header

GENERALUL ARON BIHOI (1834 – 1901)

Data publicare: 5 august 2020

Aron Bihoi s-a născut la 11 iulie 1834. Tatăl său era căpitanul Iosif Bihoi de orgine din Valea Almăjului, din localitatea Lăpuşnic.

El şi-a început studiile la Caransebeş., apoi a urmat şcoala de specialitate „Compania Cadeţilor” din Gratz şi Academia militară din Viena. La absolvirea Şcolii de Cadeţi este trimis la Regimentul de Infanterie nr. 49, la Milano, Italia, unde este avansat la gradul de sublocotenent şi apoi locotenent, luând parte la războiul franco-italo-austriac. În cadrul aceluiaşi regiment, Aron Bihoi este avansat la gradul de căpitan, în această calitate ia parte la bătălia de la Kőnigrätz. I se acordă gradul de maior în cadrul Regimentului de infanterie de linie nr. 50 „Marele Duce de Baden”, cu sediul la Alba Iulia și mai apoi gradul de vice-colonel la Regimentul 79 cu sediul Otočac, Croaţia.

Cariera sa militară activă se încheie la Regimentul de Infanterie nr. 64 de la Orăştie, unde la 1 noiembrie 1887 locotenet-colonelul Aron Bihoi a fost înaintat la gradul de colonel.

După o lungă carieră militară, în 1892 cere pensionarea, ocazie cu care îi este conferit gradul de general-maior.

Generalul Aron Bihoi s-a stins din viaţă la 7 august 1901, fiind înmormântat la Orăştie.

Bibliografie

Foaia Diecezană, Anul XVI, nr. 31/9 august 1901, Anul LVIII, nr. 11/1945 Caransebeş.F