header

Muzeu virtual la Caransebeș! Sub umbrela Muzeului Județean de Etnografie și al Regimentului de Graniță

Data publicare: 22 februarie 2024

În baza unui proiect cu finanțare de la Consiliul Județean Caraș-Severin în sumă de 150.000 de lei, Muzeul din Caransebeș a implementat un proiect de realitate augmentată – muzeu virtual.

Potrivit managerului Diana Țîrdea au fost scanate 3D 90 de piese de tezaur, pe care specialiștii Muzeului le-au descoperit în urma săpăturilor de la Biserica Medievală, din centrul civic, biserică pusă pe harta turistică a urbei, după ce în acest an s-a finalizat un proiect de reabilitare. De asemenea se va putea admira cădirea arhitecturală „Principia” din cadrul Sitului Arheologic Tibiscum Jupa.

Scanarea și reconstrucția clădirii Principia, din cadrul castrului roman este prima de acest gen reconstruită în cadrul unui program virtual din țara noastră. Cei interesați pot accesa site ul muzeului: www.muzeul-caransebes.ro și pot intra în acest muzeu virtual, unde pot vedea cum a arătat această clădire în secolul al III -lea, clădire care acum își păstrează doar ruinele temeliei descoperite de arheologi. Pe site se găsește descrierea oferită de specialiștii muzeului pentru Tibiscum și pot să spun că este o reală curiozitate să poți vedea reconstruirea digitală a acestui castru, în speță clădirea Principia”, ne-a declarat managerul Diana Țîrdea.

Claudiu Cocioban, reprezentantul firmei XRETEH ne-a declarat că modelele digitale pot fi admirate de către orice vizitator prin scanarea unui cod QR. Pentru a debloca această experiență unică se efectuează o plată de 5 Lei, care oferă acces complet la colecțiile 3D pentru o perioadă de 3 ore, permițând să fie explorat fiecare detaliu al exponatelor deosebit de valoroase.

În anul 1988 a început demolarea unor clădiri din centrul orașului Caransebeș în vederea construirii unor noi blocuri de locuințe, ocazie cu care s-au descoperit temeliile de zid ale unei biserici. În cadrul săpăturilor arheologice din anul 1988 au fost scoase la suprafață 17 morminte și 6 gropi comune, dar si o groapă comuna cu multe schelete peste care era un strat de lapte de var gros. 

Mormintele descoperite în cripte au fost numeroase și cu un bogat și variat material arheologic. A fost descoperit un număr mare de piese din aur, argint și argint aurit. Noi acum oferim prin intermediul acestei aplicații o experiență unică, în care 90 de bijuterii din colecția Muzeului se pot observa din toate unghiurile de pe telefonul mobil. În loc să plătiți bilet de intrare la muzeu, puteți plăti o sumă de 5 lei și aveți acces complet la colecțiile noastre 3D pentru o perioadă de 3 ore, permițându-vă să explorați fiecare detaliu al bijuteriilor. Astfel se pot admira inele, nasturi, paftale, din aur, argint, au argint aurit. Este o experiență unică și captivantă în lumea artei și istoriei prin intermediul colecției noastre de modele 3D. Accesul la această călătorie digitală este la doar câteva clicuri distanță!”, a mai spus managerul Muzeului Județean de Etnografie și al Regimentului de Graniță din Caransebeș, care a mulțumit echipei de implementare a proiectului, de la serviciul de achiziții, până la specialiști: arheologi și muzeografi.