header

Descoperiri arheologice în Clisura Dunării! Un bogat material arheologic va fi studiat la Muzeul Caransebeș

Data publicare: 18 august 2022

În aceste zile Muzeul Județean de Etnografie și al Regimentului de Graniță din Caransebeș efectuează cercetări arheologice preventive în comuna Sichevița, sat Gornea Județul Caraș-Severin, pe malul Dunării în punctul „Țărmuri”.

Echipa muzeului este conducă de către dr. Adrian Ardeț și formată din dr. Dacian Rancu, muzeograf Iulian Leonti și arheolog Dimitrie Negrei. În cursul celor trei săptămâni de săpături arheologice a fost descoperit cimitirul așezării medievale aflată în imediata apropiere, datată din secolele XI – XIII.

Au fost cercetate 70 de morminte cu un bogat material arheologic. Cimitirul, este o descoperire care completează imaginea asupra vieții rurale la începutul mileniului 2 d.Hr. în Clisura Dunării. În apropiere, în anii 70 a fost descoperită o construcție romană datată în secolul IV d.Hr., care reprezintă o baie romană. Având în vedere că această cercetare preventivă a fost făcută la solicitarea unor persoane fizice, atât mormintele cât și inventarul acestora vor reprezenta un domeniu de studiu al specialiștilor în Evul Mediu Timpuriu și totodată vor completa patrimoniul muzeului din Caransebeș”, ne-a declarat dr. Adrian Ardeț.