Data publicare: 7 august 2020
În casele țărănești sunt folosite blidarele pentru păstrat vasele, ori alte obiecte gospodărești de uz casnic. Executate, cel mai adesea din lemn de fag, ele sunt împodobite cu dăltuiri, crestături, scrijelituri, obținându-se motive predominant geometrice. Amplasarea blidarului este în camera de locuit, în funcție de prezența vetrei focului.
Blidarul prezentat provine din localitatea Cornea, fiind folosit pentru depozitarea blidelor și a lingurilor, confecționat din lemn de fag, cu două uși, iar în interior este prevăzut cu două polițe.
Starea de conservare a obiectului a fost influențată de insecte xylophage și acțiuni ale mediului înconjurător. În urma comparației cu piese similare s-a constatat că trebuie realizat procesul de restaurare – conservare. S-a aplicat un tratament chimic local, s-au completat porțiunile lipsă și s-a realizat integrarea cromatică.
Acțiunea a continuat cu înlocuirea pieselor lipsă și a celor extrem de degradate, folosindu-se un material nou, din aceeași esență lemnoasă.
La finalul procesului de restaurare s-au efectuat finisaje și s-a folosit culoarea apropiată de cea originală, s-a aplicat un strat de ceară pentru a da patină de vechime blidarului.
Conservarea a însemnat un tratament insecto – fungicid, care, pe viitor va asigura integritatea fizică a obiectului.