header

Moara lu’ Băncei

Data publicare: 6 octombrie 2020

Muzeul Județean de Etnografie și al Regimentului de Graniță din Caransebeș a primit o donație din partea lui Daniel Bănceu, de la Oțelu Roșu, cartier Cireșa, județul Caraș-Severin, constând într-o moară veche de aproape 100 de ani.

Bunicul său a fost Antănasie Bănceu, care a instalat această moară în locul numit „La Erugi” în 1934, după ce a cumpărat-o de la alt proprietar. Pentru punerea ei în funcțiune, acesta a săpat un canal de aducțiune a apei de la Bistra Mărului, lung de 311 m, cu o lățime de 3 m.

Moara funcționa cu ajutorul unei „ciuturi” verticale până în 1950, după care în locul ei a fost instalată o mică turbină de unelte agricole, apoi un cazan pentru producerea răchiei (țuicii).

Fiul lui Antănasie Bănceu a reinstalat moara la domiciliul său din Cireșa nr. 72. De data aceasta, moara funcționa cu ajutorul unui motor electric și sătenii aduceau la moară porumb, grâu, chiar și griș pe vremea comunismului.

La începutul anilor 2000 moara a fost preluată de nepotul lui Atanasie Bănceu, Daniel Bănceu și a funcționat până un 2010.

Cu piesele donate de către Daniel Bănceu specialiștii muzeului vor reconstitui arhitectura morii și întrucât nu avem o fotografie a morii, se va reconstitui după analogii.