header

Întâmpinarea Domnului Stretenia (Ziua Ursului)

Data publicare: 2 februarie 2021

Sărbătoarea Întâmpinarea Domnului este prăznuită în fiecare an la data de 2 februarie, la 40 de zile de la Nașterea Mântuitorului Iisus Hristos.

Praznicul amintește de aducerea la templu a Pruncului Iisus de către Fecioara Maria, la 40 de zile de la naștere. Legea Veche a lui Moise prevedea că, la 40 de zile după naștere, fiecare lehuză să-și facă rugăciunile de curățire la Templul din Ierusalim: „Și când s-au împlinit zilele curățirii lor după legea lui Moise, L-au dus la Ierusalim ca Să-L pună înaintea Domnuluiˮ (Luca 2,22).

În calendarul popular, Întâmpinarea Domnului poartă numele de Stretenie (Ziua Ursului, Martinul cel Mare, Târcolitul Viilor), ea corespunde unei divinități meteorologice feminine care este răspunzătoare de modificările climatice survenite la începutul lunii februarie și care are un comportament imprevizibil, contradictoriu. Denumirea populară a sărbătorii este preluată din textele liturgice slavone, unde cuvântul strétenie are semnificația de „întâmpinare” și întâlnire”. Tradiția orală afirmă că Strătenia s-a dus la biserică și Trif a tușit în spatele ei. Strătenia  i-a zis : ,,Trif, nebune! Fie ziua ta azi, c-a mea a fi mâne!ˮ

De atunci a rămas hotărât ca ziua întâi să fie a lui Trif și a doua a Străteniei. Ziua ei nefastă cu ceasuri rele: cine se naște sau face nuntă în această zi, nu-i merge bine, iar cine lucrează cade în boli și i se strâmbă gura, mâinile sau picioarele! Ziua se ține pentru sănătatea copiilor, pentru a feri oamenii de boli, de arsuri, de înec și de lupi, iar câmpurile de lăcuste.

Se mai numește și Ziua Ursului, deoarece în această zi, ursul iese pentru prima dată din bârlog, după perioada de hibernare, să-și vadă umbra pe zăpadă. Dacă vremea este urâtă își dărâmă adăpostul, joacă în jurul lui, merge la râu și bea apă, apoi pleacă la plimbare prin pădure ca semn că primăvara e aproape. În caz de timp frumos, iar ursul își vede umbra pe zăpadă, el își adună lemne pentru repararea adăpostului și se întoarce în bârlog pentru încă 40 de zile, cât va mai dura iarna.