header

Brândușa Vornic, o tărancă de la Vârciorova rupe inima Vienei

Data publicare: 22 mai 2020

In volumul II al Istoriei Banatului Timișean (Gechichte des Temeser Banats), Leonard Bőhm (1861) face aprecieri interesante privind o seamă de calități ale populației românești din Banat.

Iată ce scrie Bôhm despre femeile valahe:

„Sexul frumos, își merită într-adevăr această denumire… Se vedea deseori cum fetele tinere, care se odihnesc după-amiaza, după muncă, se duc la apă să se spele pe față și își rearanjează părul, folosindu-se adesea de un ciob de oglindă. Figura și statura este subțire, de necriticat, forme frumoase și rotunjimi bine conturate, dar nederanjate; picioare și mâini gingașe, subțiri și mici. Mișcarea și atitudinea fetelor tinere sunt grațioase și elastice și ar întrece în saloanele noastre majoritatea doamnelor.

Podoaba capului, salbele de aur și costumul, în compoziții proprii de cusături, realizate cu mâini harnice și iscusite, ne povestesc despre acele imagini de femei valahe, de care istoricul Bőhm spune că ar fi eclipsat femeile din saloanele vieneze și nu numai. Această descriere i se potrivește de minune Brândușei Vornic.

Dreaptă ca brândușele ce străpung covorul de frunze urcând spre soare. Maiestoasă în întreaga ei statură, își dezvăluie chipul de prințesă. Brândușa Vornic și-a vizitat la Viena soțul, care implinea acolo stagiul militar în garda împăratului Franz Josef. Cu chipul ei maiestos și plin de grație, îmbrăcată în costum popular din localitatea Vârciorova, zona etnografică Valea Timișului, Brândușa a stârnit invidia prințeselor din saloanele vieneze.