header

Muzeul Caransebeș ar putea fi reabilitat pe PNRR

Data publicare: 27 aprilie 2021

Consiliul Județean Caraș-Severin are pentru Muzeul Caransebeș planuri de milioane de euro! Asta dacă proiectul de reabilitare ar fi acceptat la finanțare pe PNRR.

În calitatea sa de consilier personal al președintelui Consiliului Județean Romeo Dunca pe probleme de cultură, mediu, turism ,educație, Cornel Galescu ne-a precizat că Muzeul din Caransebeș intră pe lista de priorități pentru reabilitarea clădirii:

Reabilitarea și îmbunătățirea condițiilor pe care le are muzeul reprezintă un lucru extrem de important și un prim proiect asupra căruia ne îndreptăm atenția. Această clădire este foarte veche, undeva în jurul anului 1750 a fost construită, bineînțeles că de-a lungul timpului a fost supusă degradării și cu fiecare an care trece costurile necesare vor fi tot mai mari astfel încât am conștientizat faptul că trebuie să ne îndreptăm imediat atenția asupra consolidării, reabilitării și îmbunătățirii condițiilor termice și nu numai. Am reușit să găsim o linie de finanțare pe PNRR și trebuie să spun că și în trecut a existat o atenție vizavi de acest subiect, s-a lucrat la un proiect similar dar care la momentul respectiv a fost depus dar nu s-au găsit pașii pentru implementare. Sperăm că de data aceasta să putem să găsim înțelegere și finanțare fiindcă așa cum spuneam orice an care trece, este în detrimentul clădirii muzeului”, a menționat consilierul personal Cornel Galescu.

Dacă fondurile în valoare de 14 milioane de euro ar fi aprobate clădirea va putea fi reabilitată pe partea termică, instalația electrică, la sistemul pluvial, fațadă

Sunt foarte multe aspecte care au fost neglijate până acum, dar care nu mai pot fi lăsate astfel. 14 milioane de euro, este o sumă mare dar clădirea este de o importanță majoră, pentru că este una dintre cele mai importante clădiri, aș spune de pe teritoriul județului Caraș Severin și nu ne permitem să nu investim. Proiectul se încadrează pe PNRR. Noi am depus deja documentație pe educație de calitate, pe orașe și comunități durabile și pace, justiție și instituții eficiente. Cofinanțarea ar fi de 2% așa cum prevede orice măsură legată de PNRR. Din analiza care am făcut-o noi este un pic mai greu pe alte măsuri, sperăm să găsim înțelegere aici și să putem să pornim cât mai repede”, a mai spus Cornel Galescu.