 11 septembrie, 18 septembrie şi 11 octombrie).
a.4.2.3. Parteneriate media
Muzeul Judeţean de Etnografie şi al Regimentului de Graniţă Caransebeş a întreţinut relaţii constante de colaborare cu mass-media locală (tv, radio, presă scrisă), ceea ce a contribuit la crearea şi menţinerea unei imagini pozitive asupra activităţilor instituţiei.
În perioada anului 2012, partenerii media ai muzeului au fost: Radio Reşiţa, TV Banat, TVR Timişoara, Radio Timişoara şi Jurnalul de Caraş – Severin, 7 Zile, Adevărul, Ziua, Redeşteptarea etc.
a.4.2.4. Site-ul web al muzeului·: Site-ul web al muzeului (www muzeul-caransebes.ro) a fost elaborat. Regândirea site-ului muzeului şi demararea lucrărilor de reînnoire a acestuia. Încheierea unor parteneriate cu instituţii/organizaţii culturale din judeţ
Încheierea unor parteneriate cu instituţii/organizaţii culturale din judeţ
Înscrierea MJERG Caransebeş pe site-uri turistice, culturale (în urma protocolului încheiat cu ANTREC)
Lansarea unor noi proiecte adresate publicului larg: Noaptea Muzeelor şi Târgul cel mare de la Caransebeş
Monitorizarea presei
Monitorizarea site-urilor unde apare menţionat MJERG Caransebeş şi corectarea informaţiilor eronate care apar pe acestea
Reorganizarea „Rezervaţiei arheologice Tibiscum” şi redeschiderea ei pentru publicul larg.
a.4.2.5. Stand cu publicaţii de specialitate şi materiale de promovare (anuare, cataloage, pliante de expoziţii, ilustrate).
Pe data de 19 mai a fost deschis Magazinul Muzeului „MUSEUM” Tourist Shop
Confecţionarea şi montarea panourilor informative în „Rezervaţia arheologică Tibiscum”.
Confecţionarea şi montarea panourilor de semnalizare a „Rezervaţiei arheologice Tibiscum”, pe marginea şoşelei E70.
Confecţionarea şi montarea panourilor de semnalizare a „Clădirii publice (Domus) de la Zăvoi”, pe marginea şoşelei D.N.68.
Organizarea unor lecţii deschise pe diverse teme (Arheologie, Istorie), pentru publicul larg.
Organizarea Zilelor Porţilor Deschise în Rezervaţia arheologică Tibiscum
Organizarea Conferinţelor de presă
a.5. Apariţii în presa de specialitate – dosar de presă aferent perioadei de raportare (Anexa 1)
a.5.1. Mediatizare :
Evenimentele şi activităţile specifice, ştiinţifice şi culturale, desfăşurate sub egida Muzeului Judeţean de Etnografie şi al Regimentului de Graniţă Caransebeş au fost mediatizate prin intermediul serviciilor specializate de transmitere a comunicatelor de presă.
Evenimentele cu cel mai mare impact în mass-media locală au fost vernisajele de expoziţii, cercetările arheologice sistematice şi de suprafaţă, implementarea proiectelor de importanţă locală şi regională, work-shop-urile pe diferite teme din cadrul programului „Muzeul Viu”. De interes mediatic au fost şi bunurile culturale de excepţie din patrimoniul muzeului, precum cele clasate în categoria juridică Fond şi Tezaur.
a.5.2. Articole publicate de angajaţii muzeului în reviste şi volume de specialitate din ţară şi străinătate:
Studii:
1.····· Adrian Ardeţ, Dimitrie Negrei, Caransebeş – Balta Sărată. Studiu monografic asupra cercetărilor arheologice preventive, Timişoara, 2012
Articole:
1······· Adrian Ardeţ – Roman Banat at the end of the First Century AD
and Early second Century AD Research, în Preservation and Presentation of Banat Heritage: Current State and Long Term Strategy, Vrsac, 2012, p. 27-35
2 Adrian Ardeţ, Lucia Carmen Ardeţ, Ana Hamat – Cercetările arheologice de la Tibiscum – Jupa, în Cronica Cercetărilor arheologice din România, Bucuresti 2012,· pct. 35
3 Adrian Ardeţ, Lucia Carmen Ardeţ, Dimitrie Negrei – Cercetările arheologice de la Zăvoi, Jud. Caraş – Severin, în Cronica Cercetărilor arheologice din România, Bucureşti 2012, pct. 93
4 Adrian Ardeţ – Eros de la Tibiscum, în ActaMC/Tibiscum, S.N. 2/2012
5 Adrian Ardeţ, Dimitrie Negrei – Cercetările arheologice preventive de la Caransebeş – Balta Sărată. Raport preliminar în ActaMC/Tibiscum, serie nouă 2/2012.
6 Bogdana Branca – Liceul de Fete Reșița în prima jumătate a secolului XX, în Studii și cercetări bănățene, Reșița, 2012
7 Bogdana Branca – Societatea Femeilor Creştin Ortodoxe din Caransebeş, în ActaMC/Tibiscum, , nr. 2/2012, S. N, Caransebeş, 2012, sub tipar
8 Bogdana Branca, Recenzie: Ovidiu Roşu, Pavel Jumanca – Amintiri. Anii tinereţii, Editura David Press Print, Timişoara 2011, în ActaMC/Tibiscum, SN, Nr. 2/2012
9 Bogdana Branca – School and Education in Montainous Banat, în Research, Preservation and Presentation of Banat Heritage:Current State and Long Term Strategy, Vârsac, Serbia, 2012
10··· Ana Hamat, Recenzie – G. Bounegru, R. Ciobanu, R. Ota, D. Anghel- Lux, util şi estetic la Apulum. Podoabe şi accesorii vestimentare. Catalog de expoziţie în BHAUT XIII, Timişoara 2012, p. 203- 206.
11··· Ana Hamat, Influenţe elenistice în arta podoabelor din Dacia Romană. Motivul „ Nodul lui Hercule”, în BHAUT XIII, Timişoara, 2012, p. 57- 75.
12··· Ana Hamat, Podoabe feminine descoperite pe teritoriul Drobetei antice, I, Podoabe pentru împodobirea mâinilor, ActaMC/Tibiscum S.N. 2, Caransebeş 2012, sub tipar.
13··· Ana Hamat, Podoabe feminine descoperite pe teritoriul Drobetei antice. Podoabe pentru împodobirea capului şi a gâtului, Drobeta XXII, Drobeta Turnu- Severin 2012, sub tipar.
14··· Ana Hamat, Roman lamps from south- west of Dacia, sub tipar
15··· Carmen Neumann, Obiceiuri de primăvară cu măşti. Alaiul berbecilor din Slatina Timiş, în ActaMC/Tibiscum, S:N. 2/2012 sub tipar
16··· Neluţu Rada, Arhitectura caselor ţărăneşti din Banatul de munte. Studiu de caz: satul Rugi, în ActaMC/Tibiscum, S.N., 2/2012.
17
a.6. Profilul beneficiarului actual:
În cursul anului 2012, Muzeul Judeţean de Etnografie şi al Regimentului de Graniţă Caransebeş, respectiv expoziţiile de la sediul instituţiei din Caransebeş şi muzeele din judeţ (Rezervaţia Arheologică Tibiscum – Jupa şi Villa Romana de la Zăvoi, au fost vizitate de 10.000 de vizitatori din care 5.000 plătitori. La aceştia trebuie adăugaţi cei 10.000 de vizitatori care au participat la Târgurile şi expoziţiile organizate atât la sediu cât şi la Rezervaţia arheologică de la Tibiscum.
Pe categorii de vârstă, pentru vizitatorii cu plată, situaţia statistică este următoarea: străini -600; adulţi – 1.500; copii, elevi şi pensionari – 2.900. În categoria vizitatorilor fără plată includem publicul prezent la vernisaje, la diferite manifestări culturale, delegaţii oficiale, preşcolari, şcolari şi elevi care beneficiază de o intrare gratuită în cadrul programului de educaţie muzeală
Cel mai numeros public al MJERG Caransebeş este, în momentul actual, alcătuit din elevii din ciclurile primare, gimnaziale şi liceale din judeţul Caraş-Severin, cu precădere din municipiul Caransebeş
Prietenii Muzeului – o categorie generic denumită astfel, fiind alcătuită din adulţi şi adolescenţi care sunt fie colaboratori voluntari apropiaţi ai MJERG, fie prieteni direcţi ai angajaţilor, fie membri ai familiilor acestora, fie persoane care sunt prezente la toate evenimentele organizate de muzeu – vizitatori loiali, un grup de cca. 50 de persoane.
a. 6.1 Estimări pentru atingerea altor categorii de beneficiari
a.7. Realizarea unor studii vizând cunoaşterea categoriilor de beneficiar – măsurători cantitative şi calitative efectuate în perioada raportată;
Deşi ştim care sunt categoriile de public care beneficiază direct sau indirect de serviciile muzeului, nu cunoaştem foarte bine necesităţile acestora. Astfel, este necesară efectuarea unor studii specializate în vederea obţinerii acestor informaţii. Momentan MJERG Caransebeş nu are specialişti în acest domeniu, dar pe viitor această activitate poate fi realizată fie prin angajarea de specialişti fie prin încheierea de contracte cu specialişti din alte muzee sau instituţii de profil.
a.8. Analiza utilizării spaţiilor instituţiei:
a. spaţii de primire
Rezervaţia arheologică Tibiscum: este prevăzută cu un spaţiu, în care vizitatorii îşi pot lăsa bagajele şi hainele. Nu există un spaţiu special destinat garderobei. Există un punct sanitar amenajat în clădirea rezervaţiei.
b. spaţii de prezentare
spaţiile expoziţionale: la sediul MJERG din Caransebeş spaţiile expoziţionale ocupă o suprafaţă de cca. 200 m2 (9 săli), holul, de cca. 30 m2, este destinat în prezent Expoziţiei de fotografie „Obiectivele turistice din judeţul Caraş – Severin”
2.spaţii de producţie
a.9. Îmbunătăţiri aduse spaţiilor în perioada raportată: modificări, extinderi, reparaţii, reabilitări, după caz:
a.9.1. Clădirea – sediul muzeului·:
Extinderea şi reparaţia sălilor de expoziţie
Extinderea şi reparaţia pavilionului administrativ
Repararea interioarelor muzeului
a.9.2. Clădire – Rezervaţie arheologică Tibiscum Jupa
Extinderea spaţiului prin construirea unei terase exterioare
Repararea acoperişului
Reabilitarea sistemului de încălzire şi apă calcă curentă
Reamenajarea spaţiilor clădirii
a.9.3 Rezervaţia arheologică Tibiscum Jupa
Amplasarea de panouri semnalizatoare pe drumul european
Refacerea împrejurimi din jurul rezervaţiei
Refacerea unui tronson al drumului roman
Refacerea căii de acces în rezervaţie
a.9.4. Site-ul arheologic de la Zăvoi
Amplasarea de panouri semnalizatoare
Reamenajarea sitului
b) Îmbunătăţirea activităţii profesionale a instituţiei;
b.1. Proiectele proprii realizate în cadrul programelor la sediul instituţiei;
b.1.1. Vernisaje ale următoarelor expoziții:
1.····· 01.03.2012. Numitorul comun: Moartea (Expozitia a fost realizată de Centrul de Investigare a Crimelor Comunismului din România (CICCR) şi Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei din Cluj cu sprijinul Fundaţiei Konrad Adenauer,). Coordonator: Bogdana Branca
2.····· 11.04.2012 „Granița Bănățeană în imagini” (Expoziţia a fost realizată ca urmare a donaţiei făcute muzeului de către Domnul Colonel Liviu Groza). Coordonator: Ana Hamat
3.····· 23.04.2012. „Meșteșuguri tradiționale din Banat” (Expoziţie de etnografie realizată împreună cu Muzeul de Istorie, Etnografie şi Artă Plastică – Lugoj. Coordonator: Carmen Neumann
4.····· 21.06.2012. „Bărbați în arta textilă românească” (Expoziţie realizată împreună cu Uniunea Artiştilor Plastici din România, Filiala Arte Decorative Bucureşti). Coordonator : Carmen Neumann
5.····· 13.09.2012. „Grup 4+4″ (Expoziţie de artă plastică contemporană realizată împreună cu Uniunea Artiştilor Plastici din România, Filiala Arte Decorative Bucureşti). Coordonator: Bogdana Branca şi Dimitrie Negrei
6.····· 05.10.2012. Arme din colectia muzeului caransebesan. Coordonator: George Gâlcă
7.····· 12.10.2012. „Arta fotografică și turismul în Banatul de munte” (Expoziţia reprezintă o donaţie de fotografii inedite din Munţii Banatului, donaţie făcută de către Domnul prof. Cornel Hamat). Coordonator: Lucian Ionescu
8.····· 13.11.2012. Cartea veche si tiparul la Caransebes. Coordonator: Dorina Grecu
9.····· 29.11.2012. „Caransebeșul și Marea Unire” (Expoziţie realizată împreună cu Domnul Col(r). Liviu Groza). Coordonator: Ana Hamat
b.1.2. Manifestări cu caracter de masă:
16.04.2012 Parada Portului Popular. Rerprezintă o acţiune realizată împreună cu Episcopia Ortodoxă a Caransebeşului. Parada portului popular s-a desfăşurat pe traseul Catedrala Învierii Domnului – Parcul General Ioan Drăgălina. Coordonator: Carmen Neumann
19.05.2012. „Noaptea Muzeelor”. Coordonator: Adrian Ardeţ şi Bogdana Branca
Manifestare complexă care a inclus pe lângă deschiderea expoziţiilor şi organizarea de spectacole şi activităţi sportive. În acest sens la sediul Muzeului din Caransebeş s-au deschis manifestările după următorul program:
Program Noaptea Muzeelor 19 mai 2012
Nr.
Ora
Locul desfăşurării
Tema
Participanţi
1.
10.00
Muzeul Caransebeş
Scena din curte
Deschiderea programului
Prezentarea Spadei Cruciate
Nobilul UBUL, castelan al Cetăţii Caransebeşului participă alături de alţi 2000 de cavaleri trimişi de regele Bela al III-lea (1172 – 1196) să se alăture împăratului Frederic Barbarossa care împreună cu regele Franţei Filip al II-lea şi cel al Angliei Richard I Inimă de Leu, conduce a III-a cruciadă (1189 – 1192).
Membrii colectivului Muzeului din Caransebeş îmbrăcaţi în costume de epocă
Castelanul Caransebeşului – Nobilul Ubul
Împăratul Germaniei – Frederic I Barbarossa
Soţia Gertruda de Sulzbach
Regele Ungariei Bela al III-lea
Agnès de Châtillon soţia lui Bela al III-lea
Prinţesa Maria
Prinţesa Ileana
Cavalerul Ştefan
Cavalerul Petru
2.
11.00
Muzeul de Arheologie Jupa
Deschiderea complexului arheologic roman în aer liber de la Tibiscum
Porta Principalis de Sinistra
Oficialităţi ale Judeţului Caraş – Severin
3.
12.00
Muzeul de Arheologie Jupa
Crosul „CAVALERILOR” pe traseul: Centrul cartierului Jupa – Rezervaţia arheologică
Clubului Sportiv Şcolar din Caransebeş,
secţia atletism
.
4.
13.00
Muzeul de Arheologie Jupa
Scena de la
Porta Principalis de Sinistra
. Spectacol de teatru pentru copii.
Teatrului de Vest din Reşiţa
Prezintă: LUMEA MEDIEVALĂ A POVEŞTILOR
5.
14.00
Muzeul Caransebeş
Scena din Curte
Deschiderea expoziţiilor:
6.······ „Granita Banateana in imagini”
7.······ „Meşteşuguri tradiţionale din Banat”
8.······ „Arta religioasă şi laică în Caraş – Severin”
9.······ „Statuia Împărătesei Sissi”
10.··· „Casa din Lemn” a pădurarului de la Marga
11.··· Expoziţie de artă plastică contemporană Ion Sălişteanu
În curtea muzeului vor fi prezente două restaurante amenajate de-o parte şi de alta a curţii.
Pictori şi artişti plastici îşi vor expune tablourile.
Fachiri şi artişti ai circului vor încălzi atmosfera.
6.
16.00
Muzeul Caransebeş
Dansuri tradiţionale din Banat
Participă ansamblurile folclorice din:
Armeniş, Bolvaşniţa, Bocşa şi Vermeş.
7.
18.00
Muzeul Caransebes
Scena din Curte
Recital de muzică populară în aer liber.
Susţinut de solista:
STANA STEPANESCU
8.
19.00
Muzeul Caransebes
Sala de spectacole
Spectacol de Teatru
Teatrul Naţional „Mihai Eminescu” din Timişoara
Prezintă piesa:
VREAU SĂ FIU PROST
9.
20.30
Muzeul Caransebes
Scena din Curte
Recital de muzică folk
Cu participarea solistului
MIRCEA BANICIU
10.
21.45
Muzeul Caransebes
Scena din Curte
Vizionarea Finalei Ligii Campionilor
BAYERN MUNCHEN vs CHELSEA LONDON
11.
24.00
Întoarcerea nobilului Ubul din cruciadă şi depunerea spadei.
Spectacol de muzică ţi lumini
„Caransebeş Party”
Membrii colectivului Muzeului din Caransebeş îmbrăcaţi în costume de epocă
Prezintă – DJ Darius
b.1.3. Spectacole de teatru
24 iunie 2012. Teatru Evreiesc de Stat Bucureşti. O femeie singură, interpretat de celebra actriță Maia Morgenstern
b.1.4. Târguri şi manifestări pentru toate categoriile de public.
27 februarie – 02. Târgul Mărţişorului, Ediţia a II-a, responsabil Dorina Grecu.
12-14 octombrie 2012, Târgurile de Toamnă ale Muzeului, Ediția a-II-a, a Târgului Mare de Sfânta Paraschiva.
06 – 21 decembrie 2012. „Târgul de Crăciun”. Coordonator: Dorina Agrosoaiei.
20 decembrie 2012. Concert de colinde „Asta-i Sara !”, în colaborare cu Episcopia Caransebeşului. Coordonator: Bogdana Branca
b.1.5. Simpozioane, conferinţe, mese rotunde.
15.01.2012 Ziua Nationala a Culturii Romane (masă rotundă). Coordonator Dorina Grecu.
23.01.2012 Constantin Galescu si Romeo Dunca la Polul Sud (Conferinţă). Coordonator: Lucian Ionescu
24.01.2012 Dezbatere / Concurs interliceal „Cuza Vodă şi Unirea” : Coordonator: Georgel Galca
24.01.2012 Şedinţa Societăţii de Istorie şi Arheologie din Caransebeş. Coordonator: Bogdana Branca
29 februarie – 03 martie 2012. Simpozionul Internaţional „Constantini Daicoviciu”
Coordonatori: Adrian Ardet, Dorina Dragomir, Dimitrie Negrei, Nicoleta Matei şi Bogdana Branca
Cel de-al XXXVIII-lea simpozion memorial organizat la Caransebeş, şi-a propus omagierea istoricului col(r) Liviu Groza, fondator al muzeului, ajuns la frumoasa vârsta de 80 de ani.
Liviu Groza (n. 10 iulie 1932, Caransebeş este un istoric român specializat în istorie militară, în special cea a Banatului. Tot anul acesta dedicăm lucrările simpozionului istoricului Valeriu Leu, care adacă ar fi trăit ar fi împlinit 60 de ani.
Valeriu Leu este un nume de rezonanţă în ceea ce priveşte istoria modernă a Banatului, specialist expert în Comisiile de doctorat de la Universitatea „Babeş – Bolyai” şi secretar executiv al Asociaţiei Istoricilor din Transilvania şi Banat.
Autor a mai multor volume şi articole ştiinţifice publicate în ţară şi străinătate, premiat pentu activitatea sa în anul 1996 de către Academia Română, Valeriu Leu rămâne, aşa cum spunea cineva, „un lord al cercetării istorice bănăţene”, un om care a lăsat Banatului Montan o moştenire valoroasă, un om care şi-a închinat viaţa vremurilor de după el.
Simpozionul ştiinţific organizat de Muzeul din Caransebeş se adresează de-o potrivă arheologilor (preistoricieni, romanişti şi medievişti), dar şi istoricilor care studiază perioadele modernă şi contemporană.
Lucrările s-au desfăşurat pe secţiuni după cum urmează:
Secţiunea 1: Rapoarte arheologice şi arheologie
.·········· Secţiunea 2: Arheologie clasică romană
Secţiunea 3: Istorie şi civilizaţie
Program
Miercuri, 29 Februarie, 2012 – după-amiază –
Sosirea participanţilor şi oaspeţilor la simpozion la Hotel I GeAS ** din Caransebeş.
Joi, 1 Martie, 2012 – dimineaţă
11.00 – 12.00
Primirea şi înregistrarea participanţilor la simpozion
(Secretariatul Muzeului Judeţean de Etnografie şi al Regimentului de Graniţă, P-ţa Gen. I. Dragalina, nr. 2).
12.00 – 12.30
Ceremonia de deschidere a Simpozionului Internaţional.
Salutul din partea Preşedintelui Consiliului Judeţean Caraş – Severin.
Prezentarea Revistei Acta Musei Caransebesiensis – Tibiscum, Serie nouă, 1/2011
Comunicări în plen
12.30 – 12.45
Col. (r.) Liviu Groza (Caransebeş) – Apărarea Banatului în perioada militar – grănicerească
12.45 – 13.00
Prof. Univ. Dr. Vesna Girardi Jurkić (University of Zagreb, Croatian Studies, Department of Latinity, Zagreb – Croatia), Mirko Jurkić (Juraj Dobrila University, Pula – Croatia) – Roman Pola, the exile of roxolanes king P. Aelius Rasparaganum and his son P. Aelius Peregrinus
13.00 – 13.30
Prof. Univ. Dr. Ioan Piso (Universitatea Babeş – Bolyai, Cluj – Napoca) – Der Jupiterkult in Dakien und in Pannonien
13.30 – 14.00
Vernisajul expoziţiei:
Numitorul comun: Moartea
Expoziţie realizată de Centrul de Investigare a Crimelor Comunismului din România (CICCR) şi Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei din Cluj cu sprijinul Fundaţiei Konrad Adenauer
14.00 – 16.00
Masa de prânz la Restaurantul „Ge A.S.” din Caransebeş.
16.00
Comunicări pe secţiuni
Secţiunea I
Rapoarte arheologice
Sala „Hadrian Daicoviciu”
Moderatori:
Prof. Univ. Dr. Florin Draşoveanu
Secretar: Andrei Bălărie
Secţiunea II
Arheologie clasică
„Aula Musei Caransebesiensis”
Moderatori:
Prof. Univ.Dr. Ioan Piso
Secrear: Ana – Cristina Hamat
Secţiunea III
Istorie
Sala „Iancu de Hunedoara”
Moderatori:
Prof.Univ. Dr. Dumitru Jompan
Secretar: Daciana Vuia
16.00 – 16.15
16.15 – 16.30
16.30 – 16.45
„Rânduiala” din 1833 a breslei reunite a meşteşugarilor din Caransebeş şi de pe teritoriul Regimentului de Graniţă nr. 13 româno- ilir
16.45 – 17.00
17.00 – 17.15
17.15 – 17.30
17.30 – 17.45
1944- 1946
17.45 – 18.00
18.00 – 18.30
Pauză de cafea
Comunicări:
Moderatori:
Prof. Univ. Dr. Adrian Bejan
Secretar: Andrei Stavilă
Comunicări:
Moderatori:
Conf.Univ.Dr. Liviu Petculescu
Secretar: Flavius Bozu
Comunicări:
Moderatori:
Prof.Univ.Dr. Vasile Zaberca
Secretar: Carmen Maria Neumann
18.30 – 18.45
18.45 – 19.00
10 Maria Poneţchi (Caransebeş) – Portret Gheorghe Dobreanu
19.00 – 19.15
19.15 – 19.30
19.30 – 19.45
19.45 – 20.00
20.00
Cina la Restaurantul „Ge A.S.” din Caransebeş
Vineri, 2 Martie, 2012
Zi de excursie pe traseul Oraviţa – Anina – Caransebeş
8.30
Plecarea spre Oraviţa
10.00
Sosirea în oraşul Oraviţa
10.00 – 10.15
Vizitarea oraşului Oraviţa
10.15 – 10.30
Cuvântul de salut din partea primarului oraşului Oraviţa
10.30 – 11.30
Vizitarea primului teatru din România, construit în anul 1817 după proiectul arhitectului John Malosse, decorurile interioare realizate de Francis Knee după proiectele Platzgher sunt o copie a teatrului din Viena
11.30 – 12.00
Vizitarea celei mai vechi farmacii montanistice din România, fondată în anul 1763 de către Edward Wint
12.00 – 12.30
Vizitarea Prefecturii Judeţului Caraş, a Bisericii Romano – Catolice şi a monumentului închinat împărătesei Sissi.
