header

LOCOTENENT MAREŞAL LADISLAU CENA (1843 – 1916)

Data publicare: 26 august 2020

S-a născut la 3 octombrie 1843 în Mehadia. La acel an tatăl său Nicolae Cena (1811-1890) era caporal, mai apoi sublocotenent în Regimentul Confiniar Româno Bănăţean nr. 13.

           Ladislau a fost botezat de protopopul Iacob Popovici al Mehadiei şi a primit numele de Vlăduţ. A urmat şcoala militară din Mörisch-Weischirchen Academia din Viener Neustadt şi Școala de Război din Viena.

            S-a distins în războiul contra Prusiei (1866) şi în campania din 1878 din Bosnea.

            A fost decorat cu Ordinul Francisc Iosif I şi Crucea de cavaler al Ordinului Leopold. Şi a fost înălţat şi aghiotant al arhiducelui Eugen. A lucrat la Institutul Geografic din Viena, iar pe teren la triangularea geodezică a Bosnei.

            A comandat, ca și colonel regimentele de artilerie din Linz şi Timişoara, iar ca general de brigadă fortăreaţa Premysl şi ca general de divizie corpul de armată din Galiţia, staţionat la Lemberg.

            Calităţile-i eminente îl ridică inspector al artileriei în monarhia austro-ungară. În acea epocă atât inspectoratul de sub conducerea sa, cât şi consiliul tehnic superior al armatei se ocupau cu modernizarea artileriei de câmp şi studiau construcţia unui nou tip de tun.

            Moare la Viena la 1 martie 1916, în vârstă de 73 de ani.

            Generalul Ladislau Cena îşi petrecea verile la vila sa din Băile Herculane, iar în parcul din fața Cazinoului își depăna amintirile contemporanilor săi.

Cornel Corneanu, Granița și Oamenii ei, în Foaia diecezană, Caransebeş, Anul LX, nr. 20/1945.