header

Expoziție „De la OMUL la EROUL General Ioan Dragalina”

Data publicare: 21 septembrie 2020

Municipalitatea din Caransebeș a luat inițiativa de a-i conferi Generalului erou Ioan Dragalina titlul de Cetățean de Onoare al Caransebeșului, post-mortem, distincție ce va fi oferită simbolic nepoatei generalului, care la 88 de ani face eforturi să ajungă pe pământul călcat de general, eroul care a adus prima victorie românească în Primul Război Mondial.

La Muzeul Județean de Etnografie și al Regimentului de Graniță din Caransebeș, marti 22 septembrie de la ora 10.30 oaspeții vor putea admira parte din colecția instituției, dedicată Generalului, dar și documente și fotografii oferite de Arhivele Naționale ale Statului – filiala Caraș-Severin – și din colecția personală a colonelului în rezervă Liviu Groza (p.m.), de care se îngrijește Maria Gherguța.

Din delegația Asociației Cadrelor Militare Femei în Rezervă și Retragere „Slt. Ecaterina Teodoroiu” participă col. (r) Natalia Doina Damian, președintele ACMFRR „Slt. Ecaterina Teodoroiu”, col. (r) Lucia Chiș, membră a ACMFRR „Slt. Ecaterina Teodoroiu”, lt. col. (r) Floarea Stoian, membră a ACMFRR „Slt. Ecaterina Teodoroiu”, mr. (r) Maria Petre membră a ACMFRR „Slt. Ecaterina Teodoroiu” și plt. adj. pr. Marius Vlăduțu, operator MApN pentru filmarea festivităților.

Din programul evenimentului mai menționăm acordarea Titlului de „Cetățean de Onoare – Post-Mortem”, Generalului Ioan Dragalina, diploma înmânată nepoatei Rodica Voiculescu (88 de ani, stabilită în Suedia), în cadru festiv în sala 1 Decembrie 1918 a Primăriei Caransebeș, ora 12.00, vizitarea casei în care a trăit Ioan Dragalina, de pe strada Ardealului nr. 6 și depuneri de coroane de flori la Statuia Generalului din parcul care-i poartă numele.