12.30 – 14.30
Masa de prânz la Restaurantul „Casablanca”din centrul oraşului Oraviţa
14.40
Sosirea în gara din Oraviţa, construită în anul 1849, prima gară din România
14.45
Plecarea cu trenul spre Anina (Steierdorf)
14.45 – 16.36
Călătorie cu trenul de epocă. Traseul este supranumit „Semeringul Banatean”, construită intre anii 1845-1854. Linia· are o lungime totala de 34 km pe o diferenta de nivel de 340 m, străbătând 14 tunele.
16.36
Sosirea în gara Anina (Steierdorf)
16.36 – 17.15
Vizitarea oraşului Anina
17.15
Plecarea cu autobuzul spre Caransebeş
20.00
Dineu oferit de către organizatori în incinta Muzeului, în sala „Iancu de Hunedoara”.
Sâmbătă, 3 Martie, 2012
9.00
Comunicări pe secţiuni:
Secţiunea I
Arheologie
„Aula Musei Caransebesiensis”
Moderatori:
Conf.Univ.Dr. Dumitru Ţeicu
Secretar: Lavinia Grumeza
Secţiunea II
Arheologie Clasică
„Sala Hadrian Daicoviciu”
Moderatori:
Prof.Univ.Dr. Doina Benea
Secretar: George Bounegru
Secţiunea III
Istorie
„Sala Iancu de Hunedoara”
Moderatori:
Dr. Carmen Albert
Secretar: Bogdana Branca
9.00 – 9.15
9.15 – 9.30
9.30 – 9.45
9.45 – 10.00
10.00 – 10.15
10.15 – 10.30
10.30 – 10.45
10.45 – 11.00
11.00 – 11.15
11.15 – 11.30
11.30 – 11.45
12.00 – 12.30
Pauză de cafea
12.30 – 13.00
Discuţii
Discursul final şi închiderea Simpozionului Internaţional
13.00 – 16.00
Banchetul la finalul Simpozionului la Restaurantul „Armando” din Caransebeş.
16.00
Plecarea participanţilor din Caransebeş
15.06.2012. Şedinţa Societăţii de Istorie şi Arheologie din Caransebeş. Coordonator: Carmen Neumann
13 septembrie 2012, Conferința Națională a Regimentelor Românești de Graniță,, Coordonator: Bogdana Branca
28 septembrie 2012. Şedinţa Societăţii de Istorie şi Arheologie din Caransebeş. Coordonator: Nicoleta Matei
12 octombrie 2012, Conferința Națională de Etnografie: „Banatul alpin și zonele învecinate”. Coordonator: Carmen Neumann
23 noiembrie 2012 Conferinta regionala: Preistoria Banatului. Coordonator: Dimitrie Negrei
b.1.6. Proiecte culturale şi educaţionale
b.1.6.1. Proiectul de cercetare arheologică: Programul „Dacia romană” 2012 – 2015
Proiect:
Cercetarea şi valorificarea teritoriu municipiului antic Tibiscum (Jupa, jud. Caraş-Severin).
În colaborare cu Ministerul Culturii şi Patrimoniului Naţional, respectiv Comisia naţională de arheologie.
Program iniţiat de Ministerul Culturii privind cercetarea arheologică în siturile aparţinătoare de Muzeul din Caransebeş (Tibiscum, Teregova şi Zăvoi). Acest proiect a fost iniţiat de Ministerul Culturii şi se derulează până în anul 2015. În cadrul acestui proiect este prevăzut a se realiza următoarele obiective:
Conservarea, cercetarea şi reabilitarea Rezervaţiei Arheologice de la Tibiscum
În cadrul rezervaţiei arheologice de la Tibiscum, în suprafaţă de 17 ha, vor fi continuate lucrările de conservare primară la clădirile I şi II din oraşul antic. Tot în această perioadă este prevăzută şi restaurarea porţii principalis de sinistra şi a porţii praetoria, care vor fi integrate în circuitul de vizitare· în aer liber a monumentelor existente la Tibiscum. Spaţiul expoziţional reprezentat de o sală de 200 mp va include expoziţia de arheologie (Preistorie, epocă romană şi medievală).
Conservarea, cercetarea şi punerea în valoare a Clădirii publice (Domus) de la Zăvoi, jud. Caraş – Severin.
Obiectivul prioritar este achiziţionarea casei şi a terenului în suprafaţă de 1.000 mp, pe care se află obiectivul arheologic şi transformarea acestora în spaţii expoziţionale în aer liber şi amenajarea unui muzeu.
Conservarea, cercetarea şi punerea în valoare a Castrului militar auxiliar de la Teregova, jud. Caraş – Severin.
Organizarea unui punct muzeistic în colaborare cu Liceul şi Primăria comunei Teregova
Conservarea şi extinderea cercetărilor la Villa Rustica de la Bucoşniţa, jud. Caraş – Severin.
Extinderea cercetărilor la Villa Rustica şi deschiderea unui punct muzeistic în incinta acesteia.
b.1.6.2. Proiect de conservare şi valorificare a patrimoniului:
Programul „Cultura 2007 – 2013″
Proiect:
Lindenfeldt – „istoria recuperată”
În colaborare cu Ministerul Culturii şi Patrimoniului Naţional
Achiziţionarea şi restaurarea ruinelor „Căminului Cultural” din Lindenfeldt.
Căminul Cultural din localitatea Lindenfeld se află într-o stare de ruină. El aparţine statului român fiind administrat de primăria Comunei Buchin.
Organizarea „Muzeului minorităţii peme” din Munţii Banatului.
În anii 1827-1828, Camera aulică a Imperiului austriac a colonizat în munţii Semenic, în general la altitudini de 800-1.000 m, câteva sute de ţărani germani care proveneau din zona Klattau din Pădurea Boemiei. Datorită locului de provenienţă, ei au fost denumiţi „pemi” (Deutschböhmen), diferenţiindu-se astfel de celelalte ramuri ale germanilor din Banat, precum şvabii sau […]A treia ramură, cea a pemilor (germani provenind din Boemia), trăieşte, în măsura în care a mai rămas, în partea muntoasă a Banatului (masivul Semenicului), în localităţile Gărâna, Brebu Nou şi Lindenfeld, precum şi în Sadova Veche şi Caransebeşu Nou din valea Timişului.
Reconstituirea arcului istoric intre Boemia si Banat.
Punerea în valoare atât documentară cât şi turistică a zonei în care s-au instalat aceşti colonişti.
b.1.6.3. Proiect educaţional privind conservarea obiceiurilor tradiţionale „Carnavalul copiilor”, 24 februarie 2012, Bal mascat la intrarea în post, organizat împreună cu Şcoala Generală Petroşniţa. Coordonator: Ana Hamat
b.1.6.4. Proiect educaţional „Școala altfel” 2-6 Aprilie 2012. În colaborare cu Inspectoratul Şcolar Judeţean Caraş – Severin. Coordonator: Carmen Neumann
b.1.6.5. Proiect educaţional „Arheologia-o poartă către trecut”, 5 septembrie – 15 octombrie 2012. În colaborare cu Episcopia Ortodoxă a Caransebeşului şi Societatea Femeilor Ortodoxe Caransebeş. Coordonator: Ana Hamat
b.1.7. Cercetarea patrimoniului:
b.1.7.1. Valorificarea patrimoniului prin publicaţii:
b.1.7.1.1. Buletinul Stiintific: Acta Musei Caransebesiensis – Tibiscum, Serie Nouă. nr. 2/2012, coordonator Bogdana Branca
b.1.7.1.2. Adrian Ardeţ, Dimitrie Negrei, Caransebeş – Balta Sărată. Studiu monografic asupra cercetărilor arheologice preventive, Timişoara, 2012
b.1.7.1.3. Adrian Ardeţ, Radu Ardevan, Tibiscum. Monedele romane. Cluj – Napoca, 2012.
b.1.7.1.4. Buletinul Stiintific al Societatii de Istorie si Arheologie Caransebes. Coordonator: Nicoleta Matei
b.1.7.2.Completarea patrimoniului muzeal prin donaţii de obiecte şi artă.
b.1.7.2.1. Aciziţionarea a 24 de picturi reprezentând operele maestrului Ion Sălişteanu
b.1.7.2.2. Achiziţionarea prin donaţie a unei părţi din coleţia Domnului Col(r). Liviu Groza, reprezentând piese şi documente ce au aparţinut unor generali din Regimentul Nr. 13 Româno – Bănăţean.
b.1.7.3. Programul de educaţie muzeală interactivă şi interdisciplinară
Muzeul Judeţean de Etnografie şi al Regimentului de Graniţă Caransebeş oferă o
largă diversitate de activităţi şi valorifică patrimoniul său cultural mult mai atractiv, şcolile având prin acest program un suport educaţional pentru înţelegerea mai bună a unor teme propuse în curricula naţională şcolară, pe diversele paliere ale materiilor studiate în şcoli. O serie de bunuri culturale mobile din colecţiile muzeale au fost şi sunt altfel valorificate în cadrul atelierelor programului dezvoltând creativitatea prezentului, proiecţia creativităţii din trecut, încorporată în conceptul de „patrimoniu cultural” şi dreptul fundamental al accesului la ele prin circulaţie, diseminare, cooperare.
b.1.7.3.1. Parteneriat cu Cercul de arheologie „Constantin Daicoviciu” de la Liceul Teoretic „Traian Doda” din Caransebeş.
În cadrul şedinţelor lunare elevii sunt familiarizaţi cu obiectele aflate în patrimoniul muzeului.
b.1.7.3.2. Parteneriat cu cercul de Etnografie al Elevilor ce fiinţează la Liceul Pedagogic C.D. Loga din Caransebeş.
La sfârşitul fiecărei lunii elevii sunt prezenţi în muzeu unde în funcţie de preocupări însuşesc tehnica ţesutului, a broderiei s-au a torsului.
b.1.7.4. Cercetarea interdisciplinară de teren etnografică şi arheologică.
Din punct de vedere etnografic, obiectivul principal al programului este valorizarea secvenţială a celui mai vechi meşteşug practicat în Caransebeş şi împrejurimi, creşterea animalelor, prin expunere permanentă, editarea unui volum cu studii şi articole de specialitate şi al unui catalog-album de expoziţie. Pe lângă zona Caransebeşului a fost abordată şi zona Văii Almăjului.
Cercetarea arheologică de teren este indispensabilă în vederea efectuării de noi cercetări arheologice.
b.1.7.5. Temele de cercetare abordate de specialiştii Muzeului Judeţean de Etnografie şi al Regimentului de Graniţă Caransebeş în anul 2012
b.1.7.5.1. Viata spirituală în neoliticul dezvoltat din Banat. Reprezintă lucrarea de doctorat a muzeografului Dimitrie Negrei
b.1.7.5.2. Multiculturalitatea Banatului în perioada interbelică. Reprezintă tema pentru doctorat a muzeografe Bogdana Branca.
b.1.7.5.3. Podoabe şi piese vestimentare din Banatul antic. Teza de doctorat susţinută în anul 2011 de către muzeografa Ana Hamat.
b.1.7.5.4. Tradiţii şi meşteşuguri în Banatul de Munte. Muzeograf Carmen Neumann.
b.1.7.5.5. Arhitectura populară în satele Banatului Montan. Muzeograf Neluţu Rada.
b.1.8. Restaurare, conservare:
b.1.8.1. Restaurare
Menţionăm faptul că Muzeul Judeţean de Etnografie şi al Regimentului de Graniţă din Caransebeş nu dispune în schema sa de un restaurator.
Activitatea de restaurare-conservare s-a desfăşurat în cadrul Laboratului de restaurare ceramică şi metal din incinta instituţiei (cu sprijinul Muzeului Banatului din Timişoara) fiind restaurate obiecte provenite din săpături arheologice şi bunuri
culturale mobile din patrimoniul muzeului. Totodată, s-au efectuat investigaţii şi activităţi specific în cadrul mai multor proiecte de cercetare.
b.1.8.1. Conservare:
În perioada de referinţă s-a desfăşurat activitatea permanentă de conservare preventivă (aerisire, desprăfuire, întreţinerea curăţeniei), în conformitate cu normele legale în vigoare, atât în spaţiile de depozitare, cât şi în spaţiile de expunere. Folosind aparatura specifică (termohigrometru şi dezumidificator) au fost monitorizaţi factorii de microclimat din spaţiile sus-menţionate. Pentru expoziţiile temporare planificate, în paralel cu măsurătorile preventive de conservare, au fost pregătite pentru expunere 100 de volume carte veche românească şi străină. A fost demarată operaţiunea de reaşezare, după principiul tipodimensionării, a bunurilor culturale mobile într-un sistem de protecţie reînnoit – cutii şi mape de carton cu PH neutru, conform normelor de conservare.
S-a verificat starea de conservare a pieselor din patrimoniul muzeal
S-a continuat consemnarea informaţiilor despre obiectele din colecţii în registrul de evidenţă.
S-a efectuat dezinfecţia şi dezinsecţia spaţiilor de depozitare şi expunere, a patrimoniului istoric, arheologic şi etnografic ( ţesături, port popular, ceramică, lemn).
S-au curăţat şi aerisit bunurile de natură organică (textile), în acelaşi timp cu curăţarea şi dezinfectarea spaţiilor din cadrul Secţiei de Etnografie.
S-a verificat starea de conservare a bunurilor culturale şi muzeistice din depozite.
S-au continuat operaţiile de îndepărtare· a depunerilor de diferite naturi, de pe stratul pictural al icoanelor.
Au fost efectuate operaţii de conservare şi restaurare la obiectele metalice de patrimoniu prin: desprăfuire, degresare, tratarea părţii din lemn şi aplicarea stratului protector atât partea lemnoasă cât şi partea metalică.
b.1.9. Evidenţa şi clasarea patrimoniului:
Muzeul Judeţean de Etnografie şi al Regimentului de Graniţă Caransebeş dispune de un expert atestat (1 specialist – arheologie, 1 debutant – arheologie, 1 specialist – istorie, 1 specialist etnografie şi 1 debutant etnografie).
În cadrul procedurii de clasare a bunurilor culturale mobile aflate în administrarea muzeului, în conformitate cu legislaţia în vigoare, au fost finalizate 20 dosare cu propuneri de clasare a bunurilor culturale mobile din colecţiile de arheologie.
Au fost redactate 60 Fişe Analitice de Evidenţă pentru piese din colecţiile de istorie modernă, fondul documentar de carte şi monumentele istorice memoriale.
Este în derulare activitatea de evidenţă computerizată a inventarului ştiinţific pentru colecţiile din fondul tezaur şi este actualizată evidenţa digitală la colecţiile de arheologie.
Registrele de inventar, patrimoniu istoric, au fost completate cu bunurile culturale noi intrate: 800 obiecte în anul 2012 provenite din cercetarea preventivă efectuată la şoseaua de centură a Municipiului Caransebeş.
La Departamentul Arheologie au fost inventariate în sistemul clasic (registrul de inventar) 206 de artefacte descoperite la Tibiscum, Balta Sărată şi Zăvoi, format electronic 2500 poziţii din registrele de inventariere clasice.
b.1.10. Achiziţii şi donaţii:
În cadrul programului de dezvoltare a colecţiilor existente, în cursul anului 2012 au intrat în patrimoniul muzeal 60 obiecte în valoare de 50.000 lei, obiecte provenite din cercetare de teren etnografică şi donaţii, iar în biblioteca muzeului au intrat, prin schimburi, achiziţii şi donaţii, 50 volume.
b.2. Proiectele proprii realizate în cadrul programelor în afara sediului instituţiei (în proximitate: judeţ, judeţe limitrofe, alte judeţe, alte ţări, etc.);
b.2.1. Proiectul de cercetare interdisciplinară Histria – Banat, între Centru de Cercetări arheologice de la Pola (Croaţia) şi Muzeul Judeţean de Etnografie şi al Regimentului de Graniţă Caransebeş.
b.2.2. Proiectul: Conferinţa Naţională a Regimentelor Romîneşti de Graniţă din Transilvania şi Banat, realizat împreună cu Primăria Comunei Oralat (jud. Sibiu) şi Muzeul Grăniceresc din Năsăud (Jud. Bistriţa Năsăud).
b.2.3. Amenajarea şi conservarea castrului roman de la Teregova, în colaborare cu Centru de Studii Romane din Cluj – Napoca şi Primăria comunei Teregova. Colectiv: prof. Univ. Dr. Ioan Piso responsabi, dr. Adrian Ardeţ, Lucia Carmen Ardeţ şi Felix Marcu
b.2.4. Conservarea şi amenajarea fortificaţiei de pământ de la Zăvoi, în colaborare cu Primăria comunei Zăvoi. Colectiv: Adrian Ardeţ responsabi, Lucia Carmen Ardeţ, Dimitrie Negrei, Ana Hamat membrii
b.2.5. Şantierul arheologic „Autostrada Lugoj – Deva” ( jud. Timiş). Cercetări arheologice preventive desfăşurat în perioada 1 aprilie – 30 iulie 2012, în colaborare cu Muzeul Banatului din Timişoara. Au participat: Dimitrie Negrei şi Ana Hamat
b.2.6. Şantierul arheologic Tincova – Sacu. Cercetare arheologică preventivă
b.2.7. Şantierul arheologic Tibiscum – Jupa balastieră. Cercetare arheologică preventivă
b.2.8. Şantierul arheologic Tibiscum – Jupa (Cosmote). Cercetare arheologică preventivă
b.2.9. Şantierul arheologic Caransebeş – Şeşul Roşu. Cercetare arheologică preventivă
b.2.10. Şantierul arheologic Iaz, Cercetare arheologică preventivă
b.2.11. Şantierul arheologic Sălbăgelul Nou, Cercetare arheologică preventivă
b.2.12. Protejarea ansamblului roman (villa rustica) de la Bucoşniţa, în colaborare cu Primăria Comunei Bucoşniţa.
b.2.13. Protejarea ansamblului roman (villa rustica) de la Petroşniţa, în colaborare cu Primăria Comunei Bucoşniţa.
b.2.14. Protejarea ansamblului roman (villa rustica) de la Valea Timişului (Cârpa), în colaborare cu Primăria Comunei Buchin.
b.3. Participări la festivaluri, gale, concursuri, saloane, târguri etc. (în ţară, la nivel naţional/internaţional, în UE, după caz, alte state).
b.3.1. IVth International Congress of International Lychnological Association, Ptuj (Slovenia), 15- 19 mai 2012, Comunicarea: Ana Hamat, Roman lamps from south- west of Dacia.
b.3.2. 28th Congress of the Rei Cretariae Romanae Fautores, From Broken Pottery to lost identity in Roman Times , Catania (Italia), 23 – 30 Septembrie 2012, Comunicarea: Adrian Ardeţ, North African Amphorae found in Roman Dacia.
b.3.3. Archaeological Heritage – its Role in Education, Presentation and Popularization of Science, Viminacium (Serbia), 5 – 8 Octombrie 2012, Comunicarea: Adrian Ardeţ., Roman road between Moesia Superior and Dacia, a possible Via Traiana Nova.
b.3.4. International Archaeological Symposium „Public and private games from prehistory to the Middle ages”. Pula – Medulin – Rovinj (Croaţia), 21 – 24 Noiembrie 2012, Comunicarea: Adrian Ardeţ, Anfiteatro construito dai Romani in Dacia.
b.3.5. Al 38-lea Simpozion International „Constantini Daicoviciu”, Caransebeş, 1 -3 martie 2012,
Adrian Ardeţ, Masclianae. O aşezare romană dispărută în deşertul Africii la mijlocul secolului I d. Chr. şi apărută în Dacia.
Adrian Ardeţ, Dimitrie Negrei (Muzeul Judeţean de Etnografie şi al Regimentului de Graniţă, Caransebeş), Sote Angeleski (Cluj – Napoca) – Zăvoi. Cercetări arheologice din anul 2011
Adrian Ardeţ, Lucia C. Ardeţ, Ana C. Hamat (Muzeul Judeţean de Etnografie şi al Regimentului de Graniţă, Caransebeş) – Tibiscum. Cercetările arheologice din oraşul roman. Campania 2011
Dimitrie Negrei (Muzeul Judeţean de Etnografie şi al Regimentului de Graniţă, Caransebeş) – Piese neolitice inedite din colecţia Muzeului Caransebeşean
Bogdana Branca (Muzeul Judeţean de Etnografie şi al Regimentului de Graniţă, Caransebeş) – I. Bibel – om de cultură
Ana – Cristina Hamat (Muzeul Judeţean de Etnografie şi al Regimentului de Graniţă, Caransebeş) – Podoabe în Dacia Superior. Inele şi pietre de inel asociate cu logodna în lumea romană
Carmen Neumann (Muzeul Judeţean de Etnografie şi al Regimentului de Graniţă, Caransebeş) – Furca de tors, între utilitate şi simbolistică
b.3.6. A XXI-a Ediţie a manifestărilor cultural dedicate „Zilelor Crainei Bănăţene”, Petnic, 24 martie 2012.
Adrian Ardeţ, Rolul muzeului din Caransebeş în punerea în valoare a personalităţilor Văii Almăjului
Carmen Neumann, „ Evoluţie şi permenenţa în meşteşugul ţesutului şi arta decorării interiorelor ţăraneşti
b.3.7. Simpozionul Internaţional „Taină şi comuniune”, ediţia a VI-a., Caransebeş, 24 aprilie 2012.
Adrian Ardeţ, Bogdana Branca, Filaret Musta, Elena Biju – făuritori de destine româneşti
b.3.8. Simpozionul Internaţional „Oameni de seamă ai Banatului”, Şopotul Nou, 5 mai 2012.
Adrian Ardeţ, Rolul Muzeului de Graniţă din Caransebeş în punerea în valoare a patrimoniului Văii Almăjului
Bogdana Branca, Învăţământul românesc din Valea Almăjului
b.3.9. Simpozionul Naţional de Etnografie, organizat de Muzeul Regiunii Portilor de Fier, Drobeta Turnu – Severin, 11 -12 mai, 2012.
Carmen Neumann, Caraşovenii
b.3.10. Sesiunea Naţională de Rapoarte Arheologice, Ediţia XLVI, Tg. Mureş, 23 – 26 mai 2012
Adrian Ardeţ, Lucia Carmen Ardeţ, Dimitrie Negrei, Ana Hamat, Cercetările arheologice de la Tibiscum din campania 2011
Adrian Ardeţ, Lucia Carmen Ardeţ, Dimitrie Negrei, Cercetările arheologice de la Zăvoi – Cimitirul Ortodox, din Campania 2011.
b.3.11. Sesiunea Internaţională de comunicări ştiinţifice „Arheologia mileniului I p. Chr. „ Ediţia a XI-a, Ploieşti, 23 – 26 august, 2012.
Adrian Ardeţ, Vilele romane din Dacia în secolele II – IV d. Chr.
b.3.12. Conferinţa Naţională a Regimentelor de Graniţă, Caransebeş, 13 septembrie 2012,
Adrian Ardeţ, Graniţa Bănăţeană şi românii
Bogdana Branca, Rolul învăţământului de limbă română în Imperiul habsburgic
b. 3.13. Simpozion: ,,Meserii tradiţionale ale satului bănăţean”, Festivalul Satului Bănăţean, Şopotu Vechi, 28 – 29 septembrie, 2012.
Carmen Neumann, Taranul meşter de pasiune şi necesitate
Neluţu Rada, Aspecte legate de practicarea cojocăritului din satele de pe Valea Timişului
b.3.14. Colocviile CNCPCT, Băile Herculane, 3 – 6 octombrie 2012., ediţia a XIX-a.
Adrian Ardeţ, Situri arheologice de epoca romană în Banatul Montan. Studiu de caz: Tibiscum
Bogdana Branca, Cazarma grănicerilor din Caransebeş
b.3.15. Simpozionul Internaţional „Oltenia interferenţe culturale”, Craiova, 5 – 7 octombrie 2012.
Dimitrie Negrei, Tipologia figurinelor antropomorfe din Banat
b.3.16. Simpozionul Naţional „Monumente sculpturale din Dacia şi provinciile limitrofe” – Între artă şi meşteşug, Alba – Iulia, 18 – 20 octombrie 2012,
Ana Hamat Reprezentările de bijuterii în portretistica funerară feminină din Dacia Superior
b.3.17. Simpozionul naţional Arheologia în Oltenia, Drobeta Turnu – Severin, ediţia a XIV-a,1 – 2 noiembrie 2012.
Ana Hamat, Arta prelucrării bijuteriilor pe teritoriul Drobetei
b. 3.18. Festivalul Almăjului. Simpozionul „ Despre almajeni si faptele lor”, Dalboşeţ, ·3 -4 noiembrie, 2012.
