Data publicare: 20 iulie 2020
Sfântul prooroc Ilie, numit Tesviteanul (după locul nașterii Tisbe, Tisve sau Tesba) este unul dintre cele mai populare personaje din Biblie. Sfântu Ilie este una dintre cele mai interesante şi complexe figuri de sfinţi, putând fi considerat un sfânt ecumenic, deoarece este cinstit nu numai în creştinism, ci şi în iudaism şi chiar în tradiţia islamică. Sfântul Ilie marchează miezul verii pastorale, dată când le era permis ciobanilor să coboare în sate, pentru prima dată după urcarea oilor la stâna. Cu această ocazie, ciobanii tineri sau chiar cei maturi aduceau în dar iubitelor sau soţiilor lor furci de lemn pentru tors, lucrate cu multă migală.
Tradiția orală îl consideră patronul tulburărilor atmosferice (al tunetului și al fulgerelor) al verii și al arșiței. Acestă tradiție afirmă că Sf. Ilie are șase tunuri de acțiune: de ploaie, de secetă, de foame, de boli, de moarte și de bătălie. Tradiția mai spune că oamenii nu trebuie să plece la drum pentru a nu fi loviţi de fulgere și că trebuie să îşi facă cruce, pentru că Dumnezeu i-a poruncit Sfântului să lovească în toate, numai în cruce nouă nu, ştiute fiind puterile nemarginite ale Crucii Sfinte in lupta cu diavolul.
Practicile magice specifice acestei sărbători sunt culesul plantelor de leac (pentru vindecarea bolilor, busuiocul), sau vrăjile și decântecele executate pentru prevenirea vijeliilor și ploilor torențiale. Există o serie de supestiții și anume: femeile nu mănâncă mere și alte fructe până la Sfântul Ilie, crezând că morții, mai ales copii, vin pe la casele lor. De aceia se cheamă copii la câte un măr nescuturat și li se dau mere de pomană.
Pasărea predilectă Sfântului Ilie este cocoșul. Obiceiul de a tăia cocoșul, în această zi, reprezintă jertfa adusă acestui sfânt. Se spune că Sfîntul Ilie toacă în cer la fiecate miez de noapte, dar nu-l aud nimeni în afară de cocoșii. O legendă spună că, colaborând cu Diavolul la facerea lumii, Dumnezeu s-a grăbit și i-a încredințat prin contract, moarte oamenilor. Regretând că toții morții merg în Iad, Domnul l-a trimis pe Ilie nouă ani slugă la Diavol pentru a-i fura contractul. Se spune în popor că diavolii se ascund mai mult în lemnul de carpen, de aceea acest lemn nu este folosit în gospodărie şi e bine să nu se ascundă nimeni sub un carpen, pe vreme de furtună.
Sărbătoarea Sfântului Prooroc Ilie Tesviteanul, cunoscut ca protector al aviatorilor români, este şi prilej de omagiere şi aniversare a pionierilor aerului. De asemenea, potrivit tradiţiei, acesta este si patronul spiritual al apicultorilor, agricultorilor şi energeticienilor.
Muzeograf Carmen Neumann