header

Biserica de lemn de la Calina

Data publicare: 4 octombrie 2021

Localitatea Calina din satul Dognecea, jud. Caraș – Severin este cunoscută datorită apei minerale necarbogazoase care se situează între cele zece ape minerale din lume, dar și datorită unei construcții aparte, biserica din lemn.

Biserica de lemn de la Calina – Filia Adormirea Maicii Domnului se deosebește în peisajul cultural, dar și în cel ecleziastic prin vechimea și modul de construcție. Astfel istoricul bisericii ne arată că acest lăcaș de cult a fost construită inițial pentru serviciul religios ce se săvârșea în localitatea Ciudanovița, jud. Caraș – Severin, ca mai apoi să fie vândută către locuitorii satului Greoni, com. Grădinari, jud. Caraș – Severin, iar de acolo vândută către comunitatea ortodoxă din satul Calina, unde se află și astăzi. Modul de construcție este cel cunoscut sub numele de Fachwerk, iar în grai popular denumit „în căței” sau în „paiantă”. În cazul bisericii de lemn de la Calina s-a păstrat turnul – clopotniță cu secțiunea pătrată și acoperiș piramidal. Volumul acestuia a fost inegal, mare, fiind placat cu scânduri, având mici deschideri sub formă de ferestruici pe fiecare latură. Aceste goluri erau umplute cu amestec de lut amestecat cu pleavă și paie tocate. Un alt aspect semnificativ este numărul mare de icoane pe sticlă, având în vedere faptul că în localitatea Calina exista, încă din anul 1724, o fabrică de sticlă.

Această construcție este înscrisă pe lista Monumentelor istorice din județul Caraș – Severin, fiind datată în anul 1780.

Bibliografie

Alic Daniel, Protopopiatele și parohiile Episcopiei Caransebeșului. Micromonografii, Editura Presa Universitară Clujană, Cluj – Napoca, 2017.

Săcară Nicolae, Valori ale arhitecturii populare românești, Editura Facla, Timișoara, 1987.