Carmenn Neumann, Neluţu Rada, Viaţa şi activitatea generalului Traian Doda
b.3.19. Seminarul Naţional de educaţie muzeală „Produse şi producţii culturale muzeale”, Ediţia a VII-a, Bucureşti, 15 noiembrie 2012.
Adrian Ardeţ, Bogdana Branca, Situl arheologic Tibiscum redeschis publicului
b.3.20. Conferinţa Internaţională„ Mobilitatea colecţiilor muzeale”, Bucureşti, noiembrie 2012. Carmen Neumann, Nicoleta Matei, Conservarea patrimoniului la Muzeul din Caransebeş.
b.3.21. Colocviu Vasile Pârvan 130 de ani de la naştere, Universitatea Bucureşti, Departamentul de Istorie antică, Arheologie şi Istoria Artei, Bucureşti 14 decembrie 2012.
Adrian Ardeţ, Activitatea lui Vasile Pârvan şi rolul acestuia în cadrul organizării Comisiei Naţionale a monumentelor, filiala Banat
b.4. Proiecte şi programe în care Muzeul Judeţean de Etnografie şi al Regimentului de Graniţă Caransebeş a participat în calitate de coorganizator/partener:
b.4.1. Expoziţia „Meşteşuguri tradiţionale din Banat” organizată în parteneriat cu Muzeul de Istorie, Etnografie şi Artă Plastică – Lugoj la sediul Muzeului din Caransebeş (25 aprilie 2012). Organizatori Carmen Neumann şi Neluţu Rada
b.4.2. Proiectul naţional Arheologia- o poartă către trecut, organizat în parteneriat cu Episcopia Caransebeşului şi Societatea Femeilor Ortodoxe din Caransebeş.
Proiectul s+a desfăşurat în incinta complexului arheologic de la Tibiscum (15 septembrie – 15 octombrie 2012). Ana Hamat, Marian Gavrilă şi Dimitrie Negrei.
b. 4.3. Festivalul „Gugulan cu car cu mere”, organizat de Grădiniţa cu program prelungit nr. 4 Caransebeş.
c) Organizarea/sistemul al instituţiei;
c.1. Măsuri de reglementare internă: nu au fost modificate prevederile din Regulamentul de Organizare şi Funcţionare, respectiv Regulamentul de Ordine Interioară;
c.1.1. Modificarea Regulamentului Intern:
Optimizarea reglementărilor cu privire la obligaţiile personalului legate de accesul în spaţiile muzeului, măsurile PSI şi conservare.
c.2. Propuneri de reglementare prin acte normative, înaintate autorităţii în perioada raportată, după caz;
c.3. Delegarea responsabilităţilor: activitatea consiliilor de conducere, după caz, ale celorlalte organe colegiale, modificarea limitelor de competenţe în cadrul conducerii pe perioada evaluată etc.
c.3.1. Şedinţe ale Consiliului de Administraţie: 4
Întrunit în şedinţa din 10.01.2011
Ordinea de zi:
Proiectul de buget pe anul 2011
Întrunit în şedinţa din 08.02.2011
Ordinea de zi:
Hotărâre privind aprobarea Organigramei şi ale Statelor de funcţii ale Muzeului judeţean de Etnografie şi al Regimentului de Graniţă Caransebeş, ca urmare a reîncadrării personalului potrivit prevederilor Legii-Cadru nr.284/2010.
Întrunit în şedinţa din 17.03.2011
Ordinea de zi:
Raportul de activitate pe anul 2010
Diverse
Întrunit în şedinţa din 08.11.2011
Ordinea de zi:
Bugetul de venituri şi cheltuieli pe trimestrul IV,
Raportul de inventariere a patrimoniului Muzeului Judeţean Caransebeş pe anul 2011;
Calendarul de activităţi pe luna Decembrie;
Proiect privind atribuirea unor săli după numele personalităţilor care şi-au adus o contribuţie la dezvoltarea Muzeului Judeţean Caransebeş.
c.3.2. Şedinţe operative:
Săptămânal s-au desfăşurat şedinţe operative cu participarea directorului, şefilor departamentelor Arheologie şi Istorie, şefului Serviciului administrativ-logistic, împuternicitului
c.3.3. Şedinţe ale Consiliului Ştiinţific al MJERG Caransebeş:
1; data 14.10.2012
Ordinea de zi:
c.4. perfecţionarea personalului: cursuri de perfecţionare pentru conducere şi restul personalului.
c.4.1. au urmat diverse forme de perfecţionare profesională angajaţi ai instituţiei, după cum urmează:
Cursuri iniţiere calculator organizat de CJM, serviciul URBANET în perioada octombrie-decembrie 2012
Bogdana Branca – muzeograf
Dimitrie Negrei – muzeograf
Gâlcă Georgel – referent PSI
Nicoleta Matei – conservator
c.4.2. evaluarea personalului din instituţie
În conformitate cu prevederile legale, tot personalul instituţiei a fost evaluat.
c.4.3. promovarea personalului din instituţie
În cursul anului 2011 nu s-au făcut promovări.
c.5. măsuri luate în urma controalelor, verificării/auditării din partea autorităţii sau ale altor organisme de control, în perioada raportată.
Controlul efectuat de către Compartimentul audit public intern nu a semnalat nereguli, recomandările vizând completarea procedurilor scrise care reglementează activitatea instituţiei. Măsurile au fost implementate conform planului de acţiune vizat de către compartimentul menţionat.
c.5.1. Controalele efectuate de ISU Caraş-Severin –nu au semnalat nereguli
c.5.2. Controalele efectuate de ITM – nu au semnalat nereguli
d) Situaţia economico-financiară a instituţiei;
d.1. execuţia bugetară a perioadei raportate:
Total venituri =· 929.592 lei
Din care:
Total cheltuieli = 929.592 lei
Din care :
-cheltuieli cu bunuri şi servicii (încălzit- iluminat, carburanţi, poştă- telecomunicaţii, apă- canal- salubritate, alte bunuri şi servicii, convenţii civile săpături arheologice)·= 258.564 lei·;
-deplasări interne şi externe ( realizarea unui bogat calendar de activităţi·: târguri, simpozioane, vernisaje expoziţionale, precum şi participarea la simpozioane interne şi congrese ştiinţifice internaţionale)·= 37.830 lei
-cărţi , publicaţii şi materiale documentare ( editarea revistei «·Tibiscum·» – serie nouă, publicarea volumului «·Însemnări manuscrise pe cărţi vechi româneşti din bisericile eparhiei Caransebeşului·», autor V.Leu ) = 10.013lei
În cadrul secţiunii de dezvoltare au fost efectuate plăţi în valoare totală de 64.886 lei,· pentru rate leasing autoturism, finalizându-se contractul, precum şi plăţi reabilitare clădire Jupa.
d.2. date comparative de cheltuieli (estimări şi realizări) în perioada raportată:
Nr. crt.
Programul
Tip
proiect[1]
Denumire proiect
Deviz estimat
Deviz realizat
(1)
(2)
(3)
(4)
(5)
(6)
1
Dezvoltarea patrimoniului
cultural
Mediu
mediu
Bunuri culturale rezultate în urma cercetărilor
arheologice ( în curs de evaluare)
Bunuri culturale atrase prin donaţii
Bunuri culturale transferate de la alte instituţii
10.000
50.000
1.920
2.
Evidenţa şi clasarea
patrimoniului cultural
mobil
mic
mic
Redactare 45 Fişe Analitice de Evidenţă;
Inventariere în sistem clasic 206 artefacte;
Finalizare 20 dosare clasare în categoria Fond.
100
200
1.500
45
120
1.100
3.
Punerea în valoare a
patrimoniului prin
intermediul expoziţiilor
Mic
Mic
Mic
Mic
Mic
Mic
Mic
Mic
Mic
Mic
Mic
Mic
Mic
Mic
Mic
Mic
Mic
1.24 ianuarie „Unirea principatelor” – expoziţie fotodocumentară. În colaborare cu DJAN Caraş-Severin.
3.„Obiectivele turistice din judeţul Caraş – Severin” – expoziţie de fotografie
11.· Noaptea Muzeelor – activităţi dedicate Zilei Internaţionale a Muzeelor. A avut loc deschidera Rezervaţiei arheologice Tibiscum pentru publicul larg. Teatru pentru copii „Mica Sirenă”, „Gunoierul” (Teatrul de Vest Reşiţa). Piesa de teatru „ Nu eu nu regret nimic” (Teatrul Naţional Mihai Eminescu Timişoara). Toate expoziţile au fost deschise gratuit pemtru public.
15.· „Mozaic gastronomic European” – târg de produse tradiţionale româneşti.
16.· „Dănilă Prepeleac” – piesă de teatru pentru copii. În colaborare cu Teatrul de Vest Reşiţa.
600
4.000
500
500
2.000
500
20.000
1.000
6.000
2.000
15.000
1.000
1.500
2.000
2.000
1.500
3.000
2.000
500
3.520
300
450
1.500
235
17.670
800
5.840
1.500
14.170
950
1.370
1.615
1.800
1.370
2.700
1.720
4.
Cercetarea ştiinţifică
Mediu
Mare
Mediu
Şantierul arheologic Caransebeş „Balta Sărată”
Şantierul arheologic Tibiscum – Jupa
Şantierul arheologic Zăvoi – Cimitoirul Ortodox.
4.000
5.000
5.000
3.500
5.000
4.908
5.
Activitatea editorială
Mediu
Buletinul ştiinţific al Muzeului „Tibiscum” Serie Nouă, nr. 1/2011.
Valeriu Leu – Monografie
8.000
3000
6.850
2.190
6.
Restaurarea şi
conservarea patrimoniului
cultural mobil
7.
Programe de pedagogie şi
educaţie muzeală
Mediu
· Noaptea muzeelor:
8.
Perfecţionarea
profesională a angajaţilor
Mic
· Cursuri iniţiere calculator organizat de CJM,
serviciul URBANET
1.000
800
9.
Promovarea imaginii
instituţiei
Alte materiale informative ( afişe, pliante,
broşuri, foi informative etc.).
1.000
970
10.
Reabilitarea infrastructurii
imobiliare prin lucrării de
intervenţii
Clădirea – sediul muzeului·:
Extinderea şi reparaţia sălilor de expoziţie
Extinderea şi reparaţia pavilionului administrativ
Repararea interioarelor muzeului
Clădire – Rezervaţie arheologică Tibiscum Jupa
Extinderea spaţiului prin construirea unei terase exterioare
Repararea acoperişului
Reabilitarea sistemului de încălzire şi apă calcă curentă
Reamenajarea spaţiilor clădirii
Rezervaţia arheologică Tibiscum Jupa
Amplasarea de panouri semnalizatoare pe drumul european
Refacerea împrejurimi din jurul rezervaţiei
Refacerea unui tronson al drumului roman
Refacerea căii de acces în rezervaţie
Site-ul arheologic de la Zăvoi
Amplasarea de panouri semnalizatoare
Reamenajarea sitului
8.500
8.000
8.500
20.000
15.000
10.000
59.270
16.000
26.000
4.400
6.500
8.000
10.000
4.000
106.273
8.200
7.570
8.050
15.000
5.590
7.500
59.158
15.600
25.190
4.300
6.200
7.500
7.700
4.000
Total:· programe
Total:
proiecte: mici medii· mari
Total:
lei
373.244
d.3. Gradul de acoperire din venituri proprii a cheltuielilor instituţiei (%)
total venituri proprii = 66.164 lei; grad de acoperire a cheltuielilor = 7,12%, din care:
venituri din chirii = 48.528 lei; grad de acoperire a cheltuielilor = 5,21%;
vânzare carti····· =····· 441 lei ;grad de acoperire a cheltuielilor = 0,05%
vânzare bilete intrare in muzeu = 800 lei ;grad de acoperire a cheltuielilor = 0,1%
studii si cercetari( cercetari arheologice ) = 16.395 lei ;grad de acoperire a cheltuielilor = 1,76%.
d.3.1. gradul de crestere a veniturilor proprii în totalul veniturilor
Venituri proprii = 66.164 lei; Total venituri = 929.592 lei; ponderea veniturilor
proprii în total venituri = 7,12%
d.3.2.ponderea cheltuielilor de personal în totalul cheltuielilor
Cheltuieli de personal = 329.619 lei; cheltuieli totale = 929.592 lei; ponderea
cheltuielilor de personal în total cheltuieli = 35,46%
d.3.3. ponderea cheltuielilor de capital în bugetul total
Cheltuieli de capital = 64.886 lei; Cheltuieli totale = 929.592 lei; ponderea
cheltuielilor de capital în total cheltuieli = 6,98%
d.3.4. gradul de acoperire a salariilor din subvenţie:
Cheltuieli de personal = 329.619; Subvenţie = 361.000 lei; grad de acoperire
din subvenţie = 100%
Ponderea cheltuielilor efectuate în cadrul raporturilor contractuale, altele decât
contractele de muncă (drepturi de autor, drepturi conexe, contracte si convenţii
civile):
Cheltuieli totale = 929.592 lei; cheltuieli cu contracte şi convenţii civile = 113120 lei; ponderea lor în total cheltuieli = 12,16%
d.3.5. cheltuieli pe beneficiar, din care:
Anul
Subvenţii
Venituri proprii
Total cheltuieli
Nr.
beneficiari
Chelt.totale pe benef.
Chelt.din subv.pe benef.
Chelt.din venit.proprii pe benef.
2011
863.428
66.164
929.592
2.000
465
432
33
e). Strategia, programele şi implementarea planului de acţiune pentru îndeplinirea misiunii specifice a instituţei, conform sarcinilor si obiectivelor managementului:
e.1. scurtă prezentare a programelor (eficacitatea acestora în funcţie de răspunsul comunităţii la proiectele incluse în aceasta);
Programele implementate au vizat îndeplinirea misiunii specifice instituţiei muzeale pe palierul de timp 01.12.2010-31.12.2011 având ca obiective generale dezvoltarea patrimoniului, atragerea publicului vizitator, desfăşurarea de programe educative, încheierea de parteneriate cu instituţii culturale şi de cercetare din ţară şi străinătate.
Beneficiarii programelor sunt în principal, specialiştii instituţiei şi ai partenerilor, publicul vizitator, în special cel şcolar (prin programele de educaţie muzeală), precum şi comunităţile locale, autorităţile publice şi instituţiile implicate în protejarea patrimoniului naţional (Direcţia Judeţeană pentru Cultură şi Patrimoniul Cultural Naţional, Inspectoratul de Poliţie Judeţean) prin proiectul de inventariere a siturilor arheologice şi a monumentelor istorice de pe cuprinsul judeţului.
e.2. Scurtă analiză a proiectelor din cadrul programelor (eficacitatea acestora în funcţie de răspunsul comunităţii la proiectele incluse în aceasta);
Proiectele răspund, în primul rând funcţiilor specifice ale muzeului, unele dintre ele continuându-şi derularea în anul 2011, pentru a asigura implementarea programelor.
Astfel, proiectul·:
e.2.1. Lucrări de consolidare şi restaurare la Cazarma Grănicerilor Caransebeş, azi Muzeul de Etnografie Caransebeş, jud. Caraş-Severin
Proiect iniţiat de Consiliul Judeţean Caraş – Severin privind reabilitarea Muzeului Judeţean de Etnografie şi al Regimentului de Graniţă din Caransebeş în valoare de 5 milioane de euro. Reparaţii capitale a muzeului cuprinzând: acoperişul, sălile de expoziţie, depozitele, după care organizarea spaţiilor expoziţionale (etnografia în mansarda clădirii, istoria Graniţei bănăţene la etajul I şi completarea spaţiilor destinate expoziţiilor temporare cu încă două săli). Organizarea curţii interioare şi modernizarea scenei.
e.2.2. Programul Teritoriu municipiului roman Tibiscum (Jupa, jud. Caraş-Severin)· Clădirea publică (Domus) de la Zăvoi, jud. Caraş-Severin
Teritoriu municipiului roman Tibiscum. Castrul auxiliar Teregova, jud. Caraş- Severin
Program iniţiat de Ministerul Culturii privind cercetarea arheologică în siturile aparţinătoare de Muzeul din Caransebeş (Tibiscum, Teregova, Bucoşniţa, Zăvoi). Acest proiect a fost iniţiat de Ministerul Culturii şi se derulează până în anul 2015. În cadrul acestui proiect este prevăzut a se realiza următoarele obiective:
a). Tibiscum. În cadrul rezervaţiei arheologice de la Tibiscum, în suprafaţă de 17 ha, vor fi continuate lucrările de conservare primară la clădirile I şi II din oraşul antic. Tot în această perioadă este prevăzută şi restaurarea porţii principalis de sinistra şi a porţii praetoria, care vor fi integrate în circuitul de vizitare· în aer liber a monumentelor existente la Tibiscum. Spaţiul expoziţional reprezentat de o sală de 200 mp va include expoziţia de arheologie (Preistorie, epocă romană şi medievală).
b). Teregova. Organizarea unui punct muzeistic în colaborare cu Liceul· şi Primăria comunei Teregova
c). Bucoşniţa. Extinderea cercetărilor la Villa Rustica şi deschiderea unui punct muzeistic în incinta acesteia.
d). Zăvoi. Obiectivul prioritar este achiziţionarea casei şi a terenului în suprafaţă de 1.700 mp, pe care se află obiectivul arheologic şi transformarea acestora în spaţii expoziţionale în aer liber şi amenajarea unui muzeu
e.2.3. Proiect: Erasmus adaptat pentru participarea studenţilor şi cadrelor didactice din Marea Britanie la cercetările arheologice de la Zăvoi
Programul de învăţare continuă 2007-2013. Programul de învăţare continuă (LLP) este un program de finanţare europeană care sprijină educaţia şi formarea profesională în Europa. LLP oferă finanţare pentru toate etapele învăţării de-a lungul vieţii; pentru activităţile de la şcoală, la colegiu, la universitate, la locul de muncă şi în comunitate. LLP este alcătuită din mai multe programe diferite, oferind o varietate de oportunităţi: Erasmus – sprijină mobilitatea studenţilor şi a personalului ES întreaga Europă, atât pentru angajare în muncă şi în scopuri de studiu.
e.2.4. Turism biocultural – Drumul roman
Proiect finanţat din fonduri europene care prevede folosirea drumurilor antice pentru agrement şi călărie. Acest proiect implică folosirea traseului natural reprezentat de fluviul Dunărea pentru a aduce turişti la Orşova din Germania iar de aici pe vechile drumuri romane se foloseşte traseul antic până la Sarmizegetusa.
e.3. Analiza PROGRAMULUI MINIMAL realizat, în raport cu cel propus, în corelaţie cu subvenţia/alocaţia primită: (2011)
Program/ proiect
Scop
Beneficiari
Perioada de realizare
Finanţare (subvenţie/alocaţie şi surse atrase/venituri proprii)
Observaţii
(1)
(2)
(3)
(4)
(5)
(6)
Denumire iniţială/modificată
Declarat/atins
Estimat/realizat
Estimat/realizat
Estimat/realizat
Denumire iniţială/modificată
„Unirea Principatelor”
Valorificarea expoziţională a patrimoniului MJERG Caransebeş
Concurs interliceal
Vizitatorii muzeelor;
Elevii din clasele IX-XII -atins
24 ianuarie 2011
600 / 500
Enigmă şi adevăr !
„Descoperiri arheologice la Caransebeş-Balta Sărată”
Valorificarea expoziţională a patrimoniului MJERG Caransebeş
vizitatorii
muzeelor;
Elevii din
clasele I-XII –
atins
Februarie 2011
4.000 / 3.520
„Neoliticul din Banat”
Conferinţă susţinută de prof. univ. dr.
Florin Draşoveanu – Universitatea Alba Iulia
Profesorii de istorie şi tinerii pasionaţi de arheologie
Februarie 2011
500 / 450
„Târgul de Mărţişor”
Expoziţie· cu vănare de mărţişoare lucrate manual
Vizitatorii muzeelor
28.02-1.03. 2011
500 / 235
„In Memoriam Constantini Daicoviciu”
Diseminarea
rezultatelor
cercetărilor din
ultimul an în
domeniile arheologie,
istoriei,
si etnografiei.
specialisti în domeniul arheologiei, istoriei şi etnografiei· – atins:
10-12. 03.2011
20.000 / 17.670
Meşteşuguri tradiţionale în Caraş- Severin
Promovare meşteşugurilor tradiţionale din jud. Caraş – Severin
vizitatorii
muzeelor;
Elevii din
clasele I-XII
Aprilie 2011
500 / 500
Parada Portului Popular
Promovarea portului popular
Locuitorii municipiului Caransebeş
27 – 28. 04. 2011
Festivalul de poezie populara in grai bănaţean
Promovare tinerilor poeţi care scriu în grai bănăţean
Poeţii în grai bănăţean şi elevii claselor V – XII
27 – 28 05
„Învierea Domnului”
Conferinţă susţinută de P.S.S. Lucian, Episcopul Caransebeşului
Publicul larg
Mai 2011
1.000
Arta religioasă şi laică în Caraş – Severin
Valorificarea patrimoniului mobil a MJERG Caransebeş
vizitatorii
muzeelor;
Elevii din
clasele I-XII –
atins
Mai 2011
6.000 / 5.840
Deschiderea complexului arheologic roman în aer liber de la Tibiscum
Promovare turistică a Rezervaţiei arheologice de la Tibiscum
turistii care
vizitează
regiunea Banatului
Mai 2011
Spectacol al Teatrului G. A. Petculescu din Reşiţa
Elevii preşcolari şi cei din clasele primare – atins
14.05.2011
„Noaptea muzeelor”
Valorificarea patrimoniului mobil a MJERG Caransebeş
Publicul larg
14.05.2011
15.000 / 14.170
„Târgul meşterilor populari”
Promovarea meşterilor populari din ţară
Publicul larg
19 – 21.05.2011
2.000 / 1.500
Societatea de Istorie şi Arheologie din Caransebeş
Fidelizarea
publicului larg.
Acesta
va cuprinde
persoane din
diverse categorii
sociale ce vor
participa direct la
activitatii muzeale
Publicul larg
Mai 2011
200 / 200
„Caransebeşul şi Banatul în secolul al XIX-lea”
Conferinţă susţinută de prof. univ. dr. Ioan Munteanu, Universitatea de Vest Timişoara
Profesorii de istorie.
Elevii calselor IX-XII
Iunie 2011
Nu s-a tinut
Simpozionul Naţional· de Etnoreligie „Idei, credinţe, simboluri”
Sf. Botez şi taina Cununiei
Tema ; FAMILIA
Diseminarea
rezultatelor
cercetărilor din
ultimul an în
domeniile istoriei,
etnografiei si teologie.
Specialişti în domeniul istoriei,
etnografiei si teologie.
14-15.05.2011
Nu s-a tinut
Săpături arheologice la Tibiscum
cercetarea
urmelor de locuire
din epoca
romană)
– atins
patrimoniului
muzeal
– atins
domeniul
arheologiei
Iulie – august 2011
5.000 / 5.000
Săpături arheologice la Caransebeş – Balta Sarata
cercetarea
urmelor de locuire
din epoca
neolitică.
– atins
patrimoniului
muzeal .
– atins
domeniul
arheologiei
Iunie – iulie 2011
4.000 / 3.500
Săpături arheologice la Zăvoi
cercetarea
urmelor de locuire
din epoca
romană)
– atins
patrimoniului
muzeal
– atins
domeniul
arheologiei
-atins
August – septembrie 2011
5.000 / 4.908
Portul Popular din Lunca Timisului (Lugoj) şi cel de pe Valea Timişului (Caransebeş)
Promovarea portului popular din Banat
Locuitorii municipiului Lugoj;
Turistii
August 2011
500 / 500
„Târgul turismului”
(„Roadele toamnei”)
Promovarea produselor tradiţionale bănăţene.
Vizitatorii muzeelor, turistii care
vizitează
regiunea Banatului
-atins
25-27.09.2011
2.000 / 1.615
„Munţii Ţarcului”
Promovarea turistică.
Conferinţă susţinută de
Ing. Cornel Galescu şi prof. Cornel Hamat
Vizitatorii muzeelor, turistii care
vizitează
regiunea Banatului
-atins
Septembrie 2011
Nu s-a tinut
Din istoria luptei anticomuniste din Banat.
Valorificarea expoziţională a patrimoniului MJERG Caransebeş
-··· atins
masă rotundă
Elevii calselor IX-XII
Octombrie 2011
Nu s- tinut
Despre Istoria Banatului în sec. XX
Conferinţă susţinută de Prof. univ. dr. Doru Radosav (Universitatea Babeş – Bolyai),
Profesorii de istorie.
