header

Istoria balanței, din colecția muzeală

Data publicare: 10 martie 2021

Istoria balanțelor, este una destul de lungă, deoarece sunt prezente în viața socială încă de acum câteva mii de ani.

Însă, de-a lungul timpului aceste balanțe au evoluat foarte mult, iar în prezent, putem vorbi și de utilizarea balanței de laborator. În acest moment putem cântări orice, chiar și o celulă sau o bacterie, iar în prezent se fac anumite studii în ceea ce privește cântărirea cu ajutorul unui laser cu infraroșu. Apoi, după această perioadă, jumătatea secolului XX, este cea care aduce cu ea o adevărată revoluție în ceea ce privește balanța. În prezent totul poate fi cântărit foarte exact, deoarece există balanțe ce nu vor lasă niciodată de dorit din punct de vedere al eficienței.

Despre balanță, mai putem spune ca în anul 1500 Leonardo da Vinci este cel care crea prima balanță care indică greutatea.

Greutatea de măsurat era așezată pe taler, iar scala de măsurare funcționa de fapt ca un pendul ce își găsea poziția de echilibru cu ajutorul unui fir de plumb.

Acesta este un principu utilizat chiar și în zilele noastre în ceea ce privește cântărirea de mare precizie.

În patrimoniul Muzeului Județean de Etnografie și al Regimentului de Graniță Caransebeș există o balanța farmaceutică, donată în anul 1975, ce a fost utilizată în Farmacia Gămănescu. Balanța are un suport – sertar cu placă din marmură, fiind compusă din braț, indicator și două talere.