header

„Istoria Românilor din Dacia Superioară până la 1848” semnată de Alexandru Papiu Ilarian și editată la Viena în 1851 donată Muzeului din Caransebeș

Data publicare: 19 aprilie 2021

Fundația Familia Stepanescu a mai efectuat o donație Muzeului Caransebeș. Donația reprezintă o carte veche de 170 de ani, care prezintă istoria Transilvaniei.

Fundația Familia Stepanescu reprezentantă de Ion Stepanescu a donat o carte deosebit de importantă pentru patrimoniul muzeului și pentru patrimoniul național, care a intrat în tezaurul muzeului caransebeșean, ne precizează Bogdana Negrei, din cadrul Muzeului Județean de Etnografie și al Regimentului de Graniță Caransebeș.

Lucrarea se numește Istoria Românilor din Dacia Superioară până la 1848 și poartă semnătura lui Alexandru Papiu Ilarian și a fost editată la Viena în 1851. De ce este așa de importantă această publicație? Pentru că Alexandru Papiu Ilarian în primul rând este un exponent al Revoluției de la 1848 din Transilvania și pentru că mai târziu este membru al Academiei Române din București. Cartea este relevantă pentru istoria Transilvaniei și mai mult de atât, se cunosc încă două volume tipărite. Cel de-al doilea volum este tipărit tot la Viena iar cel de-al treilea este tipărit postum. Alte surse bibliografice ne povestesc despre faptul că ar fi existat un proiect mai mare al autorului care să cuprindă 6 volume dar ultimele 3 au fost doar schițate”, ne-a precizat Bogdana Negrei din cadrul muzeului caransebeșean.