Elevii calselor IX-XII
Octombrie 2011
Nu s-a tinut
P.S.S. Lucian, Episcopul Caransebeşului
„Viaţa şi activitatea PS Veniamin Nistor” Episcopul Caransebesuluii
Conferinţă susţinută de P.S.S. Lucian, Episcopul Caransebeşului
Publicul larg
Noiembrie 2011
200 / 200
Concertul tradiţional de colinde.
Alaiul de Crăciun
Promovarea ansamblurilor corale din judeţ
Publicul larg
8.12.2011-
.
2000 / 1.720
e.4. Managementul de proiect: centralizatorul de programe/proiecte/beneficiari:
Nr. crt.
Programul
Tipul proiectului
Numărul de
proiecte
Numărul de …*
Numărul de
beneficiari
(1)
(2)
(3)
(4)
(5)
(6)
Dezvoltarea
patrimoniului cultural
Proiecte mici
Proiecte medii
Proiecte mari
1
1
1 2 specialişti
1 3 specialişti
Evidenţa şi clasarea
patrimoniului cultural
mobil
Proiecte mici
Proiecte medii
Proiecte mari
5
45 Fişe Analitice
de Evidenţă 206 piese
inventariate clasic
20 dosare clasare
5 specialişti
Punerea în valoare a
patrimoniului prin intermediul expoziţiilor
Proiecte mici
Proiecte medii
Proiecte mari
5
5 expoziţii (două
la sediul
instituţiei)
expoziţia
permanentă
10.000 de
vizitatori (dintre
care 2000 la
expoziţiile din
afara sediului)
Cercetarea ştiinţifică
Proiecte mici
Proiecte medii
Proiecte mari
5
Cercetare
arheologică
sistematică
arheologice
preventive
arheologice
arheologice de
suprafaţă
Documentare
Cercetare arheologică
sistematică
siturilor
arheologice
-5 specialişti
-4 beneficiari (2
persoane fizice, 2
persoane juridice)
-7 persoane fizice
şi 2 persoane
juridice
autorităţile locale
Activitatea editorială
Proiecte mici
Proiecte medii
Proiecte mari
1
2
Anuarul Muzeului „Tibiscum”
Monografia „Balta Sărată”
760 vizitatori
6 specialişti
autori de studii
2 autori
Restaurarea şi
conservarea patrimoniului
cultural mobil
Proiecte mici
Proiecte medii
Proiecte mari
obiecte metal şi ceramică
293 fişe Conservare
Conservarea drumului roman de la Tinbiscum.
2 specialişti
3 specialişti
3 specialişti
Programe de pedagogie şi
educaţie muzeală
Proiecte mici
Proiecte medii
Proiecte mari
1
„Noaptea Muzeelor”
2000 preşcolari,
şcolari, liceeni
500 persoane
Perfecţionarea
profesională a angajaţilor
Proiecte mici
Proiecte medii
Proiecte mari
Promovarea imaginii
instituţiei
Proiecte mici
Proiecte medii
Proiecte mari
1
Reabilitarea
infrastructurii imobiliare
prin lucrări de intervenţie
Proiecte mici
Proiecte medii
Proiecte mari
Lucrare intervenţie
Lucrări reabilitare
5 specialişti
5 specialişti
e.5. evidenţierea numărului de beneficiari ai proiectelor instituţiei în afara sediului;
-1000 vizitatori ale expoziţiilor organizate în afara sediului instituţiei.
e.6. servicii culturale oferite de instituţie în cadrul programelor proprii, rezultate din misiunea acesteia, altele decât cele din programul minimal, după caz;
e.6.1. Festivalul „Velişcu Boldea” – festival de muzică şi joc popular. În colaborare cu Centrul Judeţean pentru Conservarea si Promovarea Culturii Tradiţionale Caraş-Severin.
e.6.2. „Spirala culorilor” – Expoziţie de grafică computerizată. În colaborare cu Clubul copiilor şi elevilor din Carabsebeş.
e.6.3. „Arta osului din preistorie până în zorii Evului Mediu” – expoziţie. În colaborare cu Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei – Cluj Napoca.
e.6.4.”Comunităţilor etnice din Banat” – festival de dansuri populare. În colaborare cu Centrul Judeţean pentru Conservarea si Promovarea Culturii Tradiţionale Caraş-Severin.
e.6.5. „Mozaic gastronomic European” – târg de produse tradiţionale româneşti.
e.6.6.· „Dănilă Prepeleac” – piesă de teatru pentru copii. În colaborare cu Teatrul de Vest Reşiţa.
e.6.7. „Ion Săliştenu” – expoziţie de pictură
e.6.8.Şuşara – Rovină. Cercetare arheologică preventivă
e.6.9.Tibiscum – Jupa. Cercetare arheologică preventivă
e.6.10.Caransebeş – Şeşul Roşu. Cercetare arheologică preventivă
e.7. alte servicii oferite comunităţii căreia se adresează instituţia, după caz;
e.8. indice de ocupare a sălilor/spaţiilor destinate beneficiarilor (la sediu) (%).
f). Evoluţia economico-financiară a instituţei, pentru următoarea perioadă de management, cu menţionarea resurselor financiare necesare de alocat de căre autoritate:
f.1. tabelul valorilor de referinţă din proiectul de management, actualizat/concretizat pentru următoarea perioadă de raportare a managementului;
Nr.
crt.
Denumire indicatori
cod
Anul
2012
1.
TOTAL VENITURI
000110
815.000
2.
VENITURI CURENTE
000210
65.000
3.
VENITURI DIN PRESTĂRII SERVCII ŞI ALTE ACTIVITĂŢI (din proprietate)
0013
65.000
4.
Venituri din concesiuni si inchirieri
30.10.05
65.000
5.
Alte venituri din prestări servicii şi alte acrivităţi
331050
6.
Donaţii şi sponsorizări
371001
7.
SUBVENŢII PENTRU INSTITUŢII PUBLICE
431009
750.000
8.
TOTAL CHELTUIELI
00
815.000
9.
CHELTUIELI CURENTE
01
790.000
10.
TITLUL I – CHELTUIELI DE PERSONAL
10
360.000
11.
Cheltuieli salariale în bani
1001
282.000
12.
Salarii de bază
100101
282.000
13.
Alte sporuri
100106
14.
Fond de premii
100108
15.
Fond pentru posturile ocupate prin cumul
100110
16.
Indemnizatii plătite unor personae din afara unităţii
100112
17.
Indemnizaţii de delegare
100113
18.
Contribuţii
1003
78.000
19.
Contribuţii de asigurări sociale de stat
100301
59.000
20.
Contribuţii de asigurări de şomaj
100302
1.500
21.
Contribuţii de asigurări sociale de sănătate
100303
14.500
22.
Contribuţii de asigurări pentru accidente de muncă şi boli
profesionale
100304
500
23.
Contribuţii pentru concedii şi indemnizaţii
100306
2.500
24.
TITLUL II – BUNURI ŞI SERVICII
20
430.000
25.
Bunuri şi servicii
2001
160.000
26.
Reparaţii curente
2002
220.000
27.
Bunuri de natura obiectelor de inventar
2005
28.
Deplasări, detaşări, transferări
2006
29.
Materiale de laborator
2009
30.
Cercetare-dezvoltare
2010
31.
Cărţi, publicaţii şi materiale documentare
2011
10.000
32.
Consultanţă şi expertiză
2012
33.
Pregătire profesională
2013
2.000
34.
Protecţia muncii
2014
35.
Studii şi cercetări
2016
36.
Alte cheltuieli
2030
37.
CHELTUIELI DE CAPITAL
70
25.000
38.
TITLUL X – ACTIVE NEFINANCIARE (inclusiv reparaţii
capitale)
71
39.
Active fixe
7101
25.000
40.
Alte active fixe
710130
25.000
f.2. tabelul investiţiilor în programe din proiectul de management, actualizat/concretizat pentru următoarea perioadă de raportare a managementului;
Nr.
crt.
Denumirea
programului /
proiectului
cultural
Nivelul de
interes / grupuri
ţintă
Descrierea sumară a
programului/
proiectului/ şi a coorganizatorilor
Rezultatele
aşteptate
Suma
estimată
Perioada de
desfăşurare
1.
Programul Naţional
De
Restaurare
2011 – 2013
Naţional/
Ministerul
Culturii, Cultelor
şi Patrimoniului
Naţional
(MCCPN),
Direcţia
Judeţeană de
Cultură şi
Patrimoniu
Cultural, Caraş – Severin,
autorităţile
administraţiei
publice locale.
Proiect:
Lucrări de reabilitare la Cazarma Grănicerilor – Muzeul Judeţean de Etnografie şi al Regimentului de Graniţă Caransebeş, jud. Caraş-Severin
În colaborare cu Ministerul Culturii şi Patrimoniului Naţional, respectv Institutul Naţional al Patrimoniului
Proiect iniţiat de Consiliul Judeţean Caraş – Severin privind reabilitarea Muzeului Judeţean de Etnografie şi al Regimentului de Graniţă din Caransebeş în valoare de 15 milioane de euro. Reparaţii capitale a muzeului cuprinzând: acoperişul, sălile de expoziţie, depozitele, după care organizarea spaţiilor expoziţionale (etnografia în mansarda clădirii, istoria Graniţei bănăţene la etajul I şi completarea spaţiilor destinate expoziţiilor temporare cu încă două săli). Organizarea curţii interioare şi modernizarea scenei din incinta acesteia.
O mai bună
protejare a
monumentului.
Realizarea
unei baze de
cercetare şi valorificare a patrimoniului.
.
10.000.0000 lei
2012-2013
2.
Programul
„Dacia romană”
-2012 – 2015
Internaţional,
naţional.
Proiect:
Cercetarea şi valorificarea teritoriu municipiului antic Tibiscum (Jupa, jud. Caraş-Severin).
În colaborare cu Ministerul Culturii şi Patrimoniului Naţional, respectiv Comisia naţională de arheologie.
Program iniţiat de Ministerul Culturii privind cercetarea arheologică în siturile aparţinătoare de Muzeul din Caransebeş (Tibiscum, Teregova şi Zăvoi). Acest proiect a fost iniţiat de Ministerul Culturii şi se derulează până în anul 2015. În cadrul acestui proiect este prevăzut a se realiza următoarele obiective:
a.Conservarea, cercetarea şi reabilitarea Rezervaţiei Arheologice de la Tibiscum
În cadrul rezervaţiei arheologice de la Tibiscum, în suprafaţă de 17 ha, vor fi continuate lucrările de conservare primară la clădirile I şi II din oraşul antic. Tot în această perioadă este prevăzută şi restaurarea porţii principalis de sinistra şi a porţii praetoria, care vor fi integrate în circuitul de vizitare· în aer liber a monumentelor existente la Tibiscum. Spaţiul expoziţional reprezentat de o sală de 200 mp va include expoziţia de arheologie (Preistorie, epocă romană şi medievală).
b.Conservarea, cercetarea şi punerea în valoare a Clădirii publice (Domus) de la Zăvoi, jud. Caraş – Severin.
Obiectivul prioritar este achiziţionarea casei şi a terenului în suprafaţă de 1.000 mp, pe care se află obiectivul arheologic şi transformarea acestora în spaţii expoziţionale în aer liber şi amenajarea unui muzeu.
c.Conservarea, cercetarea şi punerea în valoare a Castrului militar auxiliar de la Teregova, jud. Caraş – Severin.
Organizarea unui punct muzeistic în colaborare cu Liceul şi Primăria comunei Teregova
d.Conservarea şi extinderea cercetărilor la Villa Rustica de la Bucoşniţa, jud. Caraş – Severin.
Extinderea cercetărilor la Villa Rustica şi deschiderea unui punct muzeistic în incinta acesteia.
Cunoaşterea trecutului şi punerea în valoare a monumentelor în vederea valorificării trecutului prin mijloacele moderne de promovare.
72.800 lei
2012 2015
3.
Programul
„Cultura 2007 – 2013″
Internaţional,
naţional.
Proiect:
Lindenfeldt – „istoria recuperată”
În colaborare cu Ministerul Culturii şi Patrimoniului Naţional
a.Achiziţionarea şi restaurarea ruinelor „Căminului Cultural” din Lindenfeldt.
Căminul Cultural din localitatea Lindenfeld se află într-o stare de ruină. El aparţine statului român fiind administrat de primăria Comunei Buchin.
b.Organizarea
„Muzeului minorităţii peme”
din Munţii Banatului.
În anii 1827-1828, Camera aulică a Imperiului austriac a colonizat în munţii Semenic, în general la altitudini de 800-1.000 m, câteva sute de ţărani germani care proveneau din zona Klattau din Pădurea Boemiei. Datorită locului de provenienţă, ei au fost denumiţi „pemi” (Deutschböhmen), diferenţiindu-se astfel de celelalte ramuri ale germanilor din Banat, precum şvabii sau […]A treia ramură, cea a pemilor (germani provenind din Boemia), trăieşte, în măsura în care a mai rămas, în partea muntoasă a Banatului (masivul Semenicului), în localităţile Gărâna, Brebu Nou şi Lindenfeld, precum şi în Sadova Veche şi Caransebeşu Nou din valea Timişului.
c.Reconstituirea arcului istoric intre Boemia si Banat.
Punerea în valoare atât documentară cât şi turistică a zonei în care s-au instalat aceşti colonişti.
Creşterea
interesului
pentru
cunoaşterea
istoriei minorităţilor naţionale şi
atragerea
publicului
vizitator spre aşezările umane din Munţii Banatului.
75.000 lei
2012 2013
4.
Programul GRAMPUS „Heritage and Training Limited”
Internaţional,
naţional.
Proiect:
Graduate European Archaeology Skills Eschange – 2011 (Absolvent European de Arheologie Schimb Abilitati – 2011).
Proiect: Erasmus adaptat pentru participarea studenţilor şi cadrelor didactice din Marea Britanie la cercetările arheologice de la Zăvoi
Programul de învăţare continuă 2007-2013. Programul de învăţare continuă (LLP) este un program de finanţare europeană care sprijină educaţia şi formarea profesională în Europa. LLP oferă finanţare pentru toate etapele învăţării de-a lungul vieţii; pentru activităţile de la şcoală, la colegiu, la universitate, la locul de muncă şi în comunitate. LLP este alcătuită din mai multe programe diferite, oferind o varietate de oportunităţi: Erasmus – sprijină mobilitatea studenţilor şi a personalului ES întreaga Europă, atât pentru angajare în muncă şi în scopuri de studiu.
Cunoaşterea reciprocaă a studenţilor şi participarea la săpăturile din România. Cunoaşterea potenţialului turistic al României de către studenţii englezi.
2.000 Lei
2012
5.
Programul
IPA de Cooperare Transfrontalieră România – Republica Serbia pentru perioada 2012 – 2013.
Internaţional,
naţional.
Proiect:
„Research, Preservation and Presentation of the Banat· Heritage: Current State and Long Term Strategy”,Vârşet 2011 – 2012, ( Cercetare, Conservare şi Prezentarea Patrimoniului din Banat: Starea actuală şi strategie pe termen lung „).
Acest proiect a reunit muzeele din Banatul istoric în vederea conlucrării şi organizării de expoziţii şi punerea în valoare a patrimoniului existent.
Colaborarea muzeelor din spaţiul Bănăţean în cunoaşterea mai bună a trecutului pe aceste locuri.
Punerea în valoare a monumentelor existente în Banat.
2.500 lei
2012.
f.3. Tabelul veniturilor proprii realizate din activitatea de bază, specifică instituţiei pe categorii de bilete/tarife practicate din proiectul de management, actualizat/concretizat pentru următoarea perioadă de raportare a managementului;
Venituri proprii 2012 : Pentru anul 2012 se estimează venituri proprii în valoare de 65.000 lei, reprezentând venituri din proprietate, respectiv venituri din concesiuni şi închirieri. Din acestea 25.000 lei, sunt destinaţi secţiunii de dezvoltare (pentru achiziţii de cărţi şi obiecte de etnografie), iar diferenţa de 40.000 lei, pentru alte cheltuieli de funcţionare.
f.4. Proiecţia obiectivelor pentru următoarea perioadă de raportare a managementului, în raport cu lista obiectivelor prevăzute în contractul de management;
Anul
2012
Venituri total a.c.
815.000
Venituri proprii
65.000
Subvenţii
750.000
Cheltuieli total
815.000
Cheltuieli personal
360.000
Salarii
282.000
Contribuţii
78.000
Bunuri şi servicii
430.000
Bunuri şi servicii
160.000
Reparaţii curente
220.000
Obiecte de inventar
Deplasări
38.000
Publicaţii
10.000
Pregătire profesională
2.000
Cheltuieli de capital
25.000
Gradul de acoperire din surse atrase / venituri a cheltuielilor instituţiei
8,00
Gradul de creştere a surselor atrase / veniturilor proprii în totalul veniturilor.
8 %
Ponderea cheltuielilor de personal din totalul cheltuielilor.
44,2
Ponderea cheltuielilor de capital din bugetul total.
3,1
Gradul de acoperire a salariilor din subvenţii.
100%
Cheltuieli pe beneficiar total din care:
Subvenţii
Venituri proprii
81,5
75
6,5
f.5. Analiza swot a următoarei perioade de raportare a managementului, după caz;
PUNCTE TARI··························································· PUNCTE SLABE
patrimoniului cultural al instituţiei;
proiecte culturale de interes regional, naţional şi internaţional;
scoaterea la concurs a posturilor vacante;
interesului publicului (mass-media de toate
tipurile, instituţiile de spectacole ş.a.);
OPORTUNITĂŢI············································ AMENINŢĂRI
privind specificul cultural central-est european;
nerambursabile prin proiecte naţionale şi
europene;
determină tendinţa de alocare a veniturilor
realizate de populaţie în favoarea bunurilor
materiale şi în detrimentul produselor culturale;
similare;
recreere în rândul persoanelor active.
f.6. Propuneri pentru următoarea perioadă de raportare a managementului privind indicele de ocupare a spaţiilor destinate beneficiarilor.
Indicele de ocupare a spaţiilor destinate beneficiarilor este de 100%
Dr. Adrian Ardeţ
Manager
Muzeul Judeţean de Etnografie şi al
Regimentului de Graniţă Caransebeş
[1] proiect mic: până la 5.000 lei
proiect mediu: între 5.000-20.000 lei
proiect mare: peste 20.000 leiRAPORT DE ACTIVITATE
Prezentul raport de activitate a fost elaborat pentru evaluarea managementului de către Consiliul Judeţean Caraş – Severin, denumit în continuare autoritatea, pentru Muzeul Judeţean de Etnografie şi al Regimentului de Graniţă Caransebeş aflat în subordinea sa, în conformitate cu prevederile Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 198/2008 privind managementul instituţiilor publice de cultură, cu modificările şi completările ulterioare, denumită în continuare ordonanţă de urgenţă, precum şi cu cele ale Regulamentului de evaluare.
Analiza şi notarea raportului de activitate şi a interviului se fac în baza următoarelor criterii de evaluare:
În conformitate cu prevederile contractului de management, datele şi informaţiile din prezentul raport sunt aferente perioadei: de la 01.01.2012 la 31.12.2012, reprezentând a doua evaluare.
Activitatea Muzeului Judeţean de Etnografie şi al Regimentului de Graniţă Caransebeş în cursul anului 2012 s-a desfăşurat pe coordonatele stabilite de Legea muzeelor şi colecţiilor publice nr. 311/2003, modificată şi completată de Legea nr.12/2006 şi pe baza obiectivelor şi a indicatorilor de performanţă pe anul 2012.
Structura raportului de activitate
Partea I.
a)··························· Evoluţia instituţiei în raport cu mediul în care îşi desfăşoară activitatea şi în raport cu sistemul instituţional existent:
a.1. Colaborarea cu instituţiile/organizaţiile culturale care se adresează aceleiaşi comunităţi -tipul/forma de colaborare, după caz, proiectele desfăşurate împreună cu acestea;
a.1.1. Muzeul Banatului Timişoara (MBT)
a.1.2. Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei – Cluj Napoca (MNIT)
a.1.3. Muzeul de Istorie,Etnografie şi Artă Plastică – Lugoj (MIEAPL)
a.1.4. Teatrul Naţional Mihai Eminescu – Timişoara (TNMET)
a.1.5. Teatrul de Vest – Reşiţa (TVR)
a.1.6. Universitatea de Vest Timişoara (UVT)
a.1.7. Muzeul Graniceresc Năsăud (MGN)
a.1.8. Primăria comunei Orlat (PCO).
a. 1.9. Casa de Cultură „George Suru” Caransebeş (CCC)
a.1.10. Episcopia Ortodoxă a Caransebeşului (EOC)
a.1.11. Direcţia Judeţeană a Arhivelor Naţionale Caraş-Severin (DJANCJ)
a.1.12. Centrul Judeţean pentru Conservarea si Promovarea Culturii Tradiţionale Caraş-Severin (CJCPCTCJ)
a.1.13. Asociaţia Naţională de Turism Rural Ecologic şi Cultural (ANTREC)
a.1.14. Camera Agricolă Caraş – Severin (CACS)
a.1.15. Liceul Teoretic Traian Doda – Caransebeş
a.1.16. Liceul C.D.Loga – Caransebeş
a.1.17. Grup Şcolar Forestier – Caransebeş
a.1.18. Grup Şcolar Auto- Caransebeş
a.1.19. Grup Şcolar Industrial Construcţii de Maşini – Caransebeş
a.1.20. Liceul Bănăţean Oţelu Roşu
a.2. Participare în calitate de partener (coorganizator, coiniţiator, invitat, participant etc.) la programe/proiecte europene/internaţionale.
a.2.1. Programul GRAMPUS: „Heritage and Training Limited”
Proiect:
Graduate European Archaeology Skills Eschange – 2012 (Absolvent European de Arheologie Schimb Abilitati – 2012).
Proiect: Erasmus adaptat pentru participarea studenţilor şi cadrelor didactice din Marea Britanie la cercetările arheologice de la Zăvoi
Programul de învăţare continuă 2007-2013. Programul de învăţare continuă (LLP) este un program de finanţare europeană care sprijină educaţia şi formarea profesională în Europa. LLP oferă finanţare pentru toate etapele învăţării de-a lungul vieţii; pentru activităţile de la şcoală, la colegiu, la universitate, la locul de muncă şi în comunitate. LLP este alcătuită din mai multe programe diferite, oferind o varietate de oportunităţi: Erasmus – sprijină mobilitatea studenţilor şi a personalului ES întreaga Europă, atât pentru angajare în muncă şi în scopuri de studiu.
Cunoaşterea reciprocaă a studenţilor şi participarea la săpăturile din România. Cunoaşterea potenţialului turistic al României de către studenţii englezi.
a.2.2. Programul: IPA de Cooperare Transfrontalieră România – Republica Serbia pentru perioada 2012 – 2013.
Proiect:
„Research, Preservation and Presentation of the Banat· Heritage: Current State and Long Term Strategy”,Vârşet 2011 – 2012, ( Cercetare, Conservare şi Prezentarea Patrimoniului din Banat: Starea actuală şi strategie pe termen lung „).
Acest proiect a reunit muzeele din Banatul istoric în vederea conlucrării şi organizării de expoziţii şi punerea în valoare a patrimoniului existent.
Colaborarea muzeelor din spaţiul Bănăţean (Muzeul Banatului Montan Reşiţa, Muzeul Banatului Timişoara şi Muzeul Judeţean de Etnografie şi al Regimentului de Graniţă Caransebeş din România şi Muzeul Vârşeţ, Muzeul Panciova, Muzeul Biserica Albă, Muzeul Kikinda, Muzeul Zrenjanin, Muzeul Naţional Beograd şi Institutul de Arheologie Beograd di Serbia) în cunoaşterea mai bună a trecutului pe aceste locuri.
Punerea în valoare a monumentelor existente în Banat.
a.3. Acţiuni de publicitare a proiectelor proprii ale instituţiei;
Activităţile culturale ale MJERG Caransebeş sunt promovate prin diverse mijloace (afişe, pliante, fluturaşi, comunicate de presă, articole în presa locală şi centrală, zilua muzeelor etc., reportaje radiu şi TV, afişarea evenimentelor pe internet; circulare şi afişe trimise la Inspectoratul Şcolar al Judeţului Caraş – Severin şi la toate şcolile din municipiul Caransebeş şi din jurul Caransebeşului).
a.3.1. Afişe: 260
a.3.2. Comunicate de presă: 16
a.3.3. Articole în presa locală şi, după caz, în presa centrală: 47
a.3.4. Reportaje radio: 19
a.3.5. Reportaje TV: TVR 1, 2, Bucureşti, Banat TV şi TVR Timişoara: 8
a.3.6. Afişare pe pagina de internet a MJERG Caransebeş – www.muzeul-caransebes.ro
a.3.7. Afişarea evenimentelor în reţeaua muzeală prin CIMEC
a.3.8. Apariţii pe internet: 98 – inclusiv toate apariţiile din presa scrisă care sunt postate şi pe site-urile ziarelor respective
a.3.9. Circulare şi afişe trimise la Inspectoratul Şcolar al Judeţului Caraş – Severin şi la toate şcolile din municipiul Caransebeş.
a.4. Acţiuni întreprinse pentru îmbunătăţirea promovării/activităţi PR/strategii media;
a.4.1. Programe pedagogice şi de educaţie muzeală
a.4.1.1. „Noaptea muzeelor”. În anul 2012, pe data de 19 mai Muzeul Judeţean de Etnografie şi al Regimentului de Graniţă Caransebeş s-a înscris în programul cultural european „Noaptea muzeelor” prin manifestări dedicate publicului: vizitarea gratuită a muzeului, inclusiv a TEZAUR-ului cu un program prelungit şi în cursul nopţii. Programul a fost divers, tema propusă a fost legată de un obiect de patrimoniu care are o poveste. În acest sens în colecţiile muzeului din Caransebeş a fost prezentată o sabie cruciată de secolul al XI-lea.
