header

„De la OMUL la EROUL GENERAL Ioan Dragalina”

Data publicare: 22 septembrie 2020


Municipalitatea din Caransebeș l-a sărbătorit astăzi printr-un eveniment aniversar pe Eroul General Ioan Dragalina, la 160 de ani de la nașterea sa.

Cu această ocazie astăzi, 22 septembrie au avut loc mai multe acțiuni menite să marcheze rolul său în istorie, dar și să evidențieze viața sa ca om, ca familist, ca prieten și camarad.

Instituția muzeului a pregătit o expoziție împreună cu Serviciul Județean Caraș-Severin al Arhivelor Naționale, cu Garnizoana și Cercul Militar Caransebeș și cu profesoara Maria Gherguța, care se îngrijește de colecția colonelului în rezervă Liviu Groza, cel care a fost fascinat de istoria locului și a dedicat mai multe volume Generalului Ioan Dragalina.

„Avem onoarea ca astăzi urmași ai Generalului să pășească pe aceste meleaguri, nepoata generalului Rodica Voiculescu, la 88 de ani a dorit să urmeze pașii pe care Ioan Dragalina i-a făcut încă de la fragedă vârstă”.

Generalul lasă testament următoarele rânduri: sărac am intrat în armată, sărac părăsesc această lume. Las copiilor mei (a avut 2 băieți și patru fete) cinstea numelui de ROMÂN. În Primul Război Mondial, toți copiii generalului au luptat pentru România Mare. Corneliu Dragalina, fiul său, a fost pe frontul din Moldova, Comandorul Dragalina, cel de-al doilea fiu, a fost pe frontul din Constanța, iar fetele au fost încadrate ca sanitare în spitalele militare din București. O familie dăruită pentru formarea României Mari. Acesta a fost idealul și păcat pentru că Generalul nu a reușit să vadă România Mare și să trăiască sub drapelul care a dovedit că România a realizat Unitatea Națională.


Prin această manifestare culturală inițiată la solicitarea Asociația Cadrelor Militare Femei în Rezervă și Retragere „Slt. Ecaterina Teodoroiu” se dorește cinstirea memoriei Generalului Ioan Drăgălina și readucerea în memoria colectivă a celui care a fost fiu al Caransebeșului, de la a cărui naștere se împlinesc 160 de ani.