header

Alambicul

Data publicare: 26 aprilie 2021

Distilarea este procesul de separare care presupune trecere a unui amestec lichid în stare de vapori prin fierbere, urmată de condensarea vaporilor obținuți.

Distilarea este un procedeu fizic de purificare, care se produce în 2 etape:

Distilarea se face cu ajutorul alambicului, denumire ce provine din limba arabă – Al-ambiq – adică distilator.

Alambicul este compus din: două creuzete, un cazan mic, conductă.

Distilarea cu alambicul este o tehnică străveche, utilizată de chinezi încă cu 3.000 de ani î.Ch, ulterior fiind preluată de indieni, egipteni, greci și romani. Lichidul produs de toate aceste popoare, denumit mai târziu alcool de către arabi, era folosit în scopuri medicinale sau pentru producția de parfumuri. În secolul VI d.Ch, arabii au început invazia Europei, aducând cu ei și tehnica distilării. Alchimiștii și călugării europeni au fost cei care au îmbunătățit atât tehnica, cât și echipamentul de distilare.

Pentru distilare se utilizează un aparat numit distilator. Distilatorul este format din următoarele părţi importante: – cazan de distilare,  refrigerant,  vas colector.

Distilatorul poate avea ca sursă termică curentul electric sau gazul metan şi pot fi aparate cu funcţionare continuă sau discontinuă.

Acest alambic a fost folosit în farmacie, fiind donat Muzeului Județean de Etnografie și al Regimentului de Graniță Caransebeș de Farmacia Gămănescu.