Deschiderea programului
Prezentarea Spadei Cruciate
Nobilul UBUL, castelan al Cetăţii Caransebeşului participă alături de alţi 2000 de cavaleri trimişi de regele Bela al III-lea (1172 – 1196) să se alăture împăratului Frederic Barbarossa care împreună cu regele Franţei Filip al II-lea şi cel al Angliei Richard I Inimă de Leu, conduce a III-a cruciadă (1189 – 1192).
Deschiderea complexului arheologic roman în aer liber de la Tibiscum
Porta Principalis de Sinistra
Crosul „CAVALERILOR” pe traseul: Centrul cartierului Jupa – Rezervaţia arheologică
Spectacol de teatru pentru copii.
Teatrului de Vest din Reşiţa
Prezintă: LUMEA MEDIEVALĂ A POVEŞTILOR
Deschiderea expoziţiilor:
1.····· „Granita Banateana in imagini”
2.····· „Meşteşuguri tradiţionale din Banat”
3.····· „Arta religioasă şi laică în Caraş – Severin”
4.····· „Statuia Împărătesei Sissi”
5.····· „Casa din Lemn” a pădurarului de la Marga
Dansuri tradiţionale din Banat
Participă ansamblurile folclorice din: Armeniş, Bolvaşniţa, Bocşa şi Vermeş.
Spectacol de Teatru
Teatrul Naţional „Mihai Eminescu” din Timişoara
Prezintă piesa: VREAU SĂ FIU PROST
Vizionarea Finalei Ligii Campionilor
BAYERN MUNCHEN vs CHELSEA LONDON
Expoziţie de artă plastică contemporană Ion Sălişteanu
vernisarea expoziţiei Arta religioasă şi laică în Caraş – Severin, Deschiderea complexului arheologic roman în aer liber de la Tibiscum şi organiyarea Târgului Meşterilor populari.
Crearea unei atmosfere atrăgătoare prin iluminarea a curţii interioare a muzeului în cursul nopţii (14-15 mai) şi prezentarea de către Teatrul de Vest din Reşiţa a piesei „Mica Sirenă” iar în Avla Musei Caransebesiensis a avut loc spectacolul organizat de Teatrul Naţional „Mihai Eminescu” din Timişoara.
Toate acestea au determinat ca 2300 de vizitatori să participe la
programul oferit de muzeu. În cadrul acestui program de anvergură prilejuit de Ziua Internaţională a Muzeelor (18 mai) participă anual peste 2.000 de muzee cu profile diverse, de rang naţional din întreaga Europă.
a.4.1.2. „Muzeul Viu”. Program de educaţie muzeală, interactivă şi interdisciplinară, dedicat preşcolarilor, ciclului gimnazial şi liceal. Acest program de educaţie muzeală doreşte să stimuleze inovaţia la nivelul educaţiei permanente, să angajeze o audienţă majoră în acest program, să realizeze „un potenţial” şi „o alternativă” educaţională care să schimbe vieţile tinerilor, chiar să dezvolte comunitatea.
Obiectivul principal al acestui proiect este ca muzeul să ofere prin acest program educaţional, celor care doresc mai mult, o plajă mai largă de activităţi. Muzeul va putea astfel să valorifice colecţiile sale într-un sens mult mai larg, iar şcolile vor avea prin acest program un support educaţional pentru înţelegerea mai bună a unor teme propuse în curricula naţională şcolară, pe diversele paliere ale materiilor studiate în şcoli.
Vizita activă tematică se desfăşoară într-una din sălile de expoziţie ale Muzeului de Etnografie şi al Regimentului de Graniţă Caransebeş şi propune o abordare interdisciplinară şi interactivă a temei alese, utilizând principiile pedagogiei active.
În cadrul workshop-urilor se vor pune în practică diverse modalităţi tehnico-practice de a folosi noţiunile legate de patrimoniul muzeal într-un cadru interdisciplinar (vezi – colaj, desen, tempera, acuarelă, modelaj – pentru cei mici).
Temele propuse, structurate în cicluri de 4-5 lecţii, au fost alese în funcţie de diversele
discipline de învăţământ, dar şi de lucrările din patrimoniul muzeului. Aceste teme sunt valabile pentru toate ciclurile şcolare, abordarea fiind diferenţiată în funcţie de vârsta şi pregătirea.
Temele vizitelor active:
2.”De la Roma la Tibiscum” Din istoria unui oraş antic..
3.”Ceasul şi timpul”.
a.4.2. Activităţi de promovare
a.4.2.1. Conferinţe de presă
Conferinţele de presă au fost organizate pentru a oferi informaţii suplimentare privind activităţile ştiinţifice şi culturale organizate de muzeu sau găzduite de acesta:
-16 ianuarie 2012 – conferinţă de presă privind organizarea Zilei naţionale a Culturii şi Zilei Unirii
-28 februarie 2012 – conferinţă de presă privind organizarea Târgului de Mărţişor şi Simpozionului Naţional „In memoriam Constantini Daicoviciu”
-15 mai 2012 – conferinţă de presă privind organizarea Nopţii Muzeelor.
-19 iunie 2012 – conferinţă de presă privind organizarea spectacolului susţinut de Maia Morgenstern
-18 septembrie 2012 – conferinţă de presăî privind rezultatele cercetărilor arheologice de la Caransebeş „Balta Sărată”, Tibiscum – Jupa şi Zăvoi.
-11 octombrie 2011 – conferinţă de presă privind organizarea „Târgului Mare” de la Caransebeş, în colaborare cu Camera Agricolă Caraş – Severin.
a.4.2.2. Comunicate de presă
În cursul anului 2012 au fost redactate 7 comunicate de presă distribuite mijloacelor specifice de informare (16 ianuarie, 28 februarie, 15 mai, 19 iunie, 11 septembrie, 18 septembrie şi 11 octombrie).
a.4.2.3. Parteneriate media
Muzeul Judeţean de Etnografie şi al Regimentului de Graniţă Caransebeş a întreţinut relaţii constante de colaborare cu mass-media locală (tv, radio, presă scrisă), ceea ce a contribuit la crearea şi menţinerea unei imagini pozitive asupra activităţilor instituţiei.
În perioada anului 2012, partenerii media ai muzeului au fost: Radio Reşiţa, TV Banat, TVR Timişoara, Radio Timişoara şi Jurnalul de Caraş – Severin, 7 Zile, Adevărul, Ziua, Redeşteptarea etc.
a.4.2.4. Site-ul web al muzeului·: Site-ul web al muzeului (www muzeul-caransebes.ro) a fost elaborat. Regândirea site-ului muzeului şi demararea lucrărilor de reînnoire a acestuia. Încheierea unor parteneriate cu instituţii/organizaţii culturale din judeţ
Încheierea unor parteneriate cu instituţii/organizaţii culturale din judeţ
Înscrierea MJERG Caransebeş pe site-uri turistice, culturale (în urma protocolului încheiat cu ANTREC)
Lansarea unor noi proiecte adresate publicului larg: Noaptea Muzeelor şi Târgul cel mare de la Caransebeş
Monitorizarea presei
Monitorizarea site-urilor unde apare menţionat MJERG Caransebeş şi corectarea informaţiilor eronate care apar pe acestea
Reorganizarea „Rezervaţiei arheologice Tibiscum” şi redeschiderea ei pentru publicul larg.
a.4.2.5. Stand cu publicaţii de specialitate şi materiale de promovare (anuare, cataloage, pliante de expoziţii, ilustrate).
Pe data de 19 mai a fost deschis Magazinul Muzeului „MUSEUM” Tourist Shop
Confecţionarea şi montarea panourilor informative în „Rezervaţia arheologică Tibiscum”.
Confecţionarea şi montarea panourilor de semnalizare a „Rezervaţiei arheologice Tibiscum”, pe marginea şoşelei E70.
Confecţionarea şi montarea panourilor de semnalizare a „Clădirii publice (Domus) de la Zăvoi”, pe marginea şoşelei D.N.68.
Organizarea unor lecţii deschise pe diverse teme (Arheologie, Istorie), pentru publicul larg.
Organizarea Zilelor Porţilor Deschise în Rezervaţia arheologică Tibiscum
Organizarea Conferinţelor de presă
a.5. Apariţii în presa de specialitate – dosar de presă aferent perioadei de raportare (Anexa 1)
a.5.1. Mediatizare :
Evenimentele şi activităţile specifice, ştiinţifice şi culturale, desfăşurate sub egida Muzeului Judeţean de Etnografie şi al Regimentului de Graniţă Caransebeş au fost mediatizate prin intermediul serviciilor specializate de transmitere a comunicatelor de presă.
Evenimentele cu cel mai mare impact în mass-media locală au fost vernisajele de expoziţii, cercetările arheologice sistematice şi de suprafaţă, implementarea proiectelor de importanţă locală şi regională, work-shop-urile pe diferite teme din cadrul programului „Muzeul Viu”. De interes mediatic au fost şi bunurile culturale de excepţie din patrimoniul muzeului, precum cele clasate în categoria juridică Fond şi Tezaur.
a.5.2. Articole publicate de angajaţii muzeului în reviste şi volume de specialitate din ţară şi străinătate:
Studii:
1.····· Adrian Ardeţ, Dimitrie Negrei, Caransebeş – Balta Sărată. Studiu monografic asupra cercetărilor arheologice preventive, Timişoara, 2012
Articole:
1······· Adrian Ardeţ – Roman Banat at the end of the First Century AD
and Early second Century AD Research, în Preservation and Presentation of Banat Heritage: Current State and Long Term Strategy, Vrsac, 2012, p. 27-35
2 Adrian Ardeţ, Lucia Carmen Ardeţ, Ana Hamat – Cercetările arheologice de la Tibiscum – Jupa, în Cronica Cercetărilor arheologice din România, Bucuresti 2012,· pct. 35
3 Adrian Ardeţ, Lucia Carmen Ardeţ, Dimitrie Negrei – Cercetările arheologice de la Zăvoi, Jud. Caraş – Severin, în Cronica Cercetărilor arheologice din România, Bucureşti 2012, pct. 93
4 Adrian Ardeţ – Eros de la Tibiscum, în ActaMC/Tibiscum, S.N. 2/2012
5 Adrian Ardeţ, Dimitrie Negrei – Cercetările arheologice preventive de la Caransebeş – Balta Sărată. Raport preliminar în ActaMC/Tibiscum, serie nouă 2/2012.
6 Bogdana Branca – Liceul de Fete Reșița în prima jumătate a secolului XX, în Studii și cercetări bănățene, Reșița, 2012
7 Bogdana Branca – Societatea Femeilor Creştin Ortodoxe din Caransebeş, în ActaMC/Tibiscum, , nr. 2/2012, S. N, Caransebeş, 2012, sub tipar
8 Bogdana Branca, Recenzie: Ovidiu Roşu, Pavel Jumanca – Amintiri. Anii tinereţii, Editura David Press Print, Timişoara 2011, în ActaMC/Tibiscum, SN, Nr. 2/2012
9 Bogdana Branca – School and Education in Montainous Banat, în Research, Preservation and Presentation of Banat Heritage:Current State and Long Term Strategy, Vârsac, Serbia, 2012
10··· Ana Hamat, Recenzie – G. Bounegru, R. Ciobanu, R. Ota, D. Anghel- Lux, util şi estetic la Apulum. Podoabe şi accesorii vestimentare. Catalog de expoziţie în BHAUT XIII, Timişoara 2012, p. 203- 206.
11··· Ana Hamat, Influenţe elenistice în arta podoabelor din Dacia Romană. Motivul „ Nodul lui Hercule”, în BHAUT XIII, Timişoara, 2012, p. 57- 75.
12··· Ana Hamat, Podoabe feminine descoperite pe teritoriul Drobetei antice, I, Podoabe pentru împodobirea mâinilor, ActaMC/Tibiscum S.N. 2, Caransebeş 2012, sub tipar.
13··· Ana Hamat, Podoabe feminine descoperite pe teritoriul Drobetei antice. Podoabe pentru împodobirea capului şi a gâtului, Drobeta XXII, Drobeta Turnu- Severin 2012, sub tipar.
14··· Ana Hamat, Roman lamps from south- west of Dacia, sub tipar
15··· Carmen Neumann, Obiceiuri de primăvară cu măşti. Alaiul berbecilor din Slatina Timiş, în ActaMC/Tibiscum, S:N. 2/2012 sub tipar
16··· Neluţu Rada, Arhitectura caselor ţărăneşti din Banatul de munte. Studiu de caz: satul Rugi, în ActaMC/Tibiscum, S.N., 2/2012.
17
a.6. Profilul beneficiarului actual:
În cursul anului 2012, Muzeul Judeţean de Etnografie şi al Regimentului de Graniţă Caransebeş, respectiv expoziţiile de la sediul instituţiei din Caransebeş şi muzeele din judeţ (Rezervaţia Arheologică Tibiscum – Jupa şi Villa Romana de la Zăvoi, au fost vizitate de 10.000 de vizitatori din care 5.000 plătitori. La aceştia trebuie adăugaţi cei 10.000 de vizitatori care au participat la Târgurile şi expoziţiile organizate atât la sediu cât şi la Rezervaţia arheologică de la Tibiscum.
Pe categorii de vârstă, pentru vizitatorii cu plată, situaţia statistică este următoarea: străini -600; adulţi – 1.500; copii, elevi şi pensionari – 2.900. În categoria vizitatorilor fără plată includem publicul prezent la vernisaje, la diferite manifestări culturale, delegaţii oficiale, preşcolari, şcolari şi elevi care beneficiază de o intrare gratuită în cadrul programului de educaţie muzeală
Cel mai numeros public al MJERG Caransebeş este, în momentul actual, alcătuit din elevii din ciclurile primare, gimnaziale şi liceale din judeţul Caraş-Severin, cu precădere din municipiul Caransebeş
Prietenii Muzeului – o categorie generic denumită astfel, fiind alcătuită din adulţi şi adolescenţi care sunt fie colaboratori voluntari apropiaţi ai MJERG, fie prieteni direcţi ai angajaţilor, fie membri ai familiilor acestora, fie persoane care sunt prezente la toate evenimentele organizate de muzeu – vizitatori loiali, un grup de cca. 50 de persoane.
a. 6.1 Estimări pentru atingerea altor categorii de beneficiari
a.7. Realizarea unor studii vizând cunoaşterea categoriilor de beneficiar – măsurători cantitative şi calitative efectuate în perioada raportată;
Deşi ştim care sunt categoriile de public care beneficiază direct sau indirect de serviciile muzeului, nu cunoaştem foarte bine necesităţile acestora. Astfel, este necesară efectuarea unor studii specializate în vederea obţinerii acestor informaţii. Momentan MJERG Caransebeş nu are specialişti în acest domeniu, dar pe viitor această activitate poate fi realizată fie prin angajarea de specialişti fie prin încheierea de contracte cu specialişti din alte muzee sau instituţii de profil.
a.8. Analiza utilizării spaţiilor instituţiei:
a. spaţii de primire
Rezervaţia arheologică Tibiscum: este prevăzută cu un spaţiu, în care vizitatorii îşi pot lăsa bagajele şi hainele. Nu există un spaţiu special destinat garderobei. Există un punct sanitar amenajat în clădirea rezervaţiei.
b. spaţii de prezentare
spaţiile expoziţionale: la sediul MJERG din Caransebeş spaţiile expoziţionale ocupă o suprafaţă de cca. 200 m2 (9 săli), holul, de cca. 30 m2, este destinat în prezent Expoziţiei de fotografie „Obiectivele turistice din judeţul Caraş – Severin”
2.spaţii de producţie
a.9. Îmbunătăţiri aduse spaţiilor în perioada raportată: modificări, extinderi, reparaţii, reabilitări, după caz:
a.9.1. Clădirea – sediul muzeului·:
Extinderea şi reparaţia sălilor de expoziţie
Extinderea şi reparaţia pavilionului administrativ
Repararea interioarelor muzeului
a.9.2. Clădire – Rezervaţie arheologică Tibiscum Jupa
Extinderea spaţiului prin construirea unei terase exterioare
Repararea acoperişului
Reabilitarea sistemului de încălzire şi apă calcă curentă
Reamenajarea spaţiilor clădirii
a.9.3 Rezervaţia arheologică Tibiscum Jupa
Amplasarea de panouri semnalizatoare pe drumul european
Refacerea împrejurimi din jurul rezervaţiei
Refacerea unui tronson al drumului roman
Refacerea căii de acces în rezervaţie
a.9.4. Site-ul arheologic de la Zăvoi
Amplasarea de panouri semnalizatoare
Reamenajarea sitului
b) Îmbunătăţirea activităţii profesionale a instituţiei;
b.1. Proiectele proprii realizate în cadrul programelor la sediul instituţiei;
b.1.1. Vernisaje ale următoarelor expoziții:
1.····· 01.03.2012. Numitorul comun: Moartea (Expozitia a fost realizată de Centrul de Investigare a Crimelor Comunismului din România (CICCR) şi Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei din Cluj cu sprijinul Fundaţiei Konrad Adenauer,). Coordonator: Bogdana Branca
2.····· 11.04.2012 „Granița Bănățeană în imagini” (Expoziţia a fost realizată ca urmare a donaţiei făcute muzeului de către Domnul Colonel Liviu Groza). Coordonator: Ana Hamat
3.····· 23.04.2012. „Meșteșuguri tradiționale din Banat” (Expoziţie de etnografie realizată împreună cu Muzeul de Istorie, Etnografie şi Artă Plastică – Lugoj. Coordonator: Carmen Neumann
4.····· 21.06.2012. „Bărbați în arta textilă românească” (Expoziţie realizată împreună cu Uniunea Artiştilor Plastici din România, Filiala Arte Decorative Bucureşti). Coordonator : Carmen Neumann
5.····· 13.09.2012. „Grup 4+4″ (Expoziţie de artă plastică contemporană realizată împreună cu Uniunea Artiştilor Plastici din România, Filiala Arte Decorative Bucureşti). Coordonator: Bogdana Branca şi Dimitrie Negrei
6.····· 05.10.2012. Arme din colectia muzeului caransebesan. Coordonator: George Gâlcă
7.····· 12.10.2012. „Arta fotografică și turismul în Banatul de munte” (Expoziţia reprezintă o donaţie de fotografii inedite din Munţii Banatului, donaţie făcută de către Domnul prof. Cornel Hamat). Coordonator: Lucian Ionescu
8.····· 13.11.2012. Cartea veche si tiparul la Caransebes. Coordonator: Dorina Grecu
9.····· 29.11.2012. „Caransebeșul și Marea Unire” (Expoziţie realizată împreună cu Domnul Col(r). Liviu Groza). Coordonator: Ana Hamat
b.1.2. Manifestări cu caracter de masă:
16.04.2012 Parada Portului Popular. Rerprezintă o acţiune realizată împreună cu Episcopia Ortodoxă a Caransebeşului. Parada portului popular s-a desfăşurat pe traseul Catedrala Învierii Domnului – Parcul General Ioan Drăgălina. Coordonator: Carmen Neumann
19.05.2012. „Noaptea Muzeelor”. Coordonator: Adrian Ardeţ şi Bogdana Branca
Manifestare complexă care a inclus pe lângă deschiderea expoziţiilor şi organizarea de spectacole şi activităţi sportive. În acest sens la sediul Muzeului din Caransebeş s-au deschis manifestările după următorul program:
Program Noaptea Muzeelor 19 mai 2012
Nr.
Ora
Locul desfăşurării
Tema
Participanţi
1.
10.00
Muzeul Caransebeş
Scena din curte
Deschiderea programului
Prezentarea Spadei Cruciate
Nobilul UBUL, castelan al Cetăţii Caransebeşului participă alături de alţi 2000 de cavaleri trimişi de regele Bela al III-lea (1172 – 1196) să se alăture împăratului Frederic Barbarossa care împreună cu regele Franţei Filip al II-lea şi cel al Angliei Richard I Inimă de Leu, conduce a III-a cruciadă (1189 – 1192).
Membrii colectivului Muzeului din Caransebeş îmbrăcaţi în costume de epocă
Castelanul Caransebeşului – Nobilul Ubul
Împăratul Germaniei – Frederic I Barbarossa
Soţia Gertruda de Sulzbach
Regele Ungariei Bela al III-lea
Agnès de Châtillon soţia lui Bela al III-lea
Prinţesa Maria
Prinţesa Ileana
Cavalerul Ştefan
Cavalerul Petru
2.
11.00
Muzeul de Arheologie Jupa
Deschiderea complexului arheologic roman în aer liber de la Tibiscum
Porta Principalis de Sinistra
Oficialităţi ale Judeţului Caraş – Severin
3.
12.00
Muzeul de Arheologie Jupa
Crosul „CAVALERILOR” pe traseul: Centrul cartierului Jupa – Rezervaţia arheologică
Clubului Sportiv Şcolar din Caransebeş,
secţia atletism
.
4.
13.00
Muzeul de Arheologie Jupa
Scena de la
Porta Principalis de Sinistra
. Spectacol de teatru pentru copii.
Teatrului de Vest din Reşiţa
Prezintă: LUMEA MEDIEVALĂ A POVEŞTILOR
5.
14.00
Muzeul Caransebeş
Scena din Curte
Deschiderea expoziţiilor:
6.······ „Granita Banateana in imagini”
7.······ „Meşteşuguri tradiţionale din Banat”
8.······ „Arta religioasă şi laică în Caraş – Severin”
9.······ „Statuia Împărătesei Sissi”
10.··· „Casa din Lemn” a pădurarului de la Marga
11.··· Expoziţie de artă plastică contemporană Ion Sălişteanu
În curtea muzeului vor fi prezente două restaurante amenajate de-o parte şi de alta a curţii.
Pictori şi artişti plastici îşi vor expune tablourile.
Fachiri şi artişti ai circului vor încălzi atmosfera.
6.
16.00
Muzeul Caransebeş
Dansuri tradiţionale din Banat
Participă ansamblurile folclorice din:
Armeniş, Bolvaşniţa, Bocşa şi Vermeş.
7.
18.00
Muzeul Caransebes
Scena din Curte
Recital de muzică populară în aer liber.
Susţinut de solista:
STANA STEPANESCU
8.
19.00
Muzeul Caransebes
Sala de spectacole
Spectacol de Teatru
Teatrul Naţional „Mihai Eminescu” din Timişoara
Prezintă piesa:
VREAU SĂ FIU PROST
9.
20.30
Muzeul Caransebes
Scena din Curte
Recital de muzică folk
Cu participarea solistului
MIRCEA BANICIU
10.
21.45
Muzeul Caransebes
Scena din Curte
Vizionarea Finalei Ligii Campionilor
BAYERN MUNCHEN vs CHELSEA LONDON
11.
24.00
Întoarcerea nobilului Ubul din cruciadă şi depunerea spadei.
Spectacol de muzică ţi lumini
„Caransebeş Party”
Membrii colectivului Muzeului din Caransebeş îmbrăcaţi în costume de epocă
Prezintă – DJ Darius
b.1.3. Spectacole de teatru
24 iunie 2012. Teatru Evreiesc de Stat Bucureşti. O femeie singură, interpretat de celebra actriță Maia Morgenstern
b.1.4. Târguri şi manifestări pentru toate categoriile de public.
27 februarie – 02. Târgul Mărţişorului, Ediţia a II-a, responsabil Dorina Grecu.
12-14 octombrie 2012, Târgurile de Toamnă ale Muzeului, Ediția a-II-a, a Târgului Mare de Sfânta Paraschiva.
06 – 21 decembrie 2012. „Târgul de Crăciun”. Coordonator: Dorina Agrosoaiei.
20 decembrie 2012. Concert de colinde „Asta-i Sara !”, în colaborare cu Episcopia Caransebeşului. Coordonator: Bogdana Branca
b.1.5. Simpozioane, conferinţe, mese rotunde.
