header

„Ia românească, un mijloc de promovare a identității românilor”

Data publicare: 22 iunie 2021

Ziua Universală a Iei ne reamintește în fiecare an de cămașa tradițională românească, obiect vestimentar cu care ne mândrim.

Muzeul Județean de Etnografie și al Regimentului de Graniță din Caransebeș în colaborare cu Consiliul Județean Caraș-Severin organizează Expoziția cu titlul: „Ia românească, un mijloc de promovare a identității românilor”. Evenimentul va avea loc joi, 24 iunie, de la ora 09.00 și este dedicat Reginei Maria, principesă de coroană și a doua regină a României.

Ia vorbește de la sine despre propriile noastre origini și rădăcinile pe care le avem. Ia scoate în evidență frumusețea femeii, iar în ultimii ani a început să fie foarte apreciată, inclusiv de generația tânără.

Regina Maria a fost prima figură feminină importantă a epocii sale care a redescoperit tradiția românească. Ea a integrat costumul popular în garderoba sa și îl purta atât în țară, cât și în timpul vizitelor pe care le făcea în străinătate. Regina Maria a promovat ia şi portul popular ca brand de ţară şi a generat un adevărat val de influenţă pentru acesta, astfel că toată aristocrația feminină a timpului purta cu mândrie costumele populare românești, de câte ori reprezenta Casa Regală la evenimente

Expoziția va cuprinde atât imagini reprezentative ale Reginei Maria purtând portul popular, cât și aproximativ 20 de ii din Banatul de Munte, vechi de peste 70 de ani, din tezaurul muzeului caransebeșean.