Data publicare: 25 noiembrie 2024
Ideea proiectului „Ițe de Moștenire” o urmărește pe tânăra Leia Tătucu, stabilită în străinătate de aproximativ cinci ani, probabil pentru că stilul său de desen se potrivește atât de bine cu modelele geometrice ale portului popular românesc.
Muzeul Județean de Etnografie și al Regimentului de Graniță, cu sprijinul Consiliului Județean Caraș-Severin organizează vineri, 29 noiembrie vernisajul expoziției „Ițe de moștenire”, care are la bază explorarea de modele geometrice ale porturilor populare din Banatul Montan, regiunea sa natală și să le integreze în ilustrații care să reflecte perspectiva sa personală asupra acestor costume superbe.
„După mutarea mea în Germania în anul 2013 și depășirea provocărilor legate de adaptarea și stabilirea profesională, am căutat ceva familiar, ceva care să-mi ofere stabilitate. Întoarcerea la rădăcinile mele m-a ajutat, printre altele, să mă descurc mai bine în acest mediu nou. Nevoia de a afla mai multe despre originile mele a devenit clară abia când a trecut ceva vreme de când am ajuns și m-am așezat cu adevărat în Germania. Aceasta s-a făcut simțită cu timpul, pe măsură ce noul a devenit rutină. Cu prietenii legate și familie completată și în noua țară și deci libertatea emoțională de a mă confrunta cu „nuanțele” vieții mele, am realizat că trebuie să aflu mai multe despre rădăcinile mele, pentru a înțelege mai bine calea pe care mă îndrept. Poate de aceea a durat aproximativ șase ani până ce ideea acestui proiect s-a maturizat și, în cele din urmă, a luat naștere colecția. Am vrut să explorez modelele geometrice ale porturilor populare din regiunea mea natală din România și să le integrez în ilustrații care să reflecte perspectiva mea personală asupra acestor costume superbe”, spune Leia Tătucu.
Fără sprijin specializat, ar fi fost mult mai dificil și mai consumator de timp să identific motive tipice ale regiunii montane Banat, recunoaște artista:
„Cu atât mai mult m-am bucurat că personalul Muzeului Județean de Etnografie și al Regimentului de Graniță din Caransebeș a primit deschis propunerea mea de a crea o colecție de printuri artistice bazată pe colecția lor de port popular și mi-a oferit sprijinul necesar pentru acest proiect. Am avut, astfel, permisiunea de a folosi articole de îmbrăcăminte și elemente decorative din colecția muzeului județean ca sursă de inspirație pentru lucrările mele,”,
„Arhitecta Leia Tătucu, o caransebeșeancă plecată de peste 11 ani din țară nu uită de locurile natale, nu uită de portul popular astfel că a transpus modelele geometrice ale porturilor populare din Banatul Montan în ilustrații detaliate, care pune în valoare simetria și culorile tradiționale”, a menționat managerul interimar al Muzeului Județean de Etnografie și al Regimentului de Graniță Caransebeș Diana Țîrdea.