header

Flori de mină și în Ceruri

Data publicare: 23 ianuarie 2020

Comunicat de presă

Constantin Gruescu, omul care și-a dedicat întreaga viață „florilor de mină”, a plecat la ceruri, la vârsta de 96 de ani.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Pasionat de mic de geologie, descendent a mai multor generații de mineri, Constantin Gruescu a colecționat cu pasiune toată viața exponate minerale și a întemeiat Muzeul de Mineralogie Estetică a Fierului în localitatea Ocna de Fier, care dăinuie de mai bine de 75 de ani. A fost membru al Societății Geografice Române și ghid al vizitatorilor în muzeul ce-i poartă numele, din propria casă.

Prin mâinile lui Constantin Gruescu au trecut mii de exemplare de flori de mină din aprope toate zonele României și în special din zona Banatului: Ocna de Fier, Dognecea, Sasca Montană, Moldova Nouă. Constantin Gruescu este cel care a descoperit o anumită formațune de roci, Macla Gruescu, o juxtapunere de două cristale de curat de 7 centimentri intersectate într-un unghi de 90 de grade, cristale care formează o cruce albă.

Muzeul de Mineralogie Estetică “Constantin Gruescu”, construit în una din camerele din propria casă a lui Constantin Gruescu din Ocna de Fier este vizitat și aprecitat de numeroși specialiști din România, Norvegia, Rusia, Marea Britanie, Franța, Italia, Egipt, Liban sau Ungaria, iar cristalele din colecția sa personală au făcut obiectul unor teze de doctorat.

Casa lui Constantin Gruescu este vizitată de mii de elevi și studenți care vin an de an la Casa Binelui, deoarece colecția este unică în țară și reprezintă o adevărată hartă geologică a Munților Metaliferi ai Banatului, a industriei extractive a aurului și fierului, extrase din perimetrul DogneceaOcna de FierBocșa încă de pe vremea romanilor.

Constantin Gruescu a fost membru al Societății Române de Științe Naturale și membru al Asociației Interanționale a Mineralogilor din Basel, Elveția. Nea Costică, cum era alintat de apropiați, a primit în anul 2004 titlul de cetățean de onoare al județului Caraș-Severin, iar în 2006 titlul de cetățean de Onoare al orașului Bocșa.

Colectivul Muzeului Județean de Etnografie și al Regimentului de Graniță transmite sincere condoleanțe familiei îndoliate.

Dumnezeu să-l odihnească în pace și liniște!

DATA                                                                                               MANAGER

22.01.2020                                                                                       Dr. Dacian Rancu