header

De secole Mihai Eminescu dăinuie în conștiința poporului român.

Data publicare: 14 ianuarie 2022

Muzeul Județean de Etnografie și al Regimentului de Graniță a găzduit astăzi o expoziție de carte din colecția publicistului reșițean Gheorghe Jurma, cu ocazia Zilei Culturii Naționale.

Jurnalistul și publicistul Gheorghe Jurma a prezentat mai multe cărți din cele 120 de volume grupate pe categorii, teme de dezbatere, despre teorii apărute asupra provenienței numelui de Eminovici, despre cine l-a „botezat” Eminescu, despre originea sa sau despre ultimii ani ai vieții sale în care a înnebunit sau a fost înnebunit, ținând cont de relațiile politice ale vremii.

După moartea lui Eminescu mulți știind că a lăsat în urmă manuscrise, se întrebau unde sunt. A fost un mister până când Titu Maiosercu s-a decis să le doneze Academiei Române, iar de la 1902 începe propriu-zis pe baza manuscriselor începe editarea operei lui Mihai Eminescu. În această expoziție am două cărți de prin anii respectivi una cu poezii una amestec de ziaristică și proză. Cine studiază manuscrisele va vedea cât de dificil este să-i descifrezi scrisul să faci o ediție Mihai Eminescu după manuscrise, cele 44 de caiete care se păstrează la academie”, spune poetul și publicistul Gheorghe Jurma, cel care a studiat îndeaproape opera poetului nepereche.

La acțiune a participat și istoricul Constantin Brătescu, care a vorbit despre cunoașterea operei eminesciene din cărțile oferite de bibliotecile caransebeșene de-a lungul vremii.

Eleva Maria – Anesia Rusnac a recitat o poezie din oprea poetului nepereche, iar la final participanții la acțiune au putut admira cărțile prezentate în expoziție.