header

In Memoriam col (r) Liviu Groza!

Data publicare: 11 aprilie 2023

Reputatul istoric caransebeșean, cu 56 de volume publicate de-a lungul unei prestigioase cariere de istoric militar a fost comemorat la Muzeul Caransebeș.

Muzeul Județean de Etnografie și al Regimentului de Graniță din Caransebeș nu l-a uitat pe omul care a dat naștere acestui muzeu alături de alți oameni de cultură în 1963.

Acțiunea In Memoriam Col. Liviu Groza a debutat la ora 11.00, cu dezvelirea unei plăci comemorative pe casa în care a locuit colonelul, slujba religioasă fiind oficiată de către părintele Casian Rușeț, din cadrul Episcopiei Caransebeșului. De la ora 12.00 în sala festivă de la etajul I al instituției de cultură s-a desfășurat simpozionul In Memoriam Col. (r) Liviu Groza. Au ținut să spună câteva cuvinte, despre împrejurările în care l-au cunoscut pe colonel, dar și despre activitatea sa și viața în slujba istoriei foarte multe personalități dintre care amintim pe gen Ion Ion, care a fost și moderatorul acțiunii, dr. Dacian Rancu, managerul Muzeului Caransebeș, gen. Nicolae Dobra, prof. Maria Gherguța prof. Mihai Vlădia, arhim. Casian Rușeț, prof. Martin Olaru, prof. Nistor Iorga, dr. Carmen Albert, prof. Gheorghe Rancu, Lavinia Micu și Ovidiu Roșu reprezentanții Arhivelor Naționale, dr. Ioan Cojocariu, consilier județean, Cornel Galescu, șef serviciu Salvamont, medic Doina Olaru nepoata colonelului, medic în Paris, Dana Bălănescu, etc..

Colonelul Liviu Groza a fost un om care a iubit și a scris despre generalii Caransebeșului, un om care a trăit după îndemnul: „am muncit toată viața pentru ca să trăiesc și după moarte”.

Liviu Groza s-a născut la 10 iulie 1932, a urmat clasele primare şi Liceul „Traian Doda” din Caransebeş, Şcoala de ofiţeri activi „Nicolae Bălcescu” din Sibiu și Facultatea de Istorie la Cluj.

De-a lungul anilor și-a dedicat activitatea cu precădere istoriei Regimentului de Graniță Româno-Bănățean nr. 13 și generalilor precum Moise Groza, Alexandru Guran, Traian Doda și Ioan Drăgălina, despre care putea să-ți vorbească ore întregi, întotdeauna cu noi și noi elemente despre viața și activitatea acestora.

Liviu Groza a fost un foarte bun orator. Știa care este puterea cuvântului fapt ce-l determina să facă în așa fel ca cele spuse de el să ajungă la sufletul ascultătorului.

S-a stins din viață în 23.09.2023 Este înmormântat în cimitirul Sfântul Ioan Botezătorul din Caransebeş, unde îşi dorm somnul de veci mari personalități ale culturii bănăţene.