Data publicare: 12 iunie 2020
Moise Groza, născut la 2 februarie 1844 în Obreja. Jud. Caraș – Severin, înscrie încă de la începutul carierei sale militare pagini de vitejie.
Încadrat ca sublocotenent în Regimentul Confiniar Româno – Bănăţean nr. 13 se distinge atât în bătălia de la Custozza din 24 iunie 1806, cât şi la cea din 16 iulie 1866 de la Versa. Studiile topografice, ce le face la Viena şi pe teren, îi deschid intrarea în marele stat major al armatei austro-ungare. Moise Groza vrea însă să-şi slujească neamul românesc. La solicitarea oamenilor politici români, la 1 ianuarie 1874 se înrolează ca locotenent în armata română, abia înființată, a lui Carol I.
După trei ani căpitanul de stat major Moise Groza participă la războiul de independență (1877-1878), remarcându – se prin cucerirea la 27 august 1877 a redutei Griviţa. Este decorat cu „Virtutea militară” şi înaintat pe câmpul de luptă,la gradul de maior.
La 1901 este avansat la gradul de general de brigadă şi repartizat pe lângă principele moştenitor Ferdinand, la comanda Corpului II de Armată. Își încheie strălucit cariera militară, la pensie fiind avansat la gradul de general de divizie. La 14 decembrie 1918 este prezent în sala tronului României Mari la festivitatea de înmânare a Actului Unirii Ardealului şi Banatului cu ţara mamă, regelui întregitor Ferdinand. Anul următor după Marea Unire trece la cele veșnice, fiind înmormântat în cimitirul eroilor din Brăila.
O serie de obiecte ce au aparținut generalului Moise Groza, eroul de la Griviţa, pot fi admirate în cadrul expozițiilor organizate de Muzeul Județean de Etnografie și al Regimentului de Graniță Caransebeș.
După Foaia diecezană, Caransebeş, Anul LVII, nr.13.