Data publicare: 16 noiembrie 2021
În anul 1996 pe raza localității Zăgujeni este descoperit întâmplător un important tezaur de Epoca Bronzului, cunoscut ca și Tezaurul de la Zăgujeni II.
Acest depozit este unul dintre cele mai importante descoperiri pe teritoriul Banatului Montan, aflate în patrimoniul cultural al Muzeului Județean de Etnografie și al Regimentului de Graniță Caransebeș.
Una dintre piesele descoperite este un ac din bronz cu capul sferic, corpul este curbat în partea superioară, prezintă trei îngroşări ornamentate cu benzi de linii paralele incizate. Capul sferic al acului este ornamentat cu triunghiuri haşurate, realizate din incizii foarte fine, cu patină de culoare verde. Practica depunerii de piese de metal, în cazul acesta de bronz, dovedește existenţa unui metal comun populaţiilor care au locuit continentul european într-o vreme în care bronzul devine o veritabilă „monedă comună”.
Bibliografie:
Caius Săcărin, Dimitrei Pavel Negrei, Depozitul de bronzuri de la Zăgujeni (II), jud. Caraș – Severin, Editura Mega, Cluj – Napoca, 2020.