header

Cuza Vodă și Mica Unire

Data publicare: 22 ianuarie 2020

Muzeul Județean de Etnografie și al Regimentului de Graniță și Consiliul Județean Caraș-Severin organizează, cu ocazia împlinirii a 161 de ani de la Mica Unire – 24 ianuarie 1859, manifestarea culturală cu titlul ”Cuza Vodă și Mica Unire”. Acțiunea este coordonată de către Carmen Neumann, Florina Civig, Ana Șoșoi și Natalia Boncia.

Unirea Principatelor este unul dintre evenimentele de referință în istoria României și este legată de numele lui Alexandru Ioan Cuza. Aceasta a fost posibilă după numirea lui Cuza, ca domnitor al ambelor Principate, în Moldova a fost ales la 5 ianuarie și în Țara Românească la 24 ianuarie 1859. La acțiunea, ce se va desfășura în data de 23 ianuarie de la ora 11.00 la sediul instituției participă elevii claselor primare de la Colegiul Național Traian Doda, Corp B, printre care clasa I A, învăț. Corina Dodoiu. Cu această ocazie școlarii vor învăța cum să confecționeze o cocardă, vor urmări filmul documentar „Moș Ion Roată și Unirea” și vor afla informații despre semnificația cântecului „Hora Unirii”.

„Ziua de 24 ianuarie a rămas în istoria românilor ca data la care s-a înfăptuit Unirea Principatelor Române, în anul 1859, la foarte scurt timp după numirea lui Alexandru Ioan Cuza ca domn al Moldovei și Țării Românești. Pentru noi ca instituție de cultură ne dorim ca elevii să cunoască istoria țării noastre încă de la cele mai fragede vârste. De aceea am ales un fiml de prezentare pe înțelesul celor mici despre Moș Ion Roată, un țăran român susținător al Unirii, decorat cu Ordinul Național Steaua României pentru faptele sale. Nu trebuie să-I uităm pe cei care prin sacrificiul lor au ajutat la înfăptuirea Unirii”, a declarat managerul instituției de Cultură, dr. Dacian Rancu.

Intrarea este liberă.