header

Ion Sălișteanu – Spațiu fluid

Data publicare: 21 martie 2023

Ion Sălișteanu s-a născut la data de 6 octombrie 1929 (d.2011), în municipiul Pitești. A studiat pictura între anii 1949-1955 la Institutul de Arte „Nicolae Grigorescu” din București cu profesorii Samuel Mutzner și Adam Bălțatu.

După absolvirea facultății în anul 1955, devine cadru didactic la secția pictură și membru al Uniunii Artiștilor Plastici profesioniști. Este interesat de raportul dintre artă și spațiul social, de arta medievală și bizantină, de ipostazele picturii moderne și contemporane. Lucrează mari cicluri tematice, preocupat de ordinea formelor din natură. Călătorește mult, cu mare sete de relaționare a tot ceea ce ne definește și ne înconjoară.

În concepția lui Ion Sălișteanu, spațiul, este o sugestie pertinentă, o poartă deschisă nouă spre un drum obligatoriu, iar nu o scenografie mai mult sau mai puțin detaliată, un cadru pe care oricare din noi l-am putea întâlni în cale.

În opera artistului timpul nu înseamnă nici ani, nici zile, el se numără în opere ce se nasc unele din altele, pictorul patronând miracolul transformării energiei investite în energie nouă. Prin fiecare nouă lucrare, Sălișteanu adaugă ceva ce nu se poate contabiliza, spiritul neavând nici liniște, nici posibilitatea de a fi cântărit sau măsurat.

Lucrarea – Spațiul fluid- face parte din patrimoniul Muzeului Județean de Etnografie și al Regimentului de Graniță Caransebeș, încă din anul 2011, fiind realizată în tehnica acrilic/hârtie.

Bibliografie

Ion Sălișteanu, Ed. Arta grafică 1997