header

Brățări descoperite în Necropola Medievală din Caransebeș

Data publicare: 11 august 2020

Aceste piese, descoperite în anul 1988, au rămas necunoscute până de curând, ca urmare a unei identificări greșite din literatura de specialitate.

Una dintre ele provine dintr-un mormânt din secolele XI-XII, iar cealaltă nu se poate spune cu precizie.

1.Prima brățară (MJERG17 2236/14396), este o brățară din bronz, executată prin turnare, lățită la capete. Decorul capetelor constă în linii și puncte incizate. Este vorba de patru linii în forma literei „Y”, iar în interiorul lor este câte o linie de puncte incizate. Între brațele literei sunt liniuțe în formă de V (pe unul dintre capete) sau linii punctate în forma aceleiași litere. La baza capetelor lățite, pe trei laturi ale corpului brățării sunt câte trei incizii paralele. În secțiune, corpul brățării este rectangular.

Dimensiunile acestei brățări sunt următoarele: D = 66,00 mm x 56,1 mm; Secțiune bară = 3,9 mm x 3,4mm; L capăt 1 = 22,6 mm, l = 8 mm; L capăt 2 = 22 mm; l = 8 mm; gr. = 19,62 g.

2. A doua brățară (MJERG 2235/14396), a fost executată tot prin turnare  și este decorată cu grupuri de puncte incizate. Astfel, la cele două capete se află câte un grup de linii punctate paralele, perpendiculare pe corpul piesei. Alte două grupuri de câte două linii punctate decorează, fiecare zona centrală. Între acestea și cele de la capetele brățării sunt alte patru grupări de linii punctate, paralele, mai mult sau mai puțin distanțate. Capetele sunt rotunjite și puțin subțiate, iar corpul în secțiune este semicircular. Dimensiuni: D = 59,3 mm x 57 mm; diam. bară în zona centrală = 6,1 mm x 2,5 mm; diam.bară în zona capetelor=3,2 mm; gr. = 20,49 g.

Ambele sunt podoabe balcanice cu analogii în spațiul bizantin, dar și la nordul fluviului, în Banat și Oltenia. Ele aparțin unei arii culturale largi, care se întindea în acea vreme și la nordul Dunării, destul de compact.

Exemplarele de la Caransebeș, deși aduc doar un punct pe harta descoperirilor de podoabe bizantine, vin să completeze repertoriul de modele de brățări bizantine descoperite la nordul Dunării, databile în cursul secolelor XI-XII.”

Bibligrafie

Silviu Oța, Adrian Ardeț, CÂTEVA OBSERVAȚII PRIVIND NECROPOLA DE LA CARANSEBEȘ-CENTRU, FAZA TIMPURIE (SECOLELE XI-XII), în Cercetări Arheologice, XXV, 2018, 205‐214