header

300 de ani de istorie industrială în Banatul Montan

Data publicare: 11 ianuarie 2022

Conducerea Muzeului Județean de Etnografie și al Regimentului de Graniță Caransebeș a încheiat un contract de colaborare cu Muzeul Șvabilor Bănățeni din Ulm, la sfârșitul anului 2021.

Obiectul acestui contract este vernisarea expoziției „Oțel incandescent și coșuri fumegânde. 300 de ani de istorie industrială în Banatul Montan”. Expoziția foto – documentară este o incursiune în istoria industriei Banatului Montan, dar și în tradiția și cultura multietnică a acestei regiuni.

Imaginile inedite din cadrul expoziției redau evoluția centrelor urbane metalurgice din Caraș – Severin, Reșița devenind cel mai cunoscut centru, atât din punct de vedere al produselor fabricate, cât și din punct de vedere al intensități vieții industriale. Patrimoniul industrial și tehnic al Banatului Montan este unul mai puțin cunoscut publicului și de aceea această expoziție reprezintă o șansă unică de cunoaștere a acestuia, sub toate aspectele evoluției sale.

În cadrul aceluiași proiect, Muzeul Județean de Etnografie și al Regimentului de Graniță din Caransebeș va vernisa expoziția „Oțel incandescent și coșuri fumegânde. 300 de ani de istorie industrială în Banatul Montan” în importante centre urbane din țară pentru a face cunoscută istoria zonei bănățene.