header

Dor de Eminescu!

Data publicare: 16 ianuarie 2024

Muzeul Caransebeș a marcat două evenimente foarte importante: Ziua Culturii Naționale și 174 de ani de la nașterea marelui poet național, Mihai Eminescu, prin două acțiuni culturale, cu sprijinul Consiliului Județean Caraș-Severin și în colaborare cu Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Caraș-Severin.

Prima parte, intitulată Dor de Eminescu, a fost centrată pe discursul eminescologului Gheorghe Jurma, prozator, poet și critic literar, dar și pe importanța Cetății Caransebeșului, un puternic centru cultural în istoria Banatului, așa cum l-a reliefat istoricul caransebeșean Constantin Brătescu.

În a doua parte Alaiul Culturii a plecat de la Episcopia Caransebeș, însoțit de tinerii Interact, care s-au prezentat în costume de epocă, și, pe acorduri de vioară, Răzvan Vaida, de la Virtuozii Semenicului, a introdus publicul într-o altă lume, interpretând Pe lângă plopii fără soț, pe versuri de Mihai Eminescu.

Mulțumesc pe această cale celui care a gândit acest fir de eveniment, care a încheiat Ziua Culturii Naționale, domnului Dan Mirea, șeful Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Caraș-Severin sărbătorind, iată în această zi de 15 ianuarie, întreaga noastră viață culturală și identitate națională”, ne-a declarat Diana Țîrdea, managerul Muzeului Județean de Etnografie și al Regimentului de Graniță Caransebeș.

Finalul acțiunii, desfășurată în incinta muzeului caransebeșean, care s-a dovedit neîncăpătoare, a aparținut solistului vocal lugojean Vasile Gondoci, care a interpretat compoziții proprii și muzică folk.