Data publicare: 1 noiembrie 2023
Muzeul Județean de Etnografie și al Regimentului de Graniță Caransebeș a primit vizita, la sfârșitul săptămânii trecute, a scriitoarei Asea M. Timuș din raionul Orhei, Republica Moldova, autoarea volumului „Istorii scrise despre ostașii români și sovietici din Bravicea”.
Pe managerul muzeului caransebeșean, Diana Țirdea o leagă o poveste mai veche de basarabeanca Asea Timuș, după ce în urmă cu 10 ani, aceasta din urmă i-a transmis solicitarea, pe adresa de email a Primăriei Caransebeș, unde lucra pe acea vreme, de a-l căuta pe fratele bunicii sale, decedat în al doilea Război Mondial pe aceste meleaguri.
„Am primit un nume, era vorba de Gheorghe Sobol, un ostaș tânăr de doar 23 de ani, din Bravicea – Orhei, care a plecat de acasă pe front și nu s-a mai întors. Rămăsese o poveste veche transmisă generațiilor mai tinere, că dacă se vor putea găsi rămășițele acestui brav soldat să-i fie făcută o slujbă de pomenire. Am mers pe firul istoriei și am apelat la Arhive, apoi la colonelul Liviu Groza și, după multe pagini parcurse cu emoție și entuziasm am găsit numele lui Gheorghe Sobol. Pentru că primarul de atunci Marcel Vela a fost impresionat de această poveste și, pentru cinstirea tuturor eroilor, care au o cruce simplă, fără nume în Cimitirul Eroilor s-a ridicat o troiță pe fața căreia s-au trecut numele tuturor eroilor căzuți la datorie”, ne-a declarat Diana Țirdea, managerul Muzeului Județean de Etnografie și al Regimentului de Graniță.
Iată că la, 10 ani distanță, Asea Timuș, vine la Caransebeș cu un volum de carte în care apare povestea de la Caransebeș și cu propunerea ca Troița de la intrarea în Cimitirul Eroilor să aibă un monument în oglindă și în satul Bravicea din republica Moldova, raionul Orhei.
Asea Timuș este entomolog, conferențiar universitar, scriitor și conducător științific a 51 de teze de licență și 22 de masterat, autor a 7 volume și 5 ghiduri, 6 programe pentru practici și 134 de articole științifice în reviste de specialitate.
Cu această ocazie scriitoarea basarabeancă însoțită de familie a vizitat expoziția permanentă a Muzeului Județean de Etnografie și al Regimentului de Graniță din Caransebeș și, însoțită de managerul Diana Țirdea a vizitat Cimitirul Eroilor, unde a fost oficiată o slujbă de pomenire a eroilor neamului de către părintele Bojin Livius.