Data publicare: 28 martie 2022
În anul 2018 patrimoniul cultural al Muzeului Județean de Etnografie și al Regimentului de Graniță Caransebeș se îmbogățește cu o lucrarea În ogradă semnată de pictorul naiv Mircea Cojocaru din Galați. În 1985 a absolvit Școala Populară de Arte, trei ani la clasa profesorului Eugen Holban, iar doi ani la clasa profesorului Gheorghe Andreescu. După terminarea Școlii Populare de Arte, văzând că încă din timpul acesteia Mircea Cojocaru fusese premiat pentru talentul său, profesorii săi l-au înscris la Cenaclul „Camil Ressu”, unde se adunau toți artiștii locali. Încurajările colegilor de la cenaclu i-au prins bine lui Mircea Cojocaru, acesta progresând foarte mult în arta naivă. A fost membru al cenaclului timp de 15 ani !
Prima expoziţie personală a vernisat-o în 1980, la Librăria Centrală din Galaţi. Au urmat alte expoziţii personale, la Teatrul Dramatic, Teatrul Muzical şi alte instituţii de cultură din oraş, apoi la Bucureşti, Iaşi, Vaslui, Piteşti, Constanţa şi alte oraşe din ţară, în total 25-30 de expoziţii personale, în ţară şi în străinătate. De asemenea, a vernisat câteva expoziţii personale împreună cu pictoriţa Ioana Gheorghiu. Mircea Cojocaru participă la fiecare ediţie a Festivalului Naţional de Artă Naivă de la Oradea, fiind membru al Asociaţiei Artiştilor Naivi din România.
Artistul naiv are, de asemenea, numeroase expoziţii colective în ţară şi în străinătate (Belgia, Canada, Franţa, Luxemburg, Israel, Spania, Italia, Statele Unite etc.).
Primul premiu important din carieră l-a obţinut în 1979, premiul II la Festivalul Naţional Cântarea României, acolo unde în 1983 avea să ia chiar premiul I. Lista premiilor este prea numeroasă pentru a putea fi amintită aici, Mircea Cojocaru are sute de lucrări în colecţii particulare din ţară şi străinătate.
Legătura cu spațiul bănățean este făcută prin Fundația Mihai Vintilă ARPLANA, la ale cărei tabere de pictură participă în repetate rânduri.
Sursă: