Data publicare: 25 iulie 2024
Panou informativ, care cuprinde ultimele cercetări arheologice de la Cetatea Medievală a Caransebeșului, expus la Muzeul Național de Istoriei a României din București, în baza protocolului semnat, în 2017, cu Muzeul Județean de Etnografie și al Regimentului de Graniță Caransebeș, coordonator dr. Silviu Oța.
Puțin cunoscută publicului, dar fundamentală pentru muzee, este munca de descoperire a bunurilor de patrimoniu. La Caransebeș cercetările arheologice în Cetatea Medievală s-au axat pe partea central vestică, lângă mica cetate interioară și parțial în interiorul cetății.
Au fost descoperite: drumul marcat pe o hartă din ceacul al XVII – lea, realizată, cel mai probabil în timpul prezenței turcilor aici, precum și ateliere de fierărie, o posibilă farmacie, sau magazin de mirodenii și diverse locuințe.
Au fost studiate caracteristicile zidurilor micii cetăți interioare, surprinsă în 3 puncte. S-a pus, de asemenea, accent pe descoperirea Bisericii și Necropolei Medievale.
Din anul 2022, aceste obiective au început să prindă contur, prin identificarea mai multor ziduri și piese de arhitectură în zona centrală a cetății interioare, dar și a mai multor morminte medievale.
Piesele recuperate din sit sunt deosebit de interesante pentru studierea culturii materiale a populației acestui oraș medieval singular, în Ungaria Medievală. Ele constau în ceramică locală sau de import, de uz comun sau de lux, recipiente specifice pentru păstrarea unor substanțe speciale, greutate de cântar din perioada 1658-1688, drâmbă, pipe, piese de fier de harnașament, produse ale atelierelor de fierărie, piese de arhitectură, cahle de la sobe, bucăți de recipiente de sticlă, monede, accesorii vestimentare, piese de cult, cuțite, piese de os, ustensile și unelte de fier.
Ele aparțin atât perioadei medievale anterioare cuceririi otomane, perioadei otomane și premoderne.
O parte din aceste bunuri descoperite, fac parte din patrimoniul Muzeului Județean de Etnografie și al Regimentului de Graniță din Caransebeș și se pot admira, accesând linkul următor:
https://www.muzeul-caransebes.ro/muzeu-virtual/
La Muzeul Național de Istorie a României expoziția este deschisă până în luna septembrie 2024.