Data publicare: 21 iulie 2020
Nicolae Cena s-a născut la 21 noiembrie 1844 la Mehadia, fiu al Căpitanul Nestor Cena din Batalionul 1 al Regimentului Confiniar Româno Bănăţean nr. 13, distins în războiul de la 1866 contra Prusiei cu medalia de aur pentru vitejie.
Nicolae Cena a urmat Şcoala Regimentară din Caransebeş şi Şcoala de pionieri din Tuln. S-a evidenţiat în războiul austro prusac de la 1866 ca şi comandant de pionieri. A activat cu succes în învăţământul militar, apreciat fiind de însuşi împăratul Francisc Iosif I.
În 1903 a fost numit general de brigadă, iar la 1 august 1904 a fost trecut în pensie cu titlul de general de divizie.
În perioada Primului Război Mondial, între anii 1914 – 1917 își duce existența la Viena, din cauza situației politice din Banat.
A îndeplinit funcția de director al Băilor Herculane, cărora le-a dăruit muzeul său istoric cu obiecte romane găsite în castrul „Ad Mediam” şi cu documente şi hărţi istorice despre luptele ce s-au dat pe teritoriul graniţei. Cărțile din întreaga sa bibliotecă şi-a dat-o liceului Traian Doda, iar bisericii din Mehadia i-a făcut importante donaţii.
Regele Ferdinand I l-a încadrat în Armata Română şi i-a conferit ordinul „Coroana României” în grad de Mare Ofiţer. La 20 iulie 1921 e vizitat în Mehadia de conducătorul Guvernului ţării, Mareşalul Averescu.
A murit la 14 martie 1922 în modestia în care i-a plăcut să se drapeze în viaţă. Sicriul său a fost coborât în pământul Mehadiei, învelit în faldurile tricolorului românesc.