header

Banatul Montan Film Festival 2022

Data publicare: 22 iulie 2022

Festivalul de film Banatul Montan, ajuns la a VI a ediție este pe ultima sută de metri. Ultimele trei zile sunt diversificate tocmai pentru a oferi publicului cinefil posibilitatea de a alege și de a se bucura de o seară liniștită de vară.

Festivalul este organizat de Primăria municipiului Caransebeș, Consiliul Județean Caraș-Severin, Casa de Cultura „George Suru” Muzeul Județean de Etnografie si al Regimentului de Graniță Caransebes, și Uniunea Autorilor si Realizatorilor de Film din Romania.

Ideea acestui festival aparține domnului prof. univ. dr. IOAN CĂRMĂZAN, regizor, scenarist, scriitor, președinte al Uniunii Autorilor si Realizatorilor de Film din Romania. Un festival de film romanesc spre a pune in valoare pelicule grandioase si actori măreți, consacrați.

În fiecare zi, de la ora 21.30 se difuzează producții romanești si străine, ca sa nu mai vorbim de finalul acestui festival, duminică când va fi difuzat filmul care, în ultimele săptămâni a spart toate box office urile de la nivel mondial, Top Gun, Maverick (2022).

De asemenea, sâmbătă, 23 iulie, începând cu ora 16.00 va avea loc lansarea cărții „Îngeri deghizați” (text pentru film, teatru sau proză pur și simplu). Autorul este prof. univ. dr. Ioan Cărmăzan, originar din Bocșa, Cetăţean de Onoare al municipiului Caransebeş. Motto-ul recentului volum este: „Biserica e feminină, sinagoga, republica, umanitatea sunt feminine. Pacea, lupta, libertatea, revoluția, victoria, reputația, gloria… toate sunt feminine. O mulțime de femei!”, semnata de către doctorul in cinematografie Ioan Carmazan, părintele spiritual al acestui festival de film.

Despre lucrare dr. Victor Constantin Măruțoiu afirmă: „Avem o piesă de teatru (Îngeri deghizați) care oferă și titlul volumului și cinci proze scurte (Domnu’ pictor, Fernand, Frida, Igor, Saveta). Deși, dacă privim la o primă lecturare, am putea să afirmăm că piesa de teatru aparține unui alt areal estetic și literar în raport cu cele cinci proze scurte, la o privire mai atentă vom putea observa că ele sunt, oarecum, îngemănate, cunoscând in-fluențe și apropieri speciale. Firul roșu al lor este devenirea într-un areal perfect, ca o reîntoarcere la paradisul pierdut, la starea de bine și de perfecțiune, dar nu una în stil clasic, ci de influență suprarealistă. Cele cinci texte, Domnu’ pictor, Fernand, Frida, Igor, Saveta sunt chipuri diferite ale piesei de teatru Îngeri deghizați, ele fiind punctele cardinale ale acestui text”.

Cu aceeași ocazie, cinefilii pot descoperi obiecte vechi si unice din istoria cinematografiei, în cadrul expoziției „În lumea filmului”, aparținând lui Andrei Bălbărău, cel care a dat viată primului muzeu al cineastului amator din Reșița. expoziția este organizată de către Consiliul Județean Caraș-Severin, Muzeul Județean de Etnografie și al Regimentului de Graniță Caransebeș și Muzeul Cineastului Amator Reșița.

î

Expoziția se va putea vizita in sala de la parterul muzeului, începând cu sâmbătă, ora 13.00.

Se pot admira zeci de piese de colecție printre care proiectoare, oglinzi, amplificatoare, lămpi, postere cu programe de film vechi, role de film, tablouri în ramă și multe altele.