Data publicare: 8 iulie 2022
Astăzi, 08 iulie 2022, de la ora 14.00 va avea loc la Centrul Cultural Muzeistic al orașului Anina lansarea volumului „Cercetări arheologice în peșteri din bazinul Anina – Steierdorf”- Archaeological investigations of Caves in the Anina – Steierdorf Basin, autor prof. dr. Sorin Marius Petrescu, prezintă dr. Dacian Rancu – manager al Muzeului Județean de Etnografie și al Regimentului de Graniță Caransebeș.
Volumul a fost editat la editura Maga din Cluj – Napoca, în condiții grafice deosebite.
Lucrarea este structurată pe șase capitole și prezintă cercetările arheologice din peșterile din bazinul Anina – Sterdorf ce au avut loc începând cu anul 2004. Cea mai importantă cercetare prezentată este Peștera cu Oase, care este un sistem de 12 galerii carstice, situat în sistemul carstic al Văii Minișului, în apropierea orașului Anina, județul Caraș-Severin. Aici au fost descoperite, în 2002, cele mai vechi rămășițe din Europa ale omului modern. Fosilele, provenind de la trei indivizi (numiți de cercetători „Oase 1”, „Oase 2” și „Oase 3”), au fost datate la o vechime de 35.000 de ani, sau 40.500 folosind date calibrate.
În 2015, analiza ADN a relevat că „Oase 1” era un bărbat cu un strămoș Homo neanderthalensis, un procent cuprins între 5 – 11% din genomul său provenind de la un om de Neanderthal.