header

Expoziție de costume populare la Muzeul din Caransebeș

Data publicare: 16 mai 2023

Muzeul Județean de Etnografie și al Regimentului de Graniță Caransebeș împreună cu Complexul Muzeal Arad, au pregătit o expoziție etnografică comună, care se poate admira în sala de expoziții de la etajul I al clădirii monument istoric.

Potrivit muzeografului Sorin Sabău Complexul Muzeal Arad nu are o expoziție pavilionară de etnografie, astfel că se bucură că s-a putut scoate din depozit o serie de costume populare vechi, și 7 spăcele de pe zonele etnografice Crișana și Banat.

În localităţile de pe Valea Crişului Alb cămaşa femeiască se numeşte „spătoi”. Cele mai bogat ornamentate astfel de cămăşi femeieşti le regăsim în zona Şicula – Ineu, acestea fiind confecţionate din pânză albă de „misir” (bumbac şi cânepă). Bogat ornamentate atât pe umeri cât şi pe mâneci şi pe manşete, cămășile au înfloriturile de pe umeri cusute pe bucăţi de pânză adăugate peste materialul cămăşii. Cromatica este în culorile roşu, negru, albastru, verde, specifice zonei, iar motivele ornamentale sunt florale, alcătuite din cusături colorate. Sub guler, cămaşa este încreţită.

În zona etnografică a Văii Mureşului, cămaşa femeiască se numeşte „spăcel”. Este confecţionată din bumbac ţesut la război, iar ornamentele se găsesc pe mâneci, pe piept, guler şi „pumnari” (terminaţiile mânecilor). Pe piept are nasturi coloraţi, iar mânecile se termină cu dantelă. Motivele ornamentale de pe mâneci se numesc „tablă cu pui” şi sunt de culoare neagră, acelaşi motiv regăsindu-se şi pe „pumnari”. Pe piept cămaşa este ornamentată în culori, motivul folosit fiind denumit „brânduşat”. Acelaşi motiv se întâlneşte pe părţile laterale ale cămăşii. Sub guler, de jur împrejur sunt realizate încreţituri.

Expoziția a putut fi admirată în cadrul evenimentului Noaptea Muzeelor 2023 și va rămâne deschisă și următoarea lună.

Din depozitul Muzeului Caransebeș s-a scos spre vizitare salba cu bani de argint, monede emise în timpul domniei lui Franz Joseph I, de pe Valea Bârzavei. Fiecare monedă are o vechime de peste 100 de ani. De asemenea se poate observa o colecție impresionantă de cepse, vechi de aproape 100 de ani.