header

Evenimentele culturale ale lunii ianuarie 2021

Data publicare: 12 ianuarie 2021

Muzeul Județean de Etnografie și al Regimentului de Graniță din Caransebeș prezintă calendarul activităților culturale pentru luna ianuarie 2021:

În 15 ianuarie vor avea loc două evenimente dedicate poetului național Mihai Eminescu.

La primul eveniment muzeul este co-organizator alături de Episcopia Caransebeș și alte instituții de cultură din municipiu. Astfel, de Ziua Culturii Naționale și în ziua când se împlinesc 171 de ani de la nașterea poetului național al românilor, Mihai Eminescu, sala de expoziție a Colecției muzeale „Episcop Elie Miron Cristea” a Episcopiei Caransebeșului va găzdui evenimentul „Cultura și limba română în patrimoniul cultural din Caransebeș”. Evenimentul va debuta cu prezentarea expoziției „Limba română în patrimoniul cultural bisericesc”,  urmată de o dublă lansare de carte. Una dintre cărțile lansate va fi albumul Colecției muzeale „Episcop Elie Miron Cristea” a Episcopiei Caransebeșului, sub penița părintelui arhim. Casian Rușeț, consilier cultural al Eparhiei Banatului de Munte,  urmată de Cartea-album „Caransebeș: Viziuni – Karansebesch: Visionen”, ai cărei autori sunt scriitorul Gheorghe Jurma și președintele Forumului Democratic al Germanilor şi al Asociaţiei Germane de Cultură şi Educaţie a Adulţilor Reşiţa, Erwin Josef Țigla. Evenimentul cultural se va încheia cu un recital muzical pe versurile poetului național Mihai Eminescu, ca un omagiu adus la 171 de la nașterea Luceafărului poeziei românești.

Al doilea eveniment dedicat poetului nepereche va fi organizat de către Muzeul din Caransebeș sub forma unui material video ce va fi urmărit pe pagina de facebook a instituției. În prima parte a materialului vor fi prezentate aspecte despre viața și activitatea poetului Mihai Eminescu, prin informații dar mai ales ilustrații inedite puse la dispoziție de către profesoara Maria Gherguța, iar în a doua parte va fi prezentat un program artistic susținut de elevii școlii Gimnaziale din Slatina Timiș. Materialul video va fi difuzat în 15 ianuarie de la ora 10.00.

3. Atenția Muzeului Județean de Etnografie și al Regimentului de Graniță este îndreptată și către 24 ianuarie 1859: Mica Unire – Unirea Principatelor Române sub Alexandru Ioan Cuza, astfel că în 22 ianuarie de la ora 10.00 va fi postat pe site – ul muzeului dar și pe pagina de facebook un material video cu titlul : „Unirea Principatelor Române- primul pas important pe calea înfăptuirii statului național unitar român”, în care vor fi prezentate informații despre procesul care a început în 1848, bazat pe puternica apropiere culturală și economică între Moldova și Țara Românească.

4. Muzeul Județean de Etnografie și al Regimentului de Graniță va organiza împreună cu Serviciul Judeţean Caraş-Severin al Arhivelor Naţionale și Forumul democratic al germanilor Caraș-Severin și cu sprijinul Consiliului Județean expoziția cu titlul: „76 de ani de la deportarea germanilor din Banatul Montan în URSS”, o expoziție ce va cuprinde peste 50 de reproduceri ale documentelor care atestă tragedia locuitorilor germani din Banatul de Munte și din România din momentele deportării (ianuarie 1945).

Precizăm că în fiecare an, în luna ianuarie, Forumul Democrat al Germanilor din România, filiala Caraș-Severin organizează evenimente de comemorare a etnicilor germani deportaţi de pe teritoriul României în lagărele de muncă din fosta Uniune Sovietică. Potrivit preşedintelui Forumului Democratic al Germanilor din Caraş-Severin, Erwin Ţigla, cei mai mulţi etnici germani din Banatul Montan au fost deportaţi până în Munţii Ural.

Acțiunea se va desfășura în 25 ianuarie de la ora 12.00 în sala de expoziții a muzeului de la etajul I.