header

Colaborări internaționale în domeniul cercetării arheologice

Data publicare: 25 iunie 2021

Muzeul Județean de Etnografie și al regimentului de Graniță din Caransebeș s-a preocupat în ultimii ani de legarea unor relații de colaborare cu instituții de prestigiu din străinătate în vederea dezvoltării cercetării arheologice sistematice.

Astfel în perioada 2019 – 2020 Muzeul Județean de Etnografie și al Regimentului de Graniță Caransebeș împreună cu Universitatea din Varșovia a derulat un proiect de Evaluarea eficacității metodelor geofizice aplicate pe moaștele castrelor romane din zona Banatului românesc, luând în considerare condițiile subterane și hidrologice, care a avut ca rezultat identificarea zonelor construite ale Castrului Roman de la Tibiscum.

În anul 2019 a avut loc cercetarea arheologică a peșterilor de pe Valea Cernei și de pe Valea Carașului pentru a identifica noi situri arheologice, cu precădere cele din perioada paleolitică. Cercetarea arheologică s-a realizat în colaborare cu Universitatea din Köln -Institutul de Preistorie și Protoistorie, Germania.

În anul 2019 Muzeul Județean de Etnografie și al Regimentului de Graniță are în derulare un proiect de cercetare arheologică la Tibiscum – Jupa în colaborare cu Universitatea din Ferrara, Italia. Scopul acestei cercetări este de a scoate la suprafață vestigiile romane. Această cercetare arheologică s-a extins și pe parcursul anilor 2020 și 2021.

În anul 2021 se desfășoară o colaborare cu Muzeul de Istorie Națională din Paris, Franța în cadrul căreia se desfășoară un stagiu de pregătire arheologică a studenților pe siturile de cercetare arheologică sistematică și pe cele de cercetare arheologică preventivă.

În cadrul colaborării cu Muzeul Național de Istorie a României a fost organizată expoziția Originile Europei. Civilizații preistorice între Carpați și Dunărea de Jos, la Liege, Belgia, în perioada 8.11.2019 – 26.04.2020. La această expoziție Muzeul Județean de Etnografie și al Regimentului de Graniță Caransebeș a contribuit prin expunerea unui colier format din aproximativ 100 de mărgele.