header

Îl sărbătorim pe marele cărturar Constantin Diaconovici Loga

Data publicare: 3 noiembrie 2020

De aproape două sute de ani, toamnă de toamnă, Colegiul Național „C.D. Loga” din Caransebeș își deschide porțile spre comunitatea în mijlocul căreia și-a desfășurat activitatea și s-a dezvoltat, devenind o școală de prestigiu.

Reprezentanții mai multor instituții de cultură din municipiul Caransebeș și-au dat mâna pentru a organiza o manifestare dedicată marelui cărturar, cu titlu „Constantin Diaconovici Loga – 250 de ani de la naștere (1770-1850) și 170 de ani de la moarte (1850-2020)”. Acțiunea va loc în 11 noiembrie cu o slujbă de pomenire de la ora 11.00 la Biserica Istorică Sf Ioan Botezătorul, iar de la ora 12.00 va avea loc la galeria de Artă Corneliu Baba vernisarea unei expoziții fotodocumentare dedicată lui Diaconovici Loga, educator, pedagog și scriitor român. Organizatori sunt: casa de Cultură George Suru, la care și-au adus contribuția Episcopia Caransebeș, Muzeul Județean de Etnografie și al Regimentului de Graniță și Colegiul Național CD Loga din municipiul Caransebeș.

„Liceul Pedagogic”, sub vechea sa denumire, îi onorează numele lui Constantin Diaconovici Loga, model în ceea ce privește arta educației, în special cea morală, model pentru transpunerea în practică a principiilor sale și urmarea obiceiurilor sale.

Dascălii Colegiului Național „C.D. Loga” din Caransebeș, prin succesiunea și continuitatea lor, tocmai asta fac: duc mai departe o „zestre” valoroasă moral a patronului lor spiritual, aceea de a le înmâna elevilor, prin știința lor de carte, „cheia” spre succes, spune Simona Roșeți reporter în cadrul LogaRitm.


Cunoscutul pedagog şi scriitor Constantin Diaconovici Loga (1770-1850) aparţine generaţiei cărturarilor bănăţeni care şi-au dedicat rodnica activitate în primul rând pentru emanciparea culturală a românilor din această provincie.

S-a născut, la 1 noiembrie 1770, în Caransebeş. Viitorul dascăl şi-a făcut studiile gimnaziale la Lugoj şi a studiat dreptul la Pesta. În 1830, Consiliul aulic de război îl numeşte pe Constantin Diaconovici-Loga în funcţia de director al şcolii naţionale din regimentul de graniţă româno-iliric, cu sediul la Caransebeş. L-a înlocuit pe cărturarul Nicolae Stoica de Haţeg, ajuns la o vîrstă înaintată.

Mai multe amănunte vă vom oferi după vernisarea expoziției „Constantin Diaconovici Loga – 250 de ani de la naștere (1770-1850) și 170 de ani de la moarte (1850-2020)”.