Data publicare: 21 februarie 2020
Muzeul Județean de Etnografie și al Regimentului de Graniță Caransebeș, cu sprijinul Consiliului Judeţean Caraş-Severin va expuse spre vizitare la Muzeul de Istorie, Etnografie și Artă Plastică din Lugoj expoziția itinerantă cu titlul „Manualele școlare ale moșilor noștri”.
Acțiunea este organizată în colaborare cu Asociația BanatCult din Valea Almăjului și cu sprijinul istoricului Constantin Brătescu din Caransebeș și se va deschide de miercuri 26 februarie în sala expozițională a muzeului lugojean.
Expoziția va fi prezentată de către managerul muzeului caransebeșean dr. Dacian Rancu și cuprinde cărţi-unicat:
„Există aici un manual şcolar din 1881, avem Abecedarul lui Creangă, ştim că marele povestitor a editat şi cărţi, avem Abecedarul lui Alexandru Odobescu, se mai regăsesc manuale școlare vechi din perioada interbelică, programe școlare, obiecte tridimensionale cum ar fi un clopoțel, o tăbliță, cărți poștale musicale, toate din perioada 1845-1927, cărți în limba latină, maghiară, gemană, franceză. O parte dintre cărţi aparține Asociaţiei BanatCult din Valea Almăjului, iar o parte aparţine istoricului caransebeşean Constantin Brătescu. Aceste lucrări au fost adunate de-a lungul timpului de Gheorghe Rancu şi Constantin Brătescu înainte de Revoluția din decembrie 1989, atunci se numea maculatură, adică acele cărţi vechi pe care elevii erau obligaţi să le aducă la şcoală. Ei le-au ştiut valoarea şi le-au păstrat”, ne-a declarat dr. Dacian Rancu, directorul Muzeului Judeţean de Etnografie şi al Regimentului de Graniţă din Caransebeş.
Expoziția itinerantă „Manualele școlare ale moșilor noștri” va rămâne la muzeul din Lugoj timp de trei săptămâni pentru a fi vizitată de către elevi și nu numai, ne-a precizat coordonatorul de proiect muzeograf Ana Șoșoi.
Aceeași expoziție a fost prezentată publicului caransebeșean în luna octombrie a anului trecut, ne-a precizat muzeograful Natalia Boncia.