15.01.2012 Ziua Nationala a Culturii Romane (masă rotundă). Coordonator Dorina Grecu.
23.01.2012 Constantin Galescu si Romeo Dunca la Polul Sud (Conferinţă). Coordonator: Lucian Ionescu
24.01.2012 Dezbatere / Concurs interliceal „Cuza Vodă şi Unirea” : Coordonator: Georgel Galca
24.01.2012 Şedinţa Societăţii de Istorie şi Arheologie din Caransebeş. Coordonator: Bogdana Branca
29 februarie – 03 martie 2012. Simpozionul Internaţional „Constantini Daicoviciu”
Coordonatori: Adrian Ardet, Dorina Dragomir, Dimitrie Negrei, Nicoleta Matei şi Bogdana Branca
Cel de-al XXXVIII-lea simpozion memorial organizat la Caransebeş, şi-a propus omagierea istoricului col(r) Liviu Groza, fondator al muzeului, ajuns la frumoasa vârsta de 80 de ani.
Liviu Groza (n. 10 iulie 1932, Caransebeş este un istoric român specializat în istorie militară, în special cea a Banatului. Tot anul acesta dedicăm lucrările simpozionului istoricului Valeriu Leu, care adacă ar fi trăit ar fi împlinit 60 de ani.
Valeriu Leu este un nume de rezonanţă în ceea ce priveşte istoria modernă a Banatului, specialist expert în Comisiile de doctorat de la Universitatea „Babeş – Bolyai” şi secretar executiv al Asociaţiei Istoricilor din Transilvania şi Banat.
Autor a mai multor volume şi articole ştiinţifice publicate în ţară şi străinătate, premiat pentu activitatea sa în anul 1996 de către Academia Română, Valeriu Leu rămâne, aşa cum spunea cineva, „un lord al cercetării istorice bănăţene”, un om care a lăsat Banatului Montan o moştenire valoroasă, un om care şi-a închinat viaţa vremurilor de după el.
Simpozionul ştiinţific organizat de Muzeul din Caransebeş se adresează de-o potrivă arheologilor (preistoricieni, romanişti şi medievişti), dar şi istoricilor care studiază perioadele modernă şi contemporană.
Lucrările s-au desfăşurat pe secţiuni după cum urmează:
Secţiunea 1: Rapoarte arheologice şi arheologie
.·········· Secţiunea 2: Arheologie clasică romană
Secţiunea 3: Istorie şi civilizaţie
Program
Miercuri, 29 Februarie, 2012 – după-amiază –
Sosirea participanţilor şi oaspeţilor la simpozion la Hotel I GeAS ** din Caransebeş.
Joi, 1 Martie, 2012 – dimineaţă
11.00 – 12.00
Primirea şi înregistrarea participanţilor la simpozion
(Secretariatul Muzeului Judeţean de Etnografie şi al Regimentului de Graniţă, P-ţa Gen. I. Dragalina, nr. 2).
12.00 – 12.30
Ceremonia de deschidere a Simpozionului Internaţional.
Salutul din partea Preşedintelui Consiliului Judeţean Caraş – Severin.
Prezentarea Revistei Acta Musei Caransebesiensis – Tibiscum, Serie nouă, 1/2011
Comunicări în plen
12.30 – 12.45
Col. (r.) Liviu Groza (Caransebeş) – Apărarea Banatului în perioada militar – grănicerească
12.45 – 13.00
Prof. Univ. Dr. Vesna Girardi Jurkić (University of Zagreb, Croatian Studies, Department of Latinity, Zagreb – Croatia), Mirko Jurkić (Juraj Dobrila University, Pula – Croatia) – Roman Pola, the exile of roxolanes king P. Aelius Rasparaganum and his son P. Aelius Peregrinus
13.00 – 13.30
Prof. Univ. Dr. Ioan Piso (Universitatea Babeş – Bolyai, Cluj – Napoca) – Der Jupiterkult in Dakien und in Pannonien
13.30 – 14.00
Vernisajul expoziţiei:
Numitorul comun: Moartea
Expoziţie realizată de Centrul de Investigare a Crimelor Comunismului din România (CICCR) şi Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei din Cluj cu sprijinul Fundaţiei Konrad Adenauer
14.00 – 16.00
Masa de prânz la Restaurantul „Ge A.S.” din Caransebeş.
16.00
Comunicări pe secţiuni
Secţiunea I
Rapoarte arheologice
Sala „Hadrian Daicoviciu”
Moderatori:
Prof. Univ. Dr. Florin Draşoveanu
Secretar: Andrei Bălărie
Secţiunea II
Arheologie clasică
„Aula Musei Caransebesiensis”
Moderatori:
Prof. Univ.Dr. Ioan Piso
Secrear: Ana – Cristina Hamat
Secţiunea III
Istorie
Sala „Iancu de Hunedoara”
Moderatori:
Prof.Univ. Dr. Dumitru Jompan
Secretar: Daciana Vuia
16.00 – 16.15
16.15 – 16.30
16.30 – 16.45
„Rânduiala” din 1833 a breslei reunite a meşteşugarilor din Caransebeş şi de pe teritoriul Regimentului de Graniţă nr. 13 româno- ilir
16.45 – 17.00
17.00 – 17.15
17.15 – 17.30
17.30 – 17.45
1944- 1946
17.45 – 18.00
18.00 – 18.30
Pauză de cafea
Comunicări:
Moderatori:
Prof. Univ. Dr. Adrian Bejan
Secretar: Andrei Stavilă
Comunicări:
Moderatori:
Conf.Univ.Dr. Liviu Petculescu
Secretar: Flavius Bozu
Comunicări:
Moderatori:
Prof.Univ.Dr. Vasile Zaberca
Secretar: Carmen Maria Neumann
18.30 – 18.45
18.45 – 19.00
10 Maria Poneţchi (Caransebeş) – Portret Gheorghe Dobreanu
19.00 – 19.15
19.15 – 19.30
19.30 – 19.45
19.45 – 20.00
20.00
Cina la Restaurantul „Ge A.S.” din Caransebeş
Vineri, 2 Martie, 2012
Zi de excursie pe traseul Oraviţa – Anina – Caransebeş
8.30
Plecarea spre Oraviţa
10.00
Sosirea în oraşul Oraviţa
10.00 – 10.15
Vizitarea oraşului Oraviţa
10.15 – 10.30
Cuvântul de salut din partea primarului oraşului Oraviţa
10.30 – 11.30
Vizitarea primului teatru din România, construit în anul 1817 după proiectul arhitectului John Malosse, decorurile interioare realizate de Francis Knee după proiectele Platzgher sunt o copie a teatrului din Viena
11.30 – 12.00
Vizitarea celei mai vechi farmacii montanistice din România, fondată în anul 1763 de către Edward Wint
12.00 – 12.30
Vizitarea Prefecturii Judeţului Caraş, a Bisericii Romano – Catolice şi a monumentului închinat împărătesei Sissi.
12.30 – 14.30
Masa de prânz la Restaurantul „Casablanca”din centrul oraşului Oraviţa
14.40
Sosirea în gara din Oraviţa, construită în anul 1849, prima gară din România
14.45
Plecarea cu trenul spre Anina (Steierdorf)
14.45 – 16.36
Călătorie cu trenul de epocă. Traseul este supranumit „Semeringul Banatean”, construită intre anii 1845-1854. Linia· are o lungime totala de 34 km pe o diferenta de nivel de 340 m, străbătând 14 tunele.
16.36
Sosirea în gara Anina (Steierdorf)
16.36 – 17.15
Vizitarea oraşului Anina
17.15
Plecarea cu autobuzul spre Caransebeş
20.00
Dineu oferit de către organizatori în incinta Muzeului, în sala „Iancu de Hunedoara”.
Sâmbătă, 3 Martie, 2012
9.00
Comunicări pe secţiuni:
Secţiunea I
Arheologie
„Aula Musei Caransebesiensis”
Moderatori:
Conf.Univ.Dr. Dumitru Ţeicu
Secretar: Lavinia Grumeza
Secţiunea II
Arheologie Clasică
„Sala Hadrian Daicoviciu”
Moderatori:
Prof.Univ.Dr. Doina Benea
Secretar: George Bounegru
Secţiunea III
Istorie
„Sala Iancu de Hunedoara”
Moderatori:
Dr. Carmen Albert
Secretar: Bogdana Branca
9.00 – 9.15
9.15 – 9.30
9.30 – 9.45
9.45 – 10.00
10.00 – 10.15
10.15 – 10.30
10.30 – 10.45
10.45 – 11.00
11.00 – 11.15
11.15 – 11.30
11.30 – 11.45
12.00 – 12.30
Pauză de cafea
12.30 – 13.00
Discuţii
Discursul final şi închiderea Simpozionului Internaţional
13.00 – 16.00
Banchetul la finalul Simpozionului la Restaurantul „Armando” din Caransebeş.
16.00
Plecarea participanţilor din Caransebeş
15.06.2012. Şedinţa Societăţii de Istorie şi Arheologie din Caransebeş. Coordonator: Carmen Neumann
13 septembrie 2012, Conferința Națională a Regimentelor Românești de Graniță,, Coordonator: Bogdana Branca
28 septembrie 2012. Şedinţa Societăţii de Istorie şi Arheologie din Caransebeş. Coordonator: Nicoleta Matei
12 octombrie 2012, Conferința Națională de Etnografie: „Banatul alpin și zonele învecinate”. Coordonator: Carmen Neumann
23 noiembrie 2012 Conferinta regionala: Preistoria Banatului. Coordonator: Dimitrie Negrei
b.1.6. Proiecte culturale şi educaţionale
b.1.6.1. Proiectul de cercetare arheologică: Programul „Dacia romană” 2012 – 2015
Proiect:
Cercetarea şi valorificarea teritoriu municipiului antic Tibiscum (Jupa, jud. Caraş-Severin).
În colaborare cu Ministerul Culturii şi Patrimoniului Naţional, respectiv Comisia naţională de arheologie.
Program iniţiat de Ministerul Culturii privind cercetarea arheologică în siturile aparţinătoare de Muzeul din Caransebeş (Tibiscum, Teregova şi Zăvoi). Acest proiect a fost iniţiat de Ministerul Culturii şi se derulează până în anul 2015. În cadrul acestui proiect este prevăzut a se realiza următoarele obiective:
Conservarea, cercetarea şi reabilitarea Rezervaţiei Arheologice de la Tibiscum
În cadrul rezervaţiei arheologice de la Tibiscum, în suprafaţă de 17 ha, vor fi continuate lucrările de conservare primară la clădirile I şi II din oraşul antic. Tot în această perioadă este prevăzută şi restaurarea porţii principalis de sinistra şi a porţii praetoria, care vor fi integrate în circuitul de vizitare· în aer liber a monumentelor existente la Tibiscum. Spaţiul expoziţional reprezentat de o sală de 200 mp va include expoziţia de arheologie (Preistorie, epocă romană şi medievală).
Conservarea, cercetarea şi punerea în valoare a Clădirii publice (Domus) de la Zăvoi, jud. Caraş – Severin.
Obiectivul prioritar este achiziţionarea casei şi a terenului în suprafaţă de 1.000 mp, pe care se află obiectivul arheologic şi transformarea acestora în spaţii expoziţionale în aer liber şi amenajarea unui muzeu.
Conservarea, cercetarea şi punerea în valoare a Castrului militar auxiliar de la Teregova, jud. Caraş – Severin.
Organizarea unui punct muzeistic în colaborare cu Liceul şi Primăria comunei Teregova
Conservarea şi extinderea cercetărilor la Villa Rustica de la Bucoşniţa, jud. Caraş – Severin.
Extinderea cercetărilor la Villa Rustica şi deschiderea unui punct muzeistic în incinta acesteia.
b.1.6.2. Proiect de conservare şi valorificare a patrimoniului:
Programul „Cultura 2007 – 2013″
Proiect:
Lindenfeldt – „istoria recuperată”
În colaborare cu Ministerul Culturii şi Patrimoniului Naţional
Achiziţionarea şi restaurarea ruinelor „Căminului Cultural” din Lindenfeldt.
Căminul Cultural din localitatea Lindenfeld se află într-o stare de ruină. El aparţine statului român fiind administrat de primăria Comunei Buchin.
Organizarea „Muzeului minorităţii peme” din Munţii Banatului.
În anii 1827-1828, Camera aulică a Imperiului austriac a colonizat în munţii Semenic, în general la altitudini de 800-1.000 m, câteva sute de ţărani germani care proveneau din zona Klattau din Pădurea Boemiei. Datorită locului de provenienţă, ei au fost denumiţi „pemi” (Deutschböhmen), diferenţiindu-se astfel de celelalte ramuri ale germanilor din Banat, precum şvabii sau […]A treia ramură, cea a pemilor (germani provenind din Boemia), trăieşte, în măsura în care a mai rămas, în partea muntoasă a Banatului (masivul Semenicului), în localităţile Gărâna, Brebu Nou şi Lindenfeld, precum şi în Sadova Veche şi Caransebeşu Nou din valea Timişului.
Reconstituirea arcului istoric intre Boemia si Banat.
Punerea în valoare atât documentară cât şi turistică a zonei în care s-au instalat aceşti colonişti.
b.1.6.3. Proiect educaţional privind conservarea obiceiurilor tradiţionale „Carnavalul copiilor”, 24 februarie 2012, Bal mascat la intrarea în post, organizat împreună cu Şcoala Generală Petroşniţa. Coordonator: Ana Hamat
b.1.6.4. Proiect educaţional „Școala altfel” 2-6 Aprilie 2012. În colaborare cu Inspectoratul Şcolar Judeţean Caraş – Severin. Coordonator: Carmen Neumann
b.1.6.5. Proiect educaţional „Arheologia-o poartă către trecut”, 5 septembrie – 15 octombrie 2012. În colaborare cu Episcopia Ortodoxă a Caransebeşului şi Societatea Femeilor Ortodoxe Caransebeş. Coordonator: Ana Hamat
b.1.7. Cercetarea patrimoniului:
b.1.7.1. Valorificarea patrimoniului prin publicaţii:
b.1.7.1.1. Buletinul Stiintific: Acta Musei Caransebesiensis – Tibiscum, Serie Nouă. nr. 2/2012, coordonator Bogdana Branca
b.1.7.1.2. Adrian Ardeţ, Dimitrie Negrei, Caransebeş – Balta Sărată. Studiu monografic asupra cercetărilor arheologice preventive, Timişoara, 2012
b.1.7.1.3. Adrian Ardeţ, Radu Ardevan, Tibiscum. Monedele romane. Cluj – Napoca, 2012.
b.1.7.1.4. Buletinul Stiintific al Societatii de Istorie si Arheologie Caransebes. Coordonator: Nicoleta Matei
b.1.7.2.Completarea patrimoniului muzeal prin donaţii de obiecte şi artă.
b.1.7.2.1. Aciziţionarea a 24 de picturi reprezentând operele maestrului Ion Sălişteanu
b.1.7.2.2. Achiziţionarea prin donaţie a unei părţi din coleţia Domnului Col(r). Liviu Groza, reprezentând piese şi documente ce au aparţinut unor generali din Regimentul Nr. 13 Româno – Bănăţean.
b.1.7.3. Programul de educaţie muzeală interactivă şi interdisciplinară
Muzeul Judeţean de Etnografie şi al Regimentului de Graniţă Caransebeş oferă o
largă diversitate de activităţi şi valorifică patrimoniul său cultural mult mai atractiv, şcolile având prin acest program un suport educaţional pentru înţelegerea mai bună a unor teme propuse în curricula naţională şcolară, pe diversele paliere ale materiilor studiate în şcoli. O serie de bunuri culturale mobile din colecţiile muzeale au fost şi sunt altfel valorificate în cadrul atelierelor programului dezvoltând creativitatea prezentului, proiecţia creativităţii din trecut, încorporată în conceptul de „patrimoniu cultural” şi dreptul fundamental al accesului la ele prin circulaţie, diseminare, cooperare.
b.1.7.3.1. Parteneriat cu Cercul de arheologie „Constantin Daicoviciu” de la Liceul Teoretic „Traian Doda” din Caransebeş.
În cadrul şedinţelor lunare elevii sunt familiarizaţi cu obiectele aflate în patrimoniul muzeului.
b.1.7.3.2. Parteneriat cu cercul de Etnografie al Elevilor ce fiinţează la Liceul Pedagogic C.D. Loga din Caransebeş.
La sfârşitul fiecărei lunii elevii sunt prezenţi în muzeu unde în funcţie de preocupări însuşesc tehnica ţesutului, a broderiei s-au a torsului.
b.1.7.4. Cercetarea interdisciplinară de teren etnografică şi arheologică.
Din punct de vedere etnografic, obiectivul principal al programului este valorizarea secvenţială a celui mai vechi meşteşug practicat în Caransebeş şi împrejurimi, creşterea animalelor, prin expunere permanentă, editarea unui volum cu studii şi articole de specialitate şi al unui catalog-album de expoziţie. Pe lângă zona Caransebeşului a fost abordată şi zona Văii Almăjului.
Cercetarea arheologică de teren este indispensabilă în vederea efectuării de noi cercetări arheologice.
b.1.7.5. Temele de cercetare abordate de specialiştii Muzeului Judeţean de Etnografie şi al Regimentului de Graniţă Caransebeş în anul 2012
b.1.7.5.1. Viata spirituală în neoliticul dezvoltat din Banat. Reprezintă lucrarea de doctorat a muzeografului Dimitrie Negrei
b.1.7.5.2. Multiculturalitatea Banatului în perioada interbelică. Reprezintă tema pentru doctorat a muzeografe Bogdana Branca.
b.1.7.5.3. Podoabe şi piese vestimentare din Banatul antic. Teza de doctorat susţinută în anul 2011 de către muzeografa Ana Hamat.
b.1.7.5.4. Tradiţii şi meşteşuguri în Banatul de Munte. Muzeograf Carmen Neumann.
b.1.7.5.5. Arhitectura populară în satele Banatului Montan. Muzeograf Neluţu Rada.
b.1.8. Restaurare, conservare:
b.1.8.1. Restaurare
Menţionăm faptul că Muzeul Judeţean de Etnografie şi al Regimentului de Graniţă din Caransebeş nu dispune în schema sa de un restaurator.
Activitatea de restaurare-conservare s-a desfăşurat în cadrul Laboratului de restaurare ceramică şi metal din incinta instituţiei (cu sprijinul Muzeului Banatului din Timişoara) fiind restaurate obiecte provenite din săpături arheologice şi bunuri
culturale mobile din patrimoniul muzeului. Totodată, s-au efectuat investigaţii şi activităţi specific în cadrul mai multor proiecte de cercetare.
b.1.8.1. Conservare:
În perioada de referinţă s-a desfăşurat activitatea permanentă de conservare preventivă (aerisire, desprăfuire, întreţinerea curăţeniei), în conformitate cu normele legale în vigoare, atât în spaţiile de depozitare, cât şi în spaţiile de expunere. Folosind aparatura specifică (termohigrometru şi dezumidificator) au fost monitorizaţi factorii de microclimat din spaţiile sus-menţionate. Pentru expoziţiile temporare planificate, în paralel cu măsurătorile preventive de conservare, au fost pregătite pentru expunere 100 de volume carte veche românească şi străină. A fost demarată operaţiunea de reaşezare, după principiul tipodimensionării, a bunurilor culturale mobile într-un sistem de protecţie reînnoit – cutii şi mape de carton cu PH neutru, conform normelor de conservare.
S-a verificat starea de conservare a pieselor din patrimoniul muzeal
S-a continuat consemnarea informaţiilor despre obiectele din colecţii în registrul de evidenţă.
S-a efectuat dezinfecţia şi dezinsecţia spaţiilor de depozitare şi expunere, a patrimoniului istoric, arheologic şi etnografic ( ţesături, port popular, ceramică, lemn).
S-au curăţat şi aerisit bunurile de natură organică (textile), în acelaşi timp cu curăţarea şi dezinfectarea spaţiilor din cadrul Secţiei de Etnografie.
S-a verificat starea de conservare a bunurilor culturale şi muzeistice din depozite.
S-au continuat operaţiile de îndepărtare· a depunerilor de diferite naturi, de pe stratul pictural al icoanelor.
Au fost efectuate operaţii de conservare şi restaurare la obiectele metalice de patrimoniu prin: desprăfuire, degresare, tratarea părţii din lemn şi aplicarea stratului protector atât partea lemnoasă cât şi partea metalică.
b.1.9. Evidenţa şi clasarea patrimoniului:
Muzeul Judeţean de Etnografie şi al Regimentului de Graniţă Caransebeş dispune de un expert atestat (1 specialist – arheologie, 1 debutant – arheologie, 1 specialist – istorie, 1 specialist etnografie şi 1 debutant etnografie).
În cadrul procedurii de clasare a bunurilor culturale mobile aflate în administrarea muzeului, în conformitate cu legislaţia în vigoare, au fost finalizate 20 dosare cu propuneri de clasare a bunurilor culturale mobile din colecţiile de arheologie.
Au fost redactate 60 Fişe Analitice de Evidenţă pentru piese din colecţiile de istorie modernă, fondul documentar de carte şi monumentele istorice memoriale.
Este în derulare activitatea de evidenţă computerizată a inventarului ştiinţific pentru colecţiile din fondul tezaur şi este actualizată evidenţa digitală la colecţiile de arheologie.
Registrele de inventar, patrimoniu istoric, au fost completate cu bunurile culturale noi intrate: 800 obiecte în anul 2012 provenite din cercetarea preventivă efectuată la şoseaua de centură a Municipiului Caransebeş.
La Departamentul Arheologie au fost inventariate în sistemul clasic (registrul de inventar) 206 de artefacte descoperite la Tibiscum, Balta Sărată şi Zăvoi, format electronic 2500 poziţii din registrele de inventariere clasice.
b.1.10. Achiziţii şi donaţii:
În cadrul programului de dezvoltare a colecţiilor existente, în cursul anului 2012 au intrat în patrimoniul muzeal 60 obiecte în valoare de 50.000 lei, obiecte provenite din cercetare de teren etnografică şi donaţii, iar în biblioteca muzeului au intrat, prin schimburi, achiziţii şi donaţii, 50 volume.
b.2. Proiectele proprii realizate în cadrul programelor în afara sediului instituţiei (în proximitate: judeţ, judeţe limitrofe, alte judeţe, alte ţări, etc.);
b.2.1. Proiectul de cercetare interdisciplinară Histria – Banat, între Centru de Cercetări arheologice de la Pola (Croaţia) şi Muzeul Judeţean de Etnografie şi al Regimentului de Graniţă Caransebeş.
b.2.2. Proiectul: Conferinţa Naţională a Regimentelor Romîneşti de Graniţă din Transilvania şi Banat, realizat împreună cu Primăria Comunei Oralat (jud. Sibiu) şi Muzeul Grăniceresc din Năsăud (Jud. Bistriţa Năsăud).
b.2.3. Amenajarea şi conservarea castrului roman de la Teregova, în colaborare cu Centru de Studii Romane din Cluj – Napoca şi Primăria comunei Teregova. Colectiv: prof. Univ. Dr. Ioan Piso responsabi, dr. Adrian Ardeţ, Lucia Carmen Ardeţ şi Felix Marcu
b.2.4. Conservarea şi amenajarea fortificaţiei de pământ de la Zăvoi, în colaborare cu Primăria comunei Zăvoi. Colectiv: Adrian Ardeţ responsabi, Lucia Carmen Ardeţ, Dimitrie Negrei, Ana Hamat membrii
b.2.5. Şantierul arheologic „Autostrada Lugoj – Deva” ( jud. Timiş). Cercetări arheologice preventive desfăşurat în perioada 1 aprilie – 30 iulie 2012, în colaborare cu Muzeul Banatului din Timişoara. Au participat: Dimitrie Negrei şi Ana Hamat
b.2.6. Şantierul arheologic Tincova – Sacu. Cercetare arheologică preventivă
b.2.7. Şantierul arheologic Tibiscum – Jupa balastieră. Cercetare arheologică preventivă
b.2.8. Şantierul arheologic Tibiscum – Jupa (Cosmote). Cercetare arheologică preventivă
b.2.9. Şantierul arheologic Caransebeş – Şeşul Roşu. Cercetare arheologică preventivă
b.2.10. Şantierul arheologic Iaz, Cercetare arheologică preventivă
b.2.11. Şantierul arheologic Sălbăgelul Nou, Cercetare arheologică preventivă
b.2.12. Protejarea ansamblului roman (villa rustica) de la Bucoşniţa, în colaborare cu Primăria Comunei Bucoşniţa.
b.2.13. Protejarea ansamblului roman (villa rustica) de la Petroşniţa, în colaborare cu Primăria Comunei Bucoşniţa.
b.2.14. Protejarea ansamblului roman (villa rustica) de la Valea Timişului (Cârpa), în colaborare cu Primăria Comunei Buchin.
b.3. Participări la festivaluri, gale, concursuri, saloane, târguri etc. (în ţară, la nivel naţional/internaţional, în UE, după caz, alte state).
b.3.1. IVth International Congress of International Lychnological Association, Ptuj (Slovenia), 15- 19 mai 2012, Comunicarea: Ana Hamat, Roman lamps from south- west of Dacia.
b.3.2. 28th Congress of the Rei Cretariae Romanae Fautores, From Broken Pottery to lost identity in Roman Times , Catania (Italia), 23 – 30 Septembrie 2012, Comunicarea: Adrian Ardeţ, North African Amphorae found in Roman Dacia.
b.3.3. Archaeological Heritage – its Role in Education, Presentation and Popularization of Science, Viminacium (Serbia), 5 – 8 Octombrie 2012, Comunicarea: Adrian Ardeţ., Roman road between Moesia Superior and Dacia, a possible Via Traiana Nova.
b.3.4. International Archaeological Symposium „Public and private games from prehistory to the Middle ages”. Pula – Medulin – Rovinj (Croaţia), 21 – 24 Noiembrie 2012, Comunicarea: Adrian Ardeţ, Anfiteatro construito dai Romani in Dacia.
b.3.5. Al 38-lea Simpozion International „Constantini Daicoviciu”, Caransebeş, 1 -3 martie 2012,
Adrian Ardeţ, Masclianae. O aşezare romană dispărută în deşertul Africii la mijlocul secolului I d. Chr. şi apărută în Dacia.
