Data publicare: 20 septembrie 2021
Oameni de o valoare incontestabilă la ora actuală în țară și străinătate s-au întors la Dalboșeț, satul copilăriei, ACASĂ! Acțiunea de revedere a fiilor satului a fost organizată de Primăria Dalboșeț la inițiativa lui Nistor Becia, doctor în psihologie, un om plecat de pe Valea Almăjului, care astăzi locuiește în Marea Britanie.
Înainte de istoria scrisă a existat doar mit și folclor! Profesoara Icoana Budescu a dorit ca aceste frumoase locuri de pe Valea Almăjului să fie cunoscute, lăsând moștenire o monografie a satului de o însemnătate deosebită.
Cartea lansată în cadrul festiv și tipărită la editura UZP a fost al doilea volum al Monografiei, acțiune la care primarul comunei, Florin Curița, a dorit să aducă acasă fii satului, istorici, cercetători, profesori, medici, academicieni, economiști, oameni de cultură, care s-au născut înDalboșețși care acum își desfășoară activitatea în diverse domenii de activitate din Banat, din țară și străinătate.
Muzeul Județean de Etnografie și al Regimentului de Graniță di Caransebeș a expus în cadrul evenimentului cultural, mai multe costume populare tradiționale din Banatul Montan, cu o vechime de peste 60 de ani.
Cu această ocazie au fost înmânate mai multe distincții atât din partea președintelui Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România, Doru Dinu Glăvan, a învățătorului Gheorghe Rancu, cât și a edilului șef, care le-a acordat diplome de „Cetățean de Onoare” al comunei Dalboșeț, unui număr însemnat de personalități: Icoana Budescu, Florina Maria Băcilă, Iosif Băcilă, Ovidiu Badescu, renumiții medici Sorin Pescariu, Mihai Băcilă, Păun Fuicu, Iosif Badescu, Adrian Bădescu, Andrei Gheorghe Zeno, Paul Purea, medicul comunei Crenguța Imbrea, Nina Curița, redactorul-șef al CAON și Jurnal de Caraș-Severin, inginerul Dinicu Budescu și psihologul Nistor Becia care activează în Marea Britanie.
Primarul comunei a dorit să organizeze un eveniment de suflet, cu multă emoție, cu tradiția mersului la Biserică, în sfânta zi de duminică, slujbă oficiată de Episcopul Caransebeșului, PS Lucian, cu o masă tradițională, dovedind astfel ospitalitatea oamenilor de la țară. Bucuria revederii cu rudele, familia, prietenii, a fost atât de emoționantă încât Adrian Bădescu, proprietarul Clinii Medici`s, a dorit să ofere în dar părinților lui această diplomă în semn de prețuire și dragoste.
„A fost un eveniment deosebit și sper că toată lumea este mulțumită. Am încercat să aduc acasă pe cei plecați pentru că cea mai frumoasă parte a vieții se leagă de aceste locuri”, a spus primarul Florin Curița.