header

S-a consumat ediția a – XLVIII- a a Simpozionului In Memoriam Constantin și Hadrian Daicoviciu

Data publicare: 18 noiembrie 2022

S-a încheiat o nouă ediție a Simpozionului Internațional In Memoriam Constantin și Hadrian Daicoviciu, unul dintre cele mai longevive din întreaga țară! Sunt 48 de ediții neîntrerupte în care cercetători, arheologi, istorici, etnografi, profesori universitari din țară și străinătate au prezentat o parte din munca lor, pentru a o face cunoscută, dar și pentru a purta discuții constructive.

În acest an simpozionul s-a desfășurat în format online, fiind transmis live pe pagina de facebook a Muzeului Județean de Etnografie al Regimentului de Graniță din Caransebeș, cu suportul Consiliului Județean Caraș-Severin.

Aducem mulțumiri pe această cale tuturor participanților, care și-au făcut timp pentru a fi prezenți online la comunicările pe secțiuni. Apreciem strădania moderatorilor: prof. univ. dr. Gheorghe Lazarovici la secțiunea de Arheologie, dr. Ioan Hațegan – istoric, cercetător științific I la Academia Română filiala Timișoara & dr. Ligia Boldea – cercetător științific II la Muzeul Banatului Montan Reșița, la secțiunea de Istorie și prof. univ. dr Otilia Hedeșan secțiunea de Etnografie. Toate comunicările vor face subiectul unui nou volum al revistei științifice Tibiscum”, menționează managerul Muzeului Județean de Etnografie și al Regimentului de Graniță Caransebeș, dr. Dacian Rancu.

Foarte multe dintre comunicările prezentate au făcut referire la cercetări arheologice pe Valea Minișului, la Tibiscum – 100 de ani de cercetări arheologice sistematice, s-a propus o reconstituire a laturilor afectate de inundațiile antice ale castrului mare (IV) de la Tibiscum pe baza observațiilor topografice. Au făcut referire la repertoriul arheologic național, cu date știintifice, cartografice, topografice, imagini, planuri, precum si alte informații.

De asemenea s-a făcut referire la personalitățile care și-au pus amprenta pe dezvoltarea economică și culturală a orașului Caransebeș, dar și a zonei Banatului, români geniali care au făcut din România o țară mai buna și mai frumoasa. Activitatea lor a influențat fără echivoc viata și cultura acestei regiuni.