Adrian Ardeţ, Dimitrie Negrei (Muzeul Judeţean de Etnografie şi al Regimentului de Graniţă, Caransebeş), Sote Angeleski (Cluj – Napoca) – Zăvoi. Cercetări arheologice din anul 2011
Adrian Ardeţ, Lucia C. Ardeţ, Ana C. Hamat (Muzeul Judeţean de Etnografie şi al Regimentului de Graniţă, Caransebeş) – Tibiscum. Cercetările arheologice din oraşul roman. Campania 2011
Dimitrie Negrei (Muzeul Judeţean de Etnografie şi al Regimentului de Graniţă, Caransebeş) – Piese neolitice inedite din colecţia Muzeului Caransebeşean
Bogdana Branca (Muzeul Judeţean de Etnografie şi al Regimentului de Graniţă, Caransebeş) – I. Bibel – om de cultură
Ana – Cristina Hamat (Muzeul Judeţean de Etnografie şi al Regimentului de Graniţă, Caransebeş) – Podoabe în Dacia Superior. Inele şi pietre de inel asociate cu logodna în lumea romană
Carmen Neumann (Muzeul Judeţean de Etnografie şi al Regimentului de Graniţă, Caransebeş) – Furca de tors, între utilitate şi simbolistică
b.3.6. A XXI-a Ediţie a manifestărilor cultural dedicate „Zilelor Crainei Bănăţene”, Petnic, 24 martie 2012.
Adrian Ardeţ, Rolul muzeului din Caransebeş în punerea în valoare a personalităţilor Văii Almăjului
Carmen Neumann, „ Evoluţie şi permenenţa în meşteşugul ţesutului şi arta decorării interiorelor ţăraneşti
b.3.7. Simpozionul Internaţional „Taină şi comuniune”, ediţia a VI-a., Caransebeş, 24 aprilie 2012.
Adrian Ardeţ, Bogdana Branca, Filaret Musta, Elena Biju – făuritori de destine româneşti
b.3.8. Simpozionul Internaţional „Oameni de seamă ai Banatului”, Şopotul Nou, 5 mai 2012.
Adrian Ardeţ, Rolul Muzeului de Graniţă din Caransebeş în punerea în valoare a patrimoniului Văii Almăjului
Bogdana Branca, Învăţământul românesc din Valea Almăjului
b.3.9. Simpozionul Naţional de Etnografie, organizat de Muzeul Regiunii Portilor de Fier, Drobeta Turnu – Severin, 11 -12 mai, 2012.
Carmen Neumann, Caraşovenii
b.3.10. Sesiunea Naţională de Rapoarte Arheologice, Ediţia XLVI, Tg. Mureş, 23 – 26 mai 2012
Adrian Ardeţ, Lucia Carmen Ardeţ, Dimitrie Negrei, Ana Hamat, Cercetările arheologice de la Tibiscum din campania 2011
Adrian Ardeţ, Lucia Carmen Ardeţ, Dimitrie Negrei, Cercetările arheologice de la Zăvoi – Cimitirul Ortodox, din Campania 2011.
b.3.11. Sesiunea Internaţională de comunicări ştiinţifice „Arheologia mileniului I p. Chr. „ Ediţia a XI-a, Ploieşti, 23 – 26 august, 2012.
Adrian Ardeţ, Vilele romane din Dacia în secolele II – IV d. Chr.
b.3.12. Conferinţa Naţională a Regimentelor de Graniţă, Caransebeş, 13 septembrie 2012,
Adrian Ardeţ, Graniţa Bănăţeană şi românii
Bogdana Branca, Rolul învăţământului de limbă română în Imperiul habsburgic
b. 3.13. Simpozion: ,,Meserii tradiţionale ale satului bănăţean”, Festivalul Satului Bănăţean, Şopotu Vechi, 28 – 29 septembrie, 2012.
Carmen Neumann, Taranul meşter de pasiune şi necesitate
Neluţu Rada, Aspecte legate de practicarea cojocăritului din satele de pe Valea Timişului
b.3.14. Colocviile CNCPCT, Băile Herculane, 3 – 6 octombrie 2012., ediţia a XIX-a.
Adrian Ardeţ, Situri arheologice de epoca romană în Banatul Montan. Studiu de caz: Tibiscum
Bogdana Branca, Cazarma grănicerilor din Caransebeş
b.3.15. Simpozionul Internaţional „Oltenia interferenţe culturale”, Craiova, 5 – 7 octombrie 2012.
Dimitrie Negrei, Tipologia figurinelor antropomorfe din Banat
b.3.16. Simpozionul Naţional „Monumente sculpturale din Dacia şi provinciile limitrofe” – Între artă şi meşteşug, Alba – Iulia, 18 – 20 octombrie 2012,
Ana Hamat Reprezentările de bijuterii în portretistica funerară feminină din Dacia Superior
b.3.17. Simpozionul naţional Arheologia în Oltenia, Drobeta Turnu – Severin, ediţia a XIV-a,1 – 2 noiembrie 2012.
Ana Hamat, Arta prelucrării bijuteriilor pe teritoriul Drobetei
b. 3.18. Festivalul Almăjului. Simpozionul „ Despre almajeni si faptele lor”, Dalboşeţ, ·3 -4 noiembrie, 2012.
Carmenn Neumann, Neluţu Rada, Viaţa şi activitatea generalului Traian Doda
b.3.19. Seminarul Naţional de educaţie muzeală „Produse şi producţii culturale muzeale”, Ediţia a VII-a, Bucureşti, 15 noiembrie 2012.
Adrian Ardeţ, Bogdana Branca, Situl arheologic Tibiscum redeschis publicului
b.3.20. Conferinţa Internaţională„ Mobilitatea colecţiilor muzeale”, Bucureşti, noiembrie 2012. Carmen Neumann, Nicoleta Matei, Conservarea patrimoniului la Muzeul din Caransebeş.
b.3.21. Colocviu Vasile Pârvan 130 de ani de la naştere, Universitatea Bucureşti, Departamentul de Istorie antică, Arheologie şi Istoria Artei, Bucureşti 14 decembrie 2012.
Adrian Ardeţ, Activitatea lui Vasile Pârvan şi rolul acestuia în cadrul organizării Comisiei Naţionale a monumentelor, filiala Banat
b.4. Proiecte şi programe în care Muzeul Judeţean de Etnografie şi al Regimentului de Graniţă Caransebeş a participat în calitate de coorganizator/partener:
b.4.1. Expoziţia „Meşteşuguri tradiţionale din Banat” organizată în parteneriat cu Muzeul de Istorie, Etnografie şi Artă Plastică – Lugoj la sediul Muzeului din Caransebeş (25 aprilie 2012). Organizatori Carmen Neumann şi Neluţu Rada
b.4.2. Proiectul naţional Arheologia- o poartă către trecut, organizat în parteneriat cu Episcopia Caransebeşului şi Societatea Femeilor Ortodoxe din Caransebeş.
Proiectul s+a desfăşurat în incinta complexului arheologic de la Tibiscum (15 septembrie – 15 octombrie 2012). Ana Hamat, Marian Gavrilă şi Dimitrie Negrei.
b. 4.3. Festivalul „Gugulan cu car cu mere”, organizat de Grădiniţa cu program prelungit nr. 4 Caransebeş.
c) Organizarea/sistemul al instituţiei;
c.1. Măsuri de reglementare internă: nu au fost modificate prevederile din Regulamentul de Organizare şi Funcţionare, respectiv Regulamentul de Ordine Interioară;
c.1.1. Modificarea Regulamentului Intern:
Optimizarea reglementărilor cu privire la obligaţiile personalului legate de accesul în spaţiile muzeului, măsurile PSI şi conservare.
c.2. Propuneri de reglementare prin acte normative, înaintate autorităţii în perioada raportată, după caz;
c.3. Delegarea responsabilităţilor: activitatea consiliilor de conducere, după caz, ale celorlalte organe colegiale, modificarea limitelor de competenţe în cadrul conducerii pe perioada evaluată etc.
c.3.1. Şedinţe ale Consiliului de Administraţie: 4
Întrunit în şedinţa din 10.01.2011
Ordinea de zi:
Proiectul de buget pe anul 2011
Întrunit în şedinţa din 08.02.2011
Ordinea de zi:
Hotărâre privind aprobarea Organigramei şi ale Statelor de funcţii ale Muzeului judeţean de Etnografie şi al Regimentului de Graniţă Caransebeş, ca urmare a reîncadrării personalului potrivit prevederilor Legii-Cadru nr.284/2010.
Întrunit în şedinţa din 17.03.2011
Ordinea de zi:
Raportul de activitate pe anul 2010
Diverse
Întrunit în şedinţa din 08.11.2011
Ordinea de zi:
Bugetul de venituri şi cheltuieli pe trimestrul IV,
Raportul de inventariere a patrimoniului Muzeului Judeţean Caransebeş pe anul 2011;
Calendarul de activităţi pe luna Decembrie;
Proiect privind atribuirea unor săli după numele personalităţilor care şi-au adus o contribuţie la dezvoltarea Muzeului Judeţean Caransebeş.
c.3.2. Şedinţe operative:
Săptămânal s-au desfăşurat şedinţe operative cu participarea directorului, şefilor departamentelor Arheologie şi Istorie, şefului Serviciului administrativ-logistic, împuternicitului
c.3.3. Şedinţe ale Consiliului Ştiinţific al MJERG Caransebeş:
1; data 14.10.2012
Ordinea de zi:
c.4. perfecţionarea personalului: cursuri de perfecţionare pentru conducere şi restul personalului.
c.4.1. au urmat diverse forme de perfecţionare profesională angajaţi ai instituţiei, după cum urmează:
Cursuri iniţiere calculator organizat de CJM, serviciul URBANET în perioada octombrie-decembrie 2012
Bogdana Branca – muzeograf
Dimitrie Negrei – muzeograf
Gâlcă Georgel – referent PSI
Nicoleta Matei – conservator
c.4.2. evaluarea personalului din instituţie
În conformitate cu prevederile legale, tot personalul instituţiei a fost evaluat.
c.4.3. promovarea personalului din instituţie
În cursul anului 2011 nu s-au făcut promovări.
c.5. măsuri luate în urma controalelor, verificării/auditării din partea autorităţii sau ale altor organisme de control, în perioada raportată.
Controlul efectuat de către Compartimentul audit public intern nu a semnalat nereguli, recomandările vizând completarea procedurilor scrise care reglementează activitatea instituţiei. Măsurile au fost implementate conform planului de acţiune vizat de către compartimentul menţionat.
c.5.1. Controalele efectuate de ISU Caraş-Severin –nu au semnalat nereguli
c.5.2. Controalele efectuate de ITM – nu au semnalat nereguli
d) Situaţia economico-financiară a instituţiei;
d.1. execuţia bugetară a perioadei raportate:
Total venituri =· 929.592 lei
Din care:
Total cheltuieli = 929.592 lei
Din care :
-cheltuieli cu bunuri şi servicii (încălzit- iluminat, carburanţi, poştă- telecomunicaţii, apă- canal- salubritate, alte bunuri şi servicii, convenţii civile săpături arheologice)·= 258.564 lei·;
-deplasări interne şi externe ( realizarea unui bogat calendar de activităţi·: târguri, simpozioane, vernisaje expoziţionale, precum şi participarea la simpozioane interne şi congrese ştiinţifice internaţionale)·= 37.830 lei
-cărţi , publicaţii şi materiale documentare ( editarea revistei «·Tibiscum·» – serie nouă, publicarea volumului «·Însemnări manuscrise pe cărţi vechi româneşti din bisericile eparhiei Caransebeşului·», autor V.Leu ) = 10.013lei
În cadrul secţiunii de dezvoltare au fost efectuate plăţi în valoare totală de 64.886 lei,· pentru rate leasing autoturism, finalizându-se contractul, precum şi plăţi reabilitare clădire Jupa.
d.2. date comparative de cheltuieli (estimări şi realizări) în perioada raportată:
Nr. crt.
Programul
Tip
proiect[1]
Denumire proiect
Deviz estimat
Deviz realizat
(1)
(2)
(3)
(4)
(5)
(6)
1
Dezvoltarea patrimoniului
cultural
Mediu
mediu
Bunuri culturale rezultate în urma cercetărilor
arheologice ( în curs de evaluare)
Bunuri culturale atrase prin donaţii
Bunuri culturale transferate de la alte instituţii
10.000
50.000
1.920
2.
Evidenţa şi clasarea
patrimoniului cultural
mobil
mic
mic
Redactare 45 Fişe Analitice de Evidenţă;
Inventariere în sistem clasic 206 artefacte;
Finalizare 20 dosare clasare în categoria Fond.
100
200
1.500
45
120
1.100
3.
Punerea în valoare a
patrimoniului prin
intermediul expoziţiilor
Mic
Mic
Mic
Mic
Mic
Mic
Mic
Mic
Mic
Mic
Mic
Mic
Mic
Mic
Mic
Mic
Mic
1.24 ianuarie „Unirea principatelor” – expoziţie fotodocumentară. În colaborare cu DJAN Caraş-Severin.
3.„Obiectivele turistice din judeţul Caraş – Severin” – expoziţie de fotografie
11.· Noaptea Muzeelor – activităţi dedicate Zilei Internaţionale a Muzeelor. A avut loc deschidera Rezervaţiei arheologice Tibiscum pentru publicul larg. Teatru pentru copii „Mica Sirenă”, „Gunoierul” (Teatrul de Vest Reşiţa). Piesa de teatru „ Nu eu nu regret nimic” (Teatrul Naţional Mihai Eminescu Timişoara). Toate expoziţile au fost deschise gratuit pemtru public.
15.· „Mozaic gastronomic European” – târg de produse tradiţionale româneşti.
16.· „Dănilă Prepeleac” – piesă de teatru pentru copii. În colaborare cu Teatrul de Vest Reşiţa.
600
4.000
500
500
2.000
500
20.000
1.000
6.000
2.000
15.000
1.000
1.500
2.000
2.000
1.500
3.000
2.000
500
3.520
300
450
1.500
235
17.670
800
5.840
1.500
14.170
950
1.370
1.615
1.800
1.370
2.700
1.720
4.
Cercetarea ştiinţifică
Mediu
Mare
Mediu
Şantierul arheologic Caransebeş „Balta Sărată”
Şantierul arheologic Tibiscum – Jupa
Şantierul arheologic Zăvoi – Cimitoirul Ortodox.
4.000
5.000
5.000
3.500
5.000
4.908
5.
Activitatea editorială
Mediu
Buletinul ştiinţific al Muzeului „Tibiscum” Serie Nouă, nr. 1/2011.
Valeriu Leu – Monografie
8.000
3000
6.850
2.190
6.
Restaurarea şi
conservarea patrimoniului
cultural mobil
7.
Programe de pedagogie şi
educaţie muzeală
Mediu
· Noaptea muzeelor:
8.
Perfecţionarea
profesională a angajaţilor
Mic
· Cursuri iniţiere calculator organizat de CJM,
serviciul URBANET
1.000
800
9.
Promovarea imaginii
instituţiei
Alte materiale informative ( afişe, pliante,
broşuri, foi informative etc.).
1.000
970
10.
Reabilitarea infrastructurii
imobiliare prin lucrării de
intervenţii
Clădirea – sediul muzeului·:
Extinderea şi reparaţia sălilor de expoziţie
Extinderea şi reparaţia pavilionului administrativ
Repararea interioarelor muzeului
Clădire – Rezervaţie arheologică Tibiscum Jupa
Extinderea spaţiului prin construirea unei terase exterioare
Repararea acoperişului
Reabilitarea sistemului de încălzire şi apă calcă curentă
Reamenajarea spaţiilor clădirii
Rezervaţia arheologică Tibiscum Jupa
Amplasarea de panouri semnalizatoare pe drumul european
Refacerea împrejurimi din jurul rezervaţiei
Refacerea unui tronson al drumului roman
Refacerea căii de acces în rezervaţie
Site-ul arheologic de la Zăvoi
Amplasarea de panouri semnalizatoare
Reamenajarea sitului
8.500
8.000
8.500
20.000
15.000
10.000
59.270
16.000
26.000
4.400
6.500
8.000
10.000
4.000
106.273
8.200
7.570
8.050
15.000
5.590
7.500
59.158
15.600
25.190
4.300
6.200
7.500
7.700
4.000
Total:· programe
Total:
proiecte: mici medii· mari
Total:
lei
373.244
d.3. Gradul de acoperire din venituri proprii a cheltuielilor instituţiei (%)
total venituri proprii = 66.164 lei; grad de acoperire a cheltuielilor = 7,12%, din care:
venituri din chirii = 48.528 lei; grad de acoperire a cheltuielilor = 5,21%;
vânzare carti····· =····· 441 lei ;grad de acoperire a cheltuielilor = 0,05%
vânzare bilete intrare in muzeu = 800 lei ;grad de acoperire a cheltuielilor = 0,1%
studii si cercetari( cercetari arheologice ) = 16.395 lei ;grad de acoperire a cheltuielilor = 1,76%.
d.3.1. gradul de crestere a veniturilor proprii în totalul veniturilor
Venituri proprii = 66.164 lei; Total venituri = 929.592 lei; ponderea veniturilor
proprii în total venituri = 7,12%
d.3.2.ponderea cheltuielilor de personal în totalul cheltuielilor
Cheltuieli de personal = 329.619 lei; cheltuieli totale = 929.592 lei; ponderea
cheltuielilor de personal în total cheltuieli = 35,46%
d.3.3. ponderea cheltuielilor de capital în bugetul total
Cheltuieli de capital = 64.886 lei; Cheltuieli totale = 929.592 lei; ponderea
cheltuielilor de capital în total cheltuieli = 6,98%
d.3.4. gradul de acoperire a salariilor din subvenţie:
Cheltuieli de personal = 329.619; Subvenţie = 361.000 lei; grad de acoperire
din subvenţie = 100%
Ponderea cheltuielilor efectuate în cadrul raporturilor contractuale, altele decât
contractele de muncă (drepturi de autor, drepturi conexe, contracte si convenţii
civile):
Cheltuieli totale = 929.592 lei; cheltuieli cu contracte şi convenţii civile = 113120 lei; ponderea lor în total cheltuieli = 12,16%
d.3.5. cheltuieli pe beneficiar, din care:
Anul
Subvenţii
Venituri proprii
Total cheltuieli
Nr.
beneficiari
Chelt.totale pe benef.
Chelt.din subv.pe benef.
Chelt.din venit.proprii pe benef.
2011
863.428
66.164
929.592
2.000
465
432
33
e). Strategia, programele şi implementarea planului de acţiune pentru îndeplinirea misiunii specifice a instituţei, conform sarcinilor si obiectivelor managementului:
e.1. scurtă prezentare a programelor (eficacitatea acestora în funcţie de răspunsul comunităţii la proiectele incluse în aceasta);
Programele implementate au vizat îndeplinirea misiunii specifice instituţiei muzeale pe palierul de timp 01.12.2010-31.12.2011 având ca obiective generale dezvoltarea patrimoniului, atragerea publicului vizitator, desfăşurarea de programe educative, încheierea de parteneriate cu instituţii culturale şi de cercetare din ţară şi străinătate.
Beneficiarii programelor sunt în principal, specialiştii instituţiei şi ai partenerilor, publicul vizitator, în special cel şcolar (prin programele de educaţie muzeală), precum şi comunităţile locale, autorităţile publice şi instituţiile implicate în protejarea patrimoniului naţional (Direcţia Judeţeană pentru Cultură şi Patrimoniul Cultural Naţional, Inspectoratul de Poliţie Judeţean) prin proiectul de inventariere a siturilor arheologice şi a monumentelor istorice de pe cuprinsul judeţului.
e.2. Scurtă analiză a proiectelor din cadrul programelor (eficacitatea acestora în funcţie de răspunsul comunităţii la proiectele incluse în aceasta);
Proiectele răspund, în primul rând funcţiilor specifice ale muzeului, unele dintre ele continuându-şi derularea în anul 2011, pentru a asigura implementarea programelor.
Astfel, proiectul·:
e.2.1. Lucrări de consolidare şi restaurare la Cazarma Grănicerilor Caransebeş, azi Muzeul de Etnografie Caransebeş, jud. Caraş-Severin
Proiect iniţiat de Consiliul Judeţean Caraş – Severin privind reabilitarea Muzeului Judeţean de Etnografie şi al Regimentului de Graniţă din Caransebeş în valoare de 5 milioane de euro. Reparaţii capitale a muzeului cuprinzând: acoperişul, sălile de expoziţie, depozitele, după care organizarea spaţiilor expoziţionale (etnografia în mansarda clădirii, istoria Graniţei bănăţene la etajul I şi completarea spaţiilor destinate expoziţiilor temporare cu încă două săli). Organizarea curţii interioare şi modernizarea scenei.
e.2.2. Programul Teritoriu municipiului roman Tibiscum (Jupa, jud. Caraş-Severin)· Clădirea publică (Domus) de la Zăvoi, jud. Caraş-Severin
Teritoriu municipiului roman Tibiscum. Castrul auxiliar Teregova, jud. Caraş- Severin
Program iniţiat de Ministerul Culturii privind cercetarea arheologică în siturile aparţinătoare de Muzeul din Caransebeş (Tibiscum, Teregova, Bucoşniţa, Zăvoi). Acest proiect a fost iniţiat de Ministerul Culturii şi se derulează până în anul 2015. În cadrul acestui proiect este prevăzut a se realiza următoarele obiective:
a). Tibiscum. În cadrul rezervaţiei arheologice de la Tibiscum, în suprafaţă de 17 ha, vor fi continuate lucrările de conservare primară la clădirile I şi II din oraşul antic. Tot în această perioadă este prevăzută şi restaurarea porţii principalis de sinistra şi a porţii praetoria, care vor fi integrate în circuitul de vizitare· în aer liber a monumentelor existente la Tibiscum. Spaţiul expoziţional reprezentat de o sală de 200 mp va include expoziţia de arheologie (Preistorie, epocă romană şi medievală).
b). Teregova. Organizarea unui punct muzeistic în colaborare cu Liceul· şi Primăria comunei Teregova
c). Bucoşniţa. Extinderea cercetărilor la Villa Rustica şi deschiderea unui punct muzeistic în incinta acesteia.
d). Zăvoi. Obiectivul prioritar este achiziţionarea casei şi a terenului în suprafaţă de 1.700 mp, pe care se află obiectivul arheologic şi transformarea acestora în spaţii expoziţionale în aer liber şi amenajarea unui muzeu
e.2.3. Proiect: Erasmus adaptat pentru participarea studenţilor şi cadrelor didactice din Marea Britanie la cercetările arheologice de la Zăvoi
Programul de învăţare continuă 2007-2013. Programul de învăţare continuă (LLP) este un program de finanţare europeană care sprijină educaţia şi formarea profesională în Europa. LLP oferă finanţare pentru toate etapele învăţării de-a lungul vieţii; pentru activităţile de la şcoală, la colegiu, la universitate, la locul de muncă şi în comunitate. LLP este alcătuită din mai multe programe diferite, oferind o varietate de oportunităţi: Erasmus – sprijină mobilitatea studenţilor şi a personalului ES întreaga Europă, atât pentru angajare în muncă şi în scopuri de studiu.
e.2.4. Turism biocultural – Drumul roman
Proiect finanţat din fonduri europene care prevede folosirea drumurilor antice pentru agrement şi călărie. Acest proiect implică folosirea traseului natural reprezentat de fluviul Dunărea pentru a aduce turişti la Orşova din Germania iar de aici pe vechile drumuri romane se foloseşte traseul antic până la Sarmizegetusa.
e.3. Analiza PROGRAMULUI MINIMAL realizat, în raport cu cel propus, în corelaţie cu subvenţia/alocaţia primită: (2011)
Program/ proiect
Scop
Beneficiari
Perioada de realizare
Finanţare (subvenţie/alocaţie şi surse atrase/venituri proprii)
Observaţii
(1)
(2)
(3)
(4)
(5)
(6)
Denumire iniţială/modificată
Declarat/atins
Estimat/realizat
Estimat/realizat
Estimat/realizat
Denumire iniţială/modificată
„Unirea Principatelor”
Valorificarea expoziţională a patrimoniului MJERG Caransebeş
Concurs interliceal
Vizitatorii muzeelor;
Elevii din clasele IX-XII -atins
24 ianuarie 2011
600 / 500
Enigmă şi adevăr !
