header

Bustul episcopului Nicolae Popea

Data publicare: 5 iulie 2022

Episcopul Nicolae Popea s-a născut în localitatea Satulung, lângă Brașov, în 17 februarie 1826, într-o familie preoțească. Pe lângă studii de drept și filosofie, Nicolae Popea a decis să studieze teologia, plecând în Viena cu acest scop în anul 1846. Nu a reușit să termine studiile teologice din pricina revoluției izbucnite în Transilvania.

S-a întors la Brașov, unde a avut rolul de căpitan la garda românilor brașoveni. A reluat studiile și le-a absolvit în anul 1849. De atunci, Nicolae Popea a trecut prin mai multe trepte ierarhice ale preoției, fiind, de-a lungul timpului, diacon, preot, protosinghel, vicar și episcop.

La sinodul electoral ținut sub prezidiul Mitropolitului Miron Romanul în 27 martie 1889, Nicolae Popea a fost ales în unanimitate Episcop al Caransebeșului.

În 1 iunie a fost confirmat ca episcop prin decret imperial, iar în 11 iunie a fost hirotonit la Sibiu ca Episcop al Diecezei Caransebeșului. Înscăunarea la Caransebeș a avut loc în 2 iulie.

Episcopul Nicolae Popea a construit la Caransebeș un sediu pentru Institutul Teologic Diecezan și a înființat Internatul Teologic și Pedagogic. În ziua de 8 august 1908, Episcopul Nicolae Popea a trecut la cele veșnice și a fost înmormântat în cimitirul Bisericii „Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul” din Caransebeș.

Bustul său este așezat în fața Catedralei istorice din municipiul Caransebeș.

Referințe:

Popea, Nicolae (1879). Archiepiscopul și mitropolitul Andreiu baron de Șaguna. Sibiu: Tiparul Tipografiei Arhidiecezene. p. 387.

Popea, Nicolau (2002). Archiepiscopul și Metropolitul Andreiu baron de Șaguna (Ediție anastatică). București: Editura Cronicar. p. 388.

Nicolae Popea, Archiepiscopul și mitropolitul Andreiu baron de Șaguna, Numărul 21 din Discursuri de recepțiune, 1900, p. 42