„Descoperiri arheologice la Caransebeş-Balta Sărată”
Valorificarea expoziţională a patrimoniului MJERG Caransebeş
vizitatorii
muzeelor;
Elevii din
clasele I-XII –
atins
Februarie 2011
4.000 / 3.520
„Neoliticul din Banat”
Conferinţă susţinută de prof. univ. dr.
Florin Draşoveanu – Universitatea Alba Iulia
Profesorii de istorie şi tinerii pasionaţi de arheologie
Februarie 2011
500 / 450
„Târgul de Mărţişor”
Expoziţie· cu vănare de mărţişoare lucrate manual
Vizitatorii muzeelor
28.02-1.03. 2011
500 / 235
„In Memoriam Constantini Daicoviciu”
Diseminarea
rezultatelor
cercetărilor din
ultimul an în
domeniile arheologie,
istoriei,
si etnografiei.
specialisti în domeniul arheologiei, istoriei şi etnografiei· – atins:
10-12. 03.2011
20.000 / 17.670
Meşteşuguri tradiţionale în Caraş- Severin
Promovare meşteşugurilor tradiţionale din jud. Caraş – Severin
vizitatorii
muzeelor;
Elevii din
clasele I-XII
Aprilie 2011
500 / 500
Parada Portului Popular
Promovarea portului popular
Locuitorii municipiului Caransebeş
27 – 28. 04. 2011
Festivalul de poezie populara in grai bănaţean
Promovare tinerilor poeţi care scriu în grai bănăţean
Poeţii în grai bănăţean şi elevii claselor V – XII
27 – 28 05
„Învierea Domnului”
Conferinţă susţinută de P.S.S. Lucian, Episcopul Caransebeşului
Publicul larg
Mai 2011
1.000
Arta religioasă şi laică în Caraş – Severin
Valorificarea patrimoniului mobil a MJERG Caransebeş
vizitatorii
muzeelor;
Elevii din
clasele I-XII –
atins
Mai 2011
6.000 / 5.840
Deschiderea complexului arheologic roman în aer liber de la Tibiscum
Promovare turistică a Rezervaţiei arheologice de la Tibiscum
turistii care
vizitează
regiunea Banatului
Mai 2011
Spectacol al Teatrului G. A. Petculescu din Reşiţa
Elevii preşcolari şi cei din clasele primare – atins
14.05.2011
„Noaptea muzeelor”
Valorificarea patrimoniului mobil a MJERG Caransebeş
Publicul larg
14.05.2011
15.000 / 14.170
„Târgul meşterilor populari”
Promovarea meşterilor populari din ţară
Publicul larg
19 – 21.05.2011
2.000 / 1.500
Societatea de Istorie şi Arheologie din Caransebeş
Fidelizarea
publicului larg.
Acesta
va cuprinde
persoane din
diverse categorii
sociale ce vor
participa direct la
activitatii muzeale
Publicul larg
Mai 2011
200 / 200
„Caransebeşul şi Banatul în secolul al XIX-lea”
Conferinţă susţinută de prof. univ. dr. Ioan Munteanu, Universitatea de Vest Timişoara
Profesorii de istorie.
Elevii calselor IX-XII
Iunie 2011
Nu s-a tinut
Simpozionul Naţional· de Etnoreligie „Idei, credinţe, simboluri”
Sf. Botez şi taina Cununiei
Tema ; FAMILIA
Diseminarea
rezultatelor
cercetărilor din
ultimul an în
domeniile istoriei,
etnografiei si teologie.
Specialişti în domeniul istoriei,
etnografiei si teologie.
14-15.05.2011
Nu s-a tinut
Săpături arheologice la Tibiscum
cercetarea
urmelor de locuire
din epoca
romană)
– atins
patrimoniului
muzeal
– atins
domeniul
arheologiei
Iulie – august 2011
5.000 / 5.000
Săpături arheologice la Caransebeş – Balta Sarata
cercetarea
urmelor de locuire
din epoca
neolitică.
– atins
patrimoniului
muzeal .
– atins
domeniul
arheologiei
Iunie – iulie 2011
4.000 / 3.500
Săpături arheologice la Zăvoi
cercetarea
urmelor de locuire
din epoca
romană)
– atins
patrimoniului
muzeal
– atins
domeniul
arheologiei
-atins
August – septembrie 2011
5.000 / 4.908
Portul Popular din Lunca Timisului (Lugoj) şi cel de pe Valea Timişului (Caransebeş)
Promovarea portului popular din Banat
Locuitorii municipiului Lugoj;
Turistii
August 2011
500 / 500
„Târgul turismului”
(„Roadele toamnei”)
Promovarea produselor tradiţionale bănăţene.
Vizitatorii muzeelor, turistii care
vizitează
regiunea Banatului
-atins
25-27.09.2011
2.000 / 1.615
„Munţii Ţarcului”
Promovarea turistică.
Conferinţă susţinută de
Ing. Cornel Galescu şi prof. Cornel Hamat
Vizitatorii muzeelor, turistii care
vizitează
regiunea Banatului
-atins
Septembrie 2011
Nu s-a tinut
Din istoria luptei anticomuniste din Banat.
Valorificarea expoziţională a patrimoniului MJERG Caransebeş
-··· atins
masă rotundă
Elevii calselor IX-XII
Octombrie 2011
Nu s- tinut
Despre Istoria Banatului în sec. XX
Conferinţă susţinută de Prof. univ. dr. Doru Radosav (Universitatea Babeş – Bolyai),
Profesorii de istorie.
Elevii calselor IX-XII
Octombrie 2011
Nu s-a tinut
P.S.S. Lucian, Episcopul Caransebeşului
„Viaţa şi activitatea PS Veniamin Nistor” Episcopul Caransebesuluii
Conferinţă susţinută de P.S.S. Lucian, Episcopul Caransebeşului
Publicul larg
Noiembrie 2011
200 / 200
Concertul tradiţional de colinde.
Alaiul de Crăciun
Promovarea ansamblurilor corale din judeţ
Publicul larg
8.12.2011-
.
2000 / 1.720
e.4. Managementul de proiect: centralizatorul de programe/proiecte/beneficiari:
Nr. crt.
Programul
Tipul proiectului
Numărul de
proiecte
Numărul de …*
Numărul de
beneficiari
(1)
(2)
(3)
(4)
(5)
(6)
Dezvoltarea
patrimoniului cultural
Proiecte mici
Proiecte medii
Proiecte mari
1
1
1 2 specialişti
1 3 specialişti
Evidenţa şi clasarea
patrimoniului cultural
mobil
Proiecte mici
Proiecte medii
Proiecte mari
5
45 Fişe Analitice
de Evidenţă 206 piese
inventariate clasic
20 dosare clasare
5 specialişti
Punerea în valoare a
patrimoniului prin intermediul expoziţiilor
Proiecte mici
Proiecte medii
Proiecte mari
5
5 expoziţii (două
la sediul
instituţiei)
expoziţia
permanentă
10.000 de
vizitatori (dintre
care 2000 la
expoziţiile din
afara sediului)
Cercetarea ştiinţifică
Proiecte mici
Proiecte medii
Proiecte mari
5
Cercetare
arheologică
sistematică
arheologice
preventive
arheologice
arheologice de
suprafaţă
Documentare
Cercetare arheologică
sistematică
siturilor
arheologice
-5 specialişti
-4 beneficiari (2
persoane fizice, 2
persoane juridice)
-7 persoane fizice
şi 2 persoane
juridice
autorităţile locale
Activitatea editorială
Proiecte mici
Proiecte medii
Proiecte mari
1
2
Anuarul Muzeului „Tibiscum”
Monografia „Balta Sărată”
760 vizitatori
6 specialişti
autori de studii
2 autori
Restaurarea şi
conservarea patrimoniului
cultural mobil
Proiecte mici
Proiecte medii
Proiecte mari
obiecte metal şi ceramică
293 fişe Conservare
Conservarea drumului roman de la Tinbiscum.
2 specialişti
3 specialişti
3 specialişti
Programe de pedagogie şi
educaţie muzeală
Proiecte mici
Proiecte medii
Proiecte mari
1
„Noaptea Muzeelor”
2000 preşcolari,
şcolari, liceeni
500 persoane
Perfecţionarea
profesională a angajaţilor
Proiecte mici
Proiecte medii
Proiecte mari
Promovarea imaginii
instituţiei
Proiecte mici
Proiecte medii
Proiecte mari
1
Reabilitarea
infrastructurii imobiliare
prin lucrări de intervenţie
Proiecte mici
Proiecte medii
Proiecte mari
Lucrare intervenţie
Lucrări reabilitare
5 specialişti
5 specialişti
e.5. evidenţierea numărului de beneficiari ai proiectelor instituţiei în afara sediului;
-1000 vizitatori ale expoziţiilor organizate în afara sediului instituţiei.
e.6. servicii culturale oferite de instituţie în cadrul programelor proprii, rezultate din misiunea acesteia, altele decât cele din programul minimal, după caz;
e.6.1. Festivalul „Velişcu Boldea” – festival de muzică şi joc popular. În colaborare cu Centrul Judeţean pentru Conservarea si Promovarea Culturii Tradiţionale Caraş-Severin.
e.6.2. „Spirala culorilor” – Expoziţie de grafică computerizată. În colaborare cu Clubul copiilor şi elevilor din Carabsebeş.
e.6.3. „Arta osului din preistorie până în zorii Evului Mediu” – expoziţie. În colaborare cu Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei – Cluj Napoca.
e.6.4.”Comunităţilor etnice din Banat” – festival de dansuri populare. În colaborare cu Centrul Judeţean pentru Conservarea si Promovarea Culturii Tradiţionale Caraş-Severin.
e.6.5. „Mozaic gastronomic European” – târg de produse tradiţionale româneşti.
e.6.6.· „Dănilă Prepeleac” – piesă de teatru pentru copii. În colaborare cu Teatrul de Vest Reşiţa.
e.6.7. „Ion Săliştenu” – expoziţie de pictură
e.6.8.Şuşara – Rovină. Cercetare arheologică preventivă
e.6.9.Tibiscum – Jupa. Cercetare arheologică preventivă
e.6.10.Caransebeş – Şeşul Roşu. Cercetare arheologică preventivă
e.7. alte servicii oferite comunităţii căreia se adresează instituţia, după caz;
e.8. indice de ocupare a sălilor/spaţiilor destinate beneficiarilor (la sediu) (%).
f). Evoluţia economico-financiară a instituţei, pentru următoarea perioadă de management, cu menţionarea resurselor financiare necesare de alocat de căre autoritate:
f.1. tabelul valorilor de referinţă din proiectul de management, actualizat/concretizat pentru următoarea perioadă de raportare a managementului;
Nr.
crt.
Denumire indicatori
cod
Anul
2012
1.
TOTAL VENITURI
000110
815.000
2.
VENITURI CURENTE
000210
65.000
3.
VENITURI DIN PRESTĂRII SERVCII ŞI ALTE ACTIVITĂŢI (din proprietate)
0013
65.000
4.
Venituri din concesiuni si inchirieri
30.10.05
65.000
5.
Alte venituri din prestări servicii şi alte acrivităţi
331050
6.
Donaţii şi sponsorizări
371001
7.
SUBVENŢII PENTRU INSTITUŢII PUBLICE
431009
750.000
8.
TOTAL CHELTUIELI
00
815.000
9.
CHELTUIELI CURENTE
01
790.000
10.
TITLUL I – CHELTUIELI DE PERSONAL
10
360.000
11.
Cheltuieli salariale în bani
1001
282.000
12.
Salarii de bază
100101
282.000
13.
Alte sporuri
100106
14.
Fond de premii
100108
15.
Fond pentru posturile ocupate prin cumul
100110
16.
Indemnizatii plătite unor personae din afara unităţii
100112
17.
Indemnizaţii de delegare
100113
18.
Contribuţii
1003
78.000
19.
Contribuţii de asigurări sociale de stat
100301
59.000
20.
Contribuţii de asigurări de şomaj
100302
1.500
21.
Contribuţii de asigurări sociale de sănătate
100303
14.500
22.
Contribuţii de asigurări pentru accidente de muncă şi boli
profesionale
100304
500
23.
Contribuţii pentru concedii şi indemnizaţii
100306
2.500
24.
TITLUL II – BUNURI ŞI SERVICII
20
430.000
25.
Bunuri şi servicii
2001
160.000
26.
Reparaţii curente
2002
220.000
27.
Bunuri de natura obiectelor de inventar
2005
28.
Deplasări, detaşări, transferări
2006
29.
Materiale de laborator
2009
30.
Cercetare-dezvoltare
2010
31.
Cărţi, publicaţii şi materiale documentare
2011
10.000
32.
Consultanţă şi expertiză
2012
33.
Pregătire profesională
2013
2.000
34.
Protecţia muncii
2014
35.
Studii şi cercetări
2016
36.
Alte cheltuieli
2030
37.
CHELTUIELI DE CAPITAL
70
25.000
38.
TITLUL X – ACTIVE NEFINANCIARE (inclusiv reparaţii
capitale)
71
39.
Active fixe
7101
25.000
40.
Alte active fixe
710130
25.000
f.2. tabelul investiţiilor în programe din proiectul de management, actualizat/concretizat pentru următoarea perioadă de raportare a managementului;
Nr.
crt.
Denumirea
programului /
proiectului
cultural
Nivelul de
interes / grupuri
ţintă
Descrierea sumară a
programului/
proiectului/ şi a coorganizatorilor
Rezultatele
aşteptate
Suma
estimată
Perioada de
desfăşurare
1.
Programul Naţional
De
Restaurare
2011 – 2013
Naţional/
Ministerul
Culturii, Cultelor
şi Patrimoniului
Naţional
(MCCPN),
Direcţia
Judeţeană de
Cultură şi
Patrimoniu
Cultural, Caraş – Severin,
autorităţile
administraţiei
publice locale.
Proiect:
Lucrări de reabilitare la Cazarma Grănicerilor – Muzeul Judeţean de Etnografie şi al Regimentului de Graniţă Caransebeş, jud. Caraş-Severin
În colaborare cu Ministerul Culturii şi Patrimoniului Naţional, respectv Institutul Naţional al Patrimoniului
Proiect iniţiat de Consiliul Judeţean Caraş – Severin privind reabilitarea Muzeului Judeţean de Etnografie şi al Regimentului de Graniţă din Caransebeş în valoare de 15 milioane de euro. Reparaţii capitale a muzeului cuprinzând: acoperişul, sălile de expoziţie, depozitele, după care organizarea spaţiilor expoziţionale (etnografia în mansarda clădirii, istoria Graniţei bănăţene la etajul I şi completarea spaţiilor destinate expoziţiilor temporare cu încă două săli). Organizarea curţii interioare şi modernizarea scenei din incinta acesteia.
O mai bună
protejare a
monumentului.
Realizarea
unei baze de
cercetare şi valorificare a patrimoniului.
.
10.000.0000 lei
2012-2013
2.
Programul
„Dacia romană”
-2012 – 2015
Internaţional,
naţional.
Proiect:
Cercetarea şi valorificarea teritoriu municipiului antic Tibiscum (Jupa, jud. Caraş-Severin).
În colaborare cu Ministerul Culturii şi Patrimoniului Naţional, respectiv Comisia naţională de arheologie.
Program iniţiat de Ministerul Culturii privind cercetarea arheologică în siturile aparţinătoare de Muzeul din Caransebeş (Tibiscum, Teregova şi Zăvoi). Acest proiect a fost iniţiat de Ministerul Culturii şi se derulează până în anul 2015. În cadrul acestui proiect este prevăzut a se realiza următoarele obiective:
a.Conservarea, cercetarea şi reabilitarea Rezervaţiei Arheologice de la Tibiscum
În cadrul rezervaţiei arheologice de la Tibiscum, în suprafaţă de 17 ha, vor fi continuate lucrările de conservare primară la clădirile I şi II din oraşul antic. Tot în această perioadă este prevăzută şi restaurarea porţii principalis de sinistra şi a porţii praetoria, care vor fi integrate în circuitul de vizitare· în aer liber a monumentelor existente la Tibiscum. Spaţiul expoziţional reprezentat de o sală de 200 mp va include expoziţia de arheologie (Preistorie, epocă romană şi medievală).
b.Conservarea, cercetarea şi punerea în valoare a Clădirii publice (Domus) de la Zăvoi, jud. Caraş – Severin.
Obiectivul prioritar este achiziţionarea casei şi a terenului în suprafaţă de 1.000 mp, pe care se află obiectivul arheologic şi transformarea acestora în spaţii expoziţionale în aer liber şi amenajarea unui muzeu.
c.Conservarea, cercetarea şi punerea în valoare a Castrului militar auxiliar de la Teregova, jud. Caraş – Severin.
Organizarea unui punct muzeistic în colaborare cu Liceul şi Primăria comunei Teregova
d.Conservarea şi extinderea cercetărilor la Villa Rustica de la Bucoşniţa, jud. Caraş – Severin.
Extinderea cercetărilor la Villa Rustica şi deschiderea unui punct muzeistic în incinta acesteia.
Cunoaşterea trecutului şi punerea în valoare a monumentelor în vederea valorificării trecutului prin mijloacele moderne de promovare.
72.800 lei
2012 2015
3.
Programul
„Cultura 2007 – 2013″
Internaţional,
naţional.
Proiect:
Lindenfeldt – „istoria recuperată”
În colaborare cu Ministerul Culturii şi Patrimoniului Naţional
a.Achiziţionarea şi restaurarea ruinelor „Căminului Cultural” din Lindenfeldt.
Căminul Cultural din localitatea Lindenfeld se află într-o stare de ruină. El aparţine statului român fiind administrat de primăria Comunei Buchin.
b.Organizarea
„Muzeului minorităţii peme”
din Munţii Banatului.
În anii 1827-1828, Camera aulică a Imperiului austriac a colonizat în munţii Semenic, în general la altitudini de 800-1.000 m, câteva sute de ţărani germani care proveneau din zona Klattau din Pădurea Boemiei. Datorită locului de provenienţă, ei au fost denumiţi „pemi” (Deutschböhmen), diferenţiindu-se astfel de celelalte ramuri ale germanilor din Banat, precum şvabii sau […]A treia ramură, cea a pemilor (germani provenind din Boemia), trăieşte, în măsura în care a mai rămas, în partea muntoasă a Banatului (masivul Semenicului), în localităţile Gărâna, Brebu Nou şi Lindenfeld, precum şi în Sadova Veche şi Caransebeşu Nou din valea Timişului.
c.Reconstituirea arcului istoric intre Boemia si Banat.
Punerea în valoare atât documentară cât şi turistică a zonei în care s-au instalat aceşti colonişti.
Creşterea
interesului
pentru
cunoaşterea
istoriei minorităţilor naţionale şi
atragerea
publicului
vizitator spre aşezările umane din Munţii Banatului.
75.000 lei
2012 2013
4.
Programul GRAMPUS „Heritage and Training Limited”
Internaţional,
naţional.
Proiect:
Graduate European Archaeology Skills Eschange – 2011 (Absolvent European de Arheologie Schimb Abilitati – 2011).
Proiect: Erasmus adaptat pentru participarea studenţilor şi cadrelor didactice din Marea Britanie la cercetările arheologice de la Zăvoi
Programul de învăţare continuă 2007-2013. Programul de învăţare continuă (LLP) este un program de finanţare europeană care sprijină educaţia şi formarea profesională în Europa. LLP oferă finanţare pentru toate etapele învăţării de-a lungul vieţii; pentru activităţile de la şcoală, la colegiu, la universitate, la locul de muncă şi în comunitate. LLP este alcătuită din mai multe programe diferite, oferind o varietate de oportunităţi: Erasmus – sprijină mobilitatea studenţilor şi a personalului ES întreaga Europă, atât pentru angajare în muncă şi în scopuri de studiu.
Cunoaşterea reciprocaă a studenţilor şi participarea la săpăturile din România. Cunoaşterea potenţialului turistic al României de către studenţii englezi.
2.000 Lei
2012
5.
Programul
IPA de Cooperare Transfrontalieră România – Republica Serbia pentru perioada 2012 – 2013.
Internaţional,
naţional.
Proiect:
„Research, Preservation and Presentation of the Banat· Heritage: Current State and Long Term Strategy”,Vârşet 2011 – 2012, ( Cercetare, Conservare şi Prezentarea Patrimoniului din Banat: Starea actuală şi strategie pe termen lung „).
Acest proiect a reunit muzeele din Banatul istoric în vederea conlucrării şi organizării de expoziţii şi punerea în valoare a patrimoniului existent.
Colaborarea muzeelor din spaţiul Bănăţean în cunoaşterea mai bună a trecutului pe aceste locuri.
Punerea în valoare a monumentelor existente în Banat.
2.500 lei
2012.
f.3. Tabelul veniturilor proprii realizate din activitatea de bază, specifică instituţiei pe categorii de bilete/tarife practicate din proiectul de management, actualizat/concretizat pentru următoarea perioadă de raportare a managementului;
Venituri proprii 2012 : Pentru anul 2012 se estimează venituri proprii în valoare de 65.000 lei, reprezentând venituri din proprietate, respectiv venituri din concesiuni şi închirieri. Din acestea 25.000 lei, sunt destinaţi secţiunii de dezvoltare (pentru achiziţii de cărţi şi obiecte de etnografie), iar diferenţa de 40.000 lei, pentru alte cheltuieli de funcţionare.
f.4. Proiecţia obiectivelor pentru următoarea perioadă de raportare a managementului, în raport cu lista obiectivelor prevăzute în contractul de management;
Anul
2012
Venituri total a.c.
815.000
Venituri proprii
65.000
Subvenţii
750.000
Cheltuieli total
815.000
Cheltuieli personal
360.000
Salarii
282.000
Contribuţii
78.000
Bunuri şi servicii
430.000
Bunuri şi servicii
160.000
Reparaţii curente
220.000
Obiecte de inventar
Deplasări
38.000
Publicaţii
10.000
Pregătire profesională
2.000
Cheltuieli de capital
25.000
Gradul de acoperire din surse atrase / venituri a cheltuielilor instituţiei
8,00
Gradul de creştere a surselor atrase / veniturilor proprii în totalul veniturilor.
8 %
Ponderea cheltuielilor de personal din totalul cheltuielilor.
44,2
Ponderea cheltuielilor de capital din bugetul total.
3,1
Gradul de acoperire a salariilor din subvenţii.
100%
Cheltuieli pe beneficiar total din care:
Subvenţii
Venituri proprii
81,5
75
6,5
f.5. Analiza swot a următoarei perioade de raportare a managementului, după caz;
PUNCTE TARI··························································· PUNCTE SLABE
patrimoniului cultural al instituţiei;
proiecte culturale de interes regional, naţional şi internaţional;
scoaterea la concurs a posturilor vacante;
interesului publicului (mass-media de toate
tipurile, instituţiile de spectacole ş.a.);
OPORTUNITĂŢI············································ AMENINŢĂRI
privind specificul cultural central-est european;
nerambursabile prin proiecte naţionale şi
europene;
determină tendinţa de alocare a veniturilor
realizate de populaţie în favoarea bunurilor
materiale şi în detrimentul produselor culturale;
similare;
recreere în rândul persoanelor active.
f.6. Propuneri pentru următoarea perioadă de raportare a managementului privind indicele de ocupare a spaţiilor destinate beneficiarilor.
Indicele de ocupare a spaţiilor destinate beneficiarilor este de 100%
Dr. Adrian Ardeţ
Manager
Muzeul Judeţean de Etnografie şi al
Regimentului de Graniţă Caransebeş
[1] proiect mic: până la 5.000 lei
proiect mediu: între 5.000-20.000 lei
proiect mare: peste